İtalyadaki Pisa Kulesi Neden Eğimli Bir Yapıya Sahip?

Pisa Kulesi: Pisa Kulesinin Sırrı

pisa kulesi
pisa kulesi

İtalya’daki Pisa Kulesi, depremlere ve 200 yıl süregelen yapısal talihsizliklere karşı hala ayakta duruyor. Avrupalı mühendislerden oluşan ekipleri sürdürdükleri çalışmalar sonucu bu konuyla ilgili bir çalışma gerçekleştirdi. Eğilimli bir yapıya sahip olan Pisa Kulesi 1173 yılındaki inşasından beri çok kez tehlikeli depreme maruz kaldı.Birden fazla fay hattı üzerinde bulunduğu için depremler İtalya’nın tarihinde belli bir yere sahip.  “Mucizeler Meydanı” adı verilmiş olan Piazza dei Miracoli alanında bulunan Pisa Kulesi tüm dünya tarafından eğik olmasıyla tanınıyor ve her yıl çok fazla turistin bölgeye ziyaret etmesini sağlıyor. Peki Pisa Kulesinin eğik olmasındaki sır nedir? Eğikliğe rağmen nasıl ayakta durabiliyor?

Roma Tre Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bir çalışmada, yapısal ve sismik veri kayıtları analiz edildi ve kullanılmış inşaat malzemelerinin altındaki kaya ve toprağın fiziksel, mekanik ve kimyasal uzanımı incelendi. Pisa Kulesinin şaşırtıcı derecedeki sağlamlığı hakkında elde edilen şeyler, binanın yapısıyla alakalı önceden gerçekleştirilen çalışmaların ötesine geçti.

pisa kulesi
pisa kulesi

Peki Pisa Kulesi kaç metre?  56 metre yüksekliğe sahip Pisa Kulesi, 27 yılda tamamlanmıştır. İnşaatın bitmesinden 13 yıl sonra Kulenin tepesine çan Kuleside eklenmiştir. Dairelere olan Kule 6 ayrı sütunlu katın birbirine monte edilmesi şeklinde yapılmıştır. Yerden itibaren yüksekliği 56 metre olan Kule 6+1 katlı olmasına rağmen 19 katlık bir binanın uzunluğuna sahiptir. Pisa Kulesinin en üst katına çıkmak isteyen kişiler maalesef ki 295 basamak yürümek zorundadır.

Araştırma grubunda olan inşaat mühendisi George Mylonkanis basın duyurusunda “İronik bir şekilde, Kulenin eğilmesine ve yıkılma noktasına gelmesine sebep olan toprak aynı zamanda Kulenin sismik olayları sağ atlatmasına yardımcı oldu” dedi. Bu araştırma Pisa’nın simgesi hakkında yapılan en güncel çalışma. Geçtiğimiz 30 yılda Kule yeni bir tetkik altında alındı. 1990 yılında Kule belirgin bir biçimde eğildiği için kapatılmıştı ve kendi açısı olan 0.54 derecelik açıya geri dönmesi için teknik müdahaleler gerekti. Yumuşak toprağın üzerinde bulunarak, toprağa tutunan kulenin yüksekliği, yapının bir kısmını oluşturan mermer sertliği gibidir Sismik dalgalar yer altından hareket ederken, Pisa Kulesinin titreşime girmesini engelleyen bazı özellikleri de beraberinde taşıyor. Yani Pisa Kulesinin altında bulunan yumuşak toprak yapısı aynı zamanda Kulenin depremlerde ayakta kalmasını da sağlıyor.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Kadinca Özel - Doğada seçimi kadın yapar !

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok

Giriş Yap