Bir ilişkiye girdiğinizde, bunun birkaç hafta mı, aylar mı yoksa yıllar mı süreceğinden emin olamazsınız. Kesin olarak bilmenin bir yolu yok. İlişkinin bitmesi durumunda nasıl başa çıkacağınız da belirsiz olabilir. Rahatlamış, üzgün, kızgın, yalnız veya ikisinin arasında bir yerde hissedebilirsiniz. Tüm bu hisler normaldir ancak bu kez atlatmanıza yardımcı olmak için yapabileceğiniz şeyler vardır. İşte ayrılıkla başa çıkmak için bazı yöntemler. Ayrılık sonrası ortak hisler veya duygular;
- Şok veya sürpriz
- Üzüntü ve bir kayıp hissi
- Öfke – Eski sevgilinize veya kendinize kızgın hissedebilirsiniz
- Gelecekle ilgili korku ve yeniden ilişki içinde olmak
- Yalnızlık – konuşacak kimsenin olmadığını veya neler yaşadığını kimsenin anlamadığını hissedebilirsin
- Utanmak – Eski sevgilinizin veya arkadaşlarının yanında olmaktan rahatsız olabilirsiniz.
Başa Çıkmak İçin Ne Yapabilirim?
Ayrıldıktan sonra başa çıkmanıza yardımcı olacak pek çok şey yapabilirsiniz. Yapabileceğiniz en önemli şey, kendinize zaman vermektir. Eski sevgilinle uzun süredir çıkıyorsan, ertesi gün kendini % 100 daha iyi hissetmeyi beklemeyin. Değişime alışmak için zihninize ve kalbinize zaman tanıyın. Kendinizi hazır hissettiğinizde, aşağıdaki aktivitelerden ve başa çıkma stratejilerinden bazılarını deneyin.
- Bir arkadaşınız veya ailenizden biriyle konuşun – bu durumla tek başınıza başa çıkmak zorunda değilsiniz!
- Kendinize tüm iyi niteliklerinizi hatırlatın
- Düşünceleriniz ve duygularınız hakkında bir şiir, şarkı veya mektup yazın ve iyi hissettiriyorsa ya saklayın ya da sonra yırtın!
- Aktif kalın – yürüyüşe çıkın, spor yapın, bisiklet sürün veya kitap okuyun
- Normal rutininizi koruyun – okul, iş, yataktan kalkmanıza yardımcı olacak her şey
- Sosyal medyayı görmezden gelin – ayrılığınız hakkında yorum yapmaktan kaçının ve Facebook veya diğer sosyal medya hesaplarınızı en azından geçici olarak devre dışı bırakmayı düşünün.
- Yeni bir hobiye başlayın – şimdi çok fazla boş zamanınız olabilir. O zamanı yeni bir ilgi alanına ayırın. Sizinle aynı şeyleri yapmaktan hoşlanan yeni birini bile bulabilirsiniz!
- Mesaj göndermeyin veya eski sevgilinizi aramayın. Eski sevgilinle konuşman gerektiğini hissediyorsan, en az bir hafta kadar bekle, sonra yüz yüze sakin bir konuşma yapmanın uygun olup olmadığına bak. Güvenliğiniz konusunda endişeleriniz varsa, bir arkadaşınızla ve halka açık bir yerde olmadığı sürece eski sevgilinizle görüşmeyin.
Arkadaşlarıma Ne Söylemeliyim?
Hikayenizi kiminle paylaşacağınız size kalmıştır, ancak insanlara ne anlatacağınız konusunda seçici olmak iyi bir fikirdir. Bazen duygularınızı çözdüğünüzde başkalarına söylemek için beklemek iyidir ve diğer zamanlarda yakın bir arkadaşınızla hemen konuşmak yararlıdır. Güvendiğiniz, destekleyici olabilecek ve sizin hakkınızda dedikodu yapmayacak arkadaşlarınızı ve aile üyelerini seçtiğinizden emin olun.
Konuştuğunuz bazı kişilerin sizi daha iyi hissettirmek için iyi niyetleri olduğunu fark edebilirsiniz; ancak “Ayrıldığına göre uzun vadede daha iyi olacaksın” veya “Endişelenme, eninde sonunda başka biriyle tanışacaksın” gibi garip şeyler söyleyebilirler ki bu sizi iyi hissettirmeyebilir. Neler yaşadığınızı anlayan insanlarla konuşmaya çalışın, örneğin zaten ayrılıktan geçmiş ve konuşmak, ağlamak veya sadece üzgün hissettiğinizde size destek olabilecek bir arkadaşınız. Kendinizi sinemaya gitmek veya hoşlandığınız diğer etkinlikleri yapmak gibi eğlenceli şeyler yaparak dikkatinizin dağılmasına yardımcı olacak insanlarla çevreleyin.
Ya Kendimi Daha İyi Hissetmiyorsam Ya Da Daha Kötü Hissetmeye Başlıyorsam?
Bazen bir ayrılıkla başa çıkmak kendi başınıza zor olabilir. Bu, özellikle eski kız arkadaşınla veya eski erkek arkadaşınla uzun süredir çıkıyorsan veya onlarla çok yakınsan doğrudur. İlişki kötü bir şekilde biterse, ayrılıktan sonra daha iyi hissetmek de zor olabilir. Örneğin, eski sevgilinizden sizi aldattığı için ayrılırsanız, şaşırmış veya kızgın hissetmeniz tamamen normaldir. Ancak bazen öfke zamanla daha da kötüleşebilir. İşleri barış içinde bitirmek için eski sevgilinle bir konuşma yapmayı düşünebilirsin. Nihayetinde size fayda sağlayacak ve hatta ilerlemenizi kolaylaştıracak. İhanete uğramış olmanıza üzülmek normal olsa da, bu öfkenin şiddete dönüşmesine izin vermek normal değildir.