Aşırı terleme, sık jilet, ağda kullanımı, şişmanlık ve hamilelik gibi sebepler koltuk altı kararmasına davetiye çıkarabilir. Önlem alınmazsa kişiyi günlük hayatında rahatsız edecek düzeye gelebilir.
Terlemeye karşı kullanılan ürünlerin içeriğindeki alkol nedeniyle deride oluşan kızarıklık ve kaşıntı da deride koyulaşma yapabilir. Deodorant seçerken tahriş özelliği düşük olan antialerjik ürünler tercih edilmelidir. Hamilelik sürecinde bölgesel koyulaşmalar ciltte yaygın şekilde görülür. Koltuk altı kararması bu dönemde hamilelerin en çok şikayet ettiği durumlardan biridir. Doğumdan sonra azalabilir, kalıcı da olabilir.
Birden çok sebebi bulunan koltuk altı kararmasına evde yapacağınız basit bir maskeyle çözüm bulabilirsiniz. Eğer bitkisel yöntemlerden sonuç alamazsanız mutlaka bir cildiye doktoruna görünmelisiniz.
Koltuk altı kararması için maske:
Yarım limon
1 yemek kaşığı karbonat
Hazırlanışı:
Yarım limon suyu ve 1 yemek kaşığı karbonatı karıştırıp macun kıvamına getiriyoruz. Koltuk altımıza peeling gibi uygulayıp 15-20 dakika bekletiyoruz ve ılık suyla yıkıyoruz. Haftada 4 gün düzenli şekilde uygularsanız, 1 ay sonra renkteki açılmayı fark edeceksiniz.
Kızarıklık ve alerjik reaksiyon oluşması koyulaşmayı daha da artabilir. Bu yüzden maskeyi yapmadan önce teninizde küçük bir alanda deneyiniz.