Bahar yorgunluğu nedir? Bahar yorgunluğu sağlığımızı nasıl etkiler? Yaz mevsimi yaklaşıyor, bahar çoktan kapımıza dayandı. Ancak bir sıcak bir soğuk seyreden havalar, çeşitli alerjenleri içeren polenler sağlığımızı ekliyor. Baharın bizlere en büyük etkisi yorgunluk oluyor.
Memorial Ataşehir Hastanesi İç Hastalıkları uzmanları bahar yorgunluğunun belirtileri, tedavi yöntemi ve bahar yorgunluğundan korunma önerileri hakkında bilgi verdi.
Yorgunluk nedir?
Yorgunluk, genel olarak kişilerin kendini halsiz isteksiz hissetmesi halidir. Bilimsel incelendiğinde 3 tipe ayrılır:
1. Kronik yorgunluk sendromu: Bu tip yorgunluklar 6 aydan fazla sürer ve tedavisi güçtür. Endokrin, nörolojik ve psikolojik sebepleri vardır.
2. Psikolojik yorgunluk: Bu tip yorgunluklar genelde kişilerin çevresel olaylara paralel olarak ortaya çıkar ve psikatrik destek ile çözülebilir.
3. Bahar yorgunluğu: Bu tip yorgunluk mevsimsel olarak oluşan baharın başlaması ile oluşan tiptir.
Bahar yorgunluğu nasıl ortaya çıkar?
Bahar yorgunluğu güneşin daha dik gelmesi ile ısınan denizlerden daha fazla suyun buharlaşması ve bununla beraber ortaya çıkan nem artışı sonucunda oluşur. Yaz ve sıcak geçen bahar aylarında hava sıcaklığı, yüksek nem ile bir araya gelince bunaltıcı bir gün yaşarız. Kendimizi yorgun ve bitkin hissederiz. Nemliliğin çok yüksek olduğu durumlarda gerçek hava sıcaklığı ile etkin hava sıcaklığı birbirine yakın seyreder. Fakat sıcak ve kuru bir havaya göre çok daha fazla rahatsız edici bir etkiye sahiptir. Havadaki nem oranı düşük ise, yüksek sıcaklık olsa bile bu durumu dayanılır yapabilir. çünkü cilt üzerinde buharlaşmanın sağladığı bir serinlik etkisi mevcuttur. Ancak yüksek nem cilt ve onu çevreleyen hava içindeki buharlaşmanın etkisini yok ederek gerçek sıcaklığı daha yüksek seviyelerde hissetmemizi sağlayacaktır.
Bahar yorgunluğu vücudumuzu nasıl etkiler?
Bahar yorgunluğu incelendiğinde nemin ne derece hayatımızı etkilediği daha net görülmektedir. Nem artışı vücutta 2 yönlü etki eder. Birincisi; Burun boğaz ve orta soluk yollarında ödeme neden olarak akciğere giden oksijen miktarını azaltır. Vücut oksijen azalmasının etkilerini azaltmak için çeşitli bölgelerdeki kan damarlarını büzer. Bu etki ile ,
- MİDEYE GİDEN DAMARLARIN BüZüLMESİ İLE GASTRİTLER ARTAR
- TROİD DOKUSUNA GİDEN DAMAR BüZüLMESİ İLE TROİD HORMON SALGISI AZALIR
- Kalp ve diğer damarları daraltarak hipertansiyon ve kalp krizleri artar
- Cilt damarları daralması ile ciltte kuruma dökülme ve saç dökülmesi gözlenir.
- Tüm damarlarda genel bir oksijenlenme azlığı nedeni ile halsizlik ve yorgunluk artar. Baş dönmesi ve dengesizlikler sık gözlenir.
- Akciğer kapasitesi bu bölgedeki ödem nedeni ile daha da azalır. Bu sonuç nefes darlığı ve hareket ile sıkıntı hissini artırırİkincisi; Ortam nem oranında artış ayni zamanda terleme fonksiyonunu bozar. Bu bozulma hem vücut toksinlerinin atılmasını engeller hem de vücudun nem dengesini bozar. Bu da kişinin kendini dengesiz hissetmesine neden olur.
Bahar yorgunluğundan korunmanın yolları nelerdir?
– Bahar yorgunluğa karşı en iyi ilaç tatile çıkmaktır. İmkanlarınızı zorlayarak birkaç günlüğüne de olsa kent dışına kaçın.
– Her gün sabahları aç karnına en az 5 dakika yürüyüş yapın. Ancak bu yürüyüşleri güneşli günlerde yapmaya özen gösterin.
– Her sabah 10-15 dakika aç karnına jimnastik yapın. Ama vücudunuzu aşırı yormaktan da kaçının.
– Sofranızdan meyve ve sebzeyi eksik etmeyin. Sevmeseniz de mevsimin özelliğini taşıyan meyve ve sebzelerin bütün çeşitlerinden bol miktarda yiyin.
– Baharda vücudun daha çok vitamin ve minerale ihtiyacı vardır. özellikle de B ve C vitaminleri ile potasyuma. B ve C vitaminleri sebze ve meyvelerde, potasyum da domates, patates ve kayısıda bol miktarda bulunur. Bunun dışında Mg, Zn, Cu gibi mineralleri de mutlaka dışarıdan alın.
– Günde 3 litre su için. Yemek yemeden ve yatmadan önce vücudunuza ihtiyacı olan suyu sağlayın.
– Uyku ritmine dikkat edin. Rahat bir uyku için yatağa girmeden önce günlük bütün stres nedenlerinizi aklınızdan uzaklaştırın.
– Hoşunuza giden konuları düşünün veya hoşlandığınız bir film seyredin.
– Alkol kullanıyorsanız, mümkün olduğunca azaltın. çünkü yorgunluktan kurtulmak için alkole sarılmak çözümü zor problemleri ortaya çıkarabilir. Kola ve kafeinden de uzak durun.
Bahar yorgunluğuna karşı nasıl beslenmeliyiz?
Memorial Ataşehir Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Elif Keskin, bahar yorgunluğuna karşı nasıl beslenilmesi gerektiğine ilişkin bilgi verdi. Bahar aylarında hissedilen bahar yorgunluğundan kurtulmak için beslenmeye dikkat etmek çok önemli. İşte, bahar yorgunluğundaki uyku hali, dikkatsizlik ve yorgunluğa karşı beslenmeye yönelik alınacak önlemler:
- çok fazla karbonhidrat ağırlıklı öğünler tüketmek vücutta uyku ve yorgunluk haline sebep olmaktadır ayrıca dikkatsizliği arttırmaktadır. Bu yüzden karbonhidrat ağırlıklı beslenmemeye özen göstermeliyiz. Tahılın ve şekerin, tatlının fazlasına dikkat!
- Beyaz rafine edilmiş tahıllar yerine, tam buğdaylı, çavdarlı, yulaflı ve kepekli rafine edilmemiş tahılları tercih etmeliyiz.
- Kahvaltı yapmadan evden çıkmamalıyız,
çok ağır yemekler yerine, sebze, zeytinyağlı ağırlıklı beslenmeliyiz. - Kızarmış, kavrulmuş etler yerine, haşlama, ızgara etler tercih etmeliyiz.
- Az az ve sık sık beslenmeliyiz.
- Bol taze meyve tüketmeliyiz.
- Bol bol su tüketmeliyiz. Günde 2-2,5 litre.
- Fazla kafeinden kaçınmalıyız.
- Koyu demlenmiş çaylar yerine, bitki çayları tercih etmeliyiz.
- Fiziksel aktivitemizi arttırmalıyız. Günde fazladan 30 dakika tempolu bir yürüyüş olabilir.