Balgam Nasıl Atılır? Balgam Söktürücü Bitkiler

Balgam neden oluşur? BAlgan söktürücü bitkiler

Balgam söktürücü bitkiler, şuruplarlar ve balgam oluşumu hakkında tüm merak edilenler.

Öncelikle balgam nedir buna bakalım. Her aldığımız nefesle birlikte oksijene ek olarak havada bulunan birçok canlı ya da cansız madde de akciğerlerimize kadar ulaşmaktadır. Balgamın yapısında mukus bulunmaktadır. Akciğerler ve hava yollarının bu yabancı maddelere karşı savunma mekanizması ise kullanmış olduğu bu jelimsi akışkan maddedir. Mukusun içeriğinde genel olarak;

  • su,
  • şekerlenmiş protein (glikoprotein) bulunmaktadır.

Yani mukus bu yapılarının birleşiminden oluşmaktadır. Glikoprotein yapıları aynı zamanda musin olarak da bilinmektedir. Burada bilinmesi gereken ise balgamın akışkanlığının değişebildiğidir. Balgamın yapısında bulunan musin miktarı ile akışkanlık ters orantılıdır. Musin miktarı artarsa balgamın içeriğindeki su miktarı azalır. Bu yüzden de daha yapışkan bir balgam oluşur.

Zararlı maddeler ise bu jel yapısının içerisine yapışır ve hapsolur. Solunum yollarında bulunan küçük tüycükler yardımıyla da yer çekiminin tersi yönünde taşınmaya başlarlar. Bu taşınmayı takiben öksürük refleksi sayesinde mukus yapısı balgam olarak atılır.

Bu yazımızda balgam söktürücü bitkilerden balgam nasıl oluşur konusuna kadar birçok aşamayı ele alacağız. Kadınca Özel okurlarına özel balgam söktürücü öneriler bu yazımızda sizlerle…

Balgam Neden Olur?

Astım: Astım hastalığı, mukus içeriğindeki müsin maddesinin üretiminden sorumlu hücrelerde bir artış meydana getirmektedir. Bu artış aynı zamanda kronik obstrüktif akciğer hastalığında da oluşabilmektedir. Müsin maddesinin artışı daha koyu ve yapışkan bir balgamın oluşması demektir.

Enfeksiyon oluşumu: Hava yollarındaki sekresyonların üretimi uzun süre devam ederse solunum sisteminde tıkanıklıklara neden olur. Hava yollarının temizliğinin sağlanamaması durumunda ise biriken mukus, zararlı mikroorganizmalar tarafından oluşturulacak enfeksiyonlara neden olabilir.

Sigara kullanımı: Sigara kullanımı da balgam oluşturan diğer etkenlerden biridir. Sigaranın yapısında bulunan kimyasallar hem balgam oluşumunu artırmaktadır. Hava yollarındaki tüycüklere zarar verem sigaradaki kimyasallar temizlenme aşamasının sekteye uğramasına neden olur. Bu yüzden de balgam oluşumu kolaylaşmış olur. 

Hastalıklar ve hava kirliliği: Balgamın oluşması ile temizlenmesinde denge söz konusudur. Öksürükle birlikte balgamın atılması bu dengenin bozulması sonucu meydana gelmektedir. Grip, sinüzit, alerjik hadiseler ya da hava kirliliği gibi durumlarda da balgam oluşmasında artışlar yaşanmaktadır.

Kistik fibrozis: Kistik fibrozis hastalığı, aşırı balgam üretimine neden olmaktadır. Bu hastalık DNA’da yer alan bir genlerde mutasyon sonucu ortaya çıkar. Yani genetik bir hastalıktır diyebiliriz. Kistik fibrozisin en belirgin belirtileri arasında ise koyu kıvamda oluşan balgam vardır. Koyu kıvamlı balgamın dışında ise;

  • Nefes darlığı,
  • Öksürükle birlikte akciğerlerden kan gelmesi,
  • Uzun süreli ve tekrarlayan solunum sistemi enfeksiyonları,
  • Akciğer fonksiyonlarında hızlı artan kötüleşmeler.

Balgam Söktürücü Bitkiler

Balgam söktürücü bitkiler, balgamın kolay atılmasına yardımcı olmaktadır. Balgamın sökülüp atılmasında en yararlı olanlardan bir tanesi de bol su tüketimidir. Bunun yanında balgam söktürücü bitki çayları ve doğal yöntemler de doktorlar tarafından tavsiye edilen doğal gıdalar arasında yer almaktadır. Balgam söktürücü bitkilerden bazıları ise;

  • Kekik çayı,
  • Okaliptüs çayı,
  • Rezene çayı,
  • Nane çayı,
  • Meyankökü çayı,
  • Melekotu kökü çayı,
  • Elma sirkesi, organik bal, zencefil ve acı biber ile hazırlayacağınız bal-acı biber karışımı bir şurup.

Balgam Söktörücü Bitkiler ile Balgam Nasıl Atılır?

Balgam nasıl atılır sorusunu balgam oluşumu yüksek olan bireyler oldukça sık aramaktadırlar. Kendilerini rahatlatacak en iyi formülü deneme yanılma yöntemi ile bazen de bilimin sağladığı tüyolar ile öğrenirler. Balgam nasıl atılır konusunda oldukça işlevsel maddeler bulunmaktadır. Oluşan balgamın daha kolay atılması için yapmanız gerekenler ise;

  • Daha fazla sıvı tüketmek,
  • Doktorunuz tarafından sizin için uygun görülmesi hâlinde ise nemlendirici tuzlu su içeren burun spreyleri kullanmak.

Tüm bunların dışında yaşadığınız ve nefes aldığınız ortam da çok önemlidir. Balgam şikayeti olan kişilerin derhal yaşadıkları çevredeki ya da iş yerlerindeki havalandırma sistemlerinde bulunan filtrelerin temizliğini yaptırması çok önemlidir. Klimaların havalandırma sistemlerindeki filtrelerin biriken toz ve çeşitli partiküller sonucu, solunum yoluyla birlikte alındığında balgam yapımını tetikleyici özelliği bulunmaktadır.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Kadinca Özel - Doğada seçimi kadın yapar !

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok

Giriş Yap