Ağız kokusundan kurtulun!

Ağız kokusu

Sağlığı ve sosyal yaşantıyı olumsuz etkileyen ağız kokusu, beslenme alışkanlıklarıyla ilişkili olarak gelişebilir, mide ve diğer sistemik rahatsızlıkların bir göstergesi olabilir.Tıpta ‘Halitosis’ olarak adlandırılan, hasta ile birlikte çevresindekileri de rahatsız eden kötü ağız kokusu her yaşta görülüyor.

AĞIZ KOKUSU ERKEKLERDE DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR

Yapılan araştırmalar, erkeklerde kadınlara oranla 3 kat daha fazla ağız kokusu olduğunu ortaya koyuyor. Kötü ağız kokusu 20 yaş üzeri bireylerde de, gençlere oranla 3 kat fazla gözlemleniyor. Orta yaş grubundakilerde özellikle sabahları şiddetli bir ağız kokusu görülüyor.

AĞIZ KOKUSUNUN NEDENLERİ

Ağız kokusu nedenlerinin başında kötü ağız hijyeni, dişeti hastalıkları, dil yüzeyi, gıda artıkları, diş çürüğü, ağız kuruluğu, uyumsuz dolgu ve diş protezleri, ağız kanseri ve boğaz enfeksiyonu var.

AĞIZ KOKUSU NASIL ÖNLENİR?

* Bakteri plakları ve yiyecek artıklarını temizlemek için dişler, her öğünden sonar mutlaka fırçalanmalıdır ve diş ipi kullanılmalıdır.

* Dişler ile birlikte dilin de fırçalanması gerekmektedir. Yapılan araştırmalar, dişleri fırçalayarak ağız kokusunun yüzde 20’sinden dil fırçalayarak ise ağız kokusunun yüzde 80’inden kurtulunacağını söylemektedir.

* Soğuk su ağız kokusunu artırır. Soğuk gıdalardan uzak durarak, ılık gıdalar tüketilmeye çalışılmalıdır.
* Uzun süre aç kalmayın.

* Kötü kokuya sebep olan ağız kuruluğunu engellemek için daha fazla su için, diş çürüklerine sebep olacağından şeker tüketimini azaltın.

* Yiyeceklerle tükürük salgısının iyice karışması ve ağızda yemek parçası kalma olasılığının azalması için lokmaları iyi çiğneyin.

Ağız Kokusu İçin 10 Doğal Yöntem

Peynir: Yapılan araştırmalar yemekten hemen sonra yenilen peynirin, ağız ortamındaki asit düzeyini azalttığını ve bu sayede çürük oluşumunu engellediğini gösteriyor. Ayrıca peynir yemek, koku oluşumunun da önüne geçiyor.

Elma, armut, havuç: Bu besinler, içerdikleri lif sayesinde tükürüğü temizler, nefesi tazelerler.

Limon: Sade sodanın içine limon dilimleri atıp sodanız bitince bu limon dilimlerini yiyebilirsiniz. Ayrıca mentollü veya limon aromalı şekerlerden de tüketebilirsiniz.

Nane-maydanoz: Çiğ olarak tüketeceğiniz birkaç yaprak nane veya birkaç dal maydanoz, nefesinizi doğal olarak temizlemede etkilidir.

Kahve: Ağız boşluğunda yaşayan bakterilerin artıkları olan sülfürlü bileşikler kötü kokuya yol açar. Kahve çekirdeği çiğnemek ise sülfür bileşenlerini ortadan kaldırır. Yemeklerden sonra Türk Kahvesi içmek de kokuya karşı etkilidir.

Karanfil: Karanfil çiğnemek, herkesin bildiği en etkili ve en ucuz ağız kokusu giderme yöntemlerinden birisidir.

Yoğurt: Probiyotiklerden zengin her türlü yiyecek ve içecek (özellikle de yoğurt) düzenli tüketildiğinde ağız kokusunu azaltmada önemli bir yer tutar.

Çinkolu sakız: Çinkolu diş macunu, çinkolu sakız gibi çinko içeren ürünler ağız kokusunu yok eder. Dişlerinizi fırçalayamadığınız anlarda çinkolu sakızdan faydalanın.

 

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Kadinca Özel - Doğada seçimi kadın yapar !

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok

Giriş Yap