E vitamini, hasarlı hücrelerin onarımına yardımcı olan güçlü bir antioksidandır. Çeşitli yiyeceklerde bulabilir veya ek olarak alabilirsiniz. E vitaminin faydaları ilgili daha fazla bilgi edinin.
E Vitamini Faydaları hakkında bilimsel verilere dayalı bilgilere ulaşabilirsiniz. Hangi Gıdalar E vitamini açısından zengindir Yanlış E vitamini kullanımı sonucu neler olur?
Antioksidan Kaynağı E Vitaminin Faydaları
E vitamini tam olarak bir antioksidandır. E vitamini sahip olduğu bileşenler sayesinde kanımızdaki kötü kolestrolün (LDL Kolestrol) damar sertliği yapmasına engel olur. Kandaki iltihap yapıcı CRP protein düzeyini azaltması sayesinde, kroner kalp hastalığı olanların tedavisinde E vitaminin faydalarından yararlanıldığı da bilinmektedir. Hücrelerinizi hasara karşı korumakla birlikte hücre yenilenmesine yardımcı olabilir. Bu temel besin birçok gıdada doğal olarak bulunur. Ayrıca besin takviyesi olarak da alınması mümkündür. E vitamini yağda çözüldüğü için vücudumuz tarafından saklanır ve gerektiğinde kullanabilen bir vitamindir. Bilim insanları tarafından E vitamininin faydaları şu şekilde özetlenmektedir;
* Bağışıklık sistemini güçlendirir
* Damar sertleşmesi ve tıkanıklığını önler
* Hücrelerin yenilenmesini sağlar
* Vücuttaki yaraların tedavisini hızlandırır
* Kanın pıhtılaşmasını önler
“E vitamini” terimi sekiz farklı bileşiği açıklar. Alfa-tokoferol, insanlarda en aktif olanıdır.
E Vitamini Kullanarak Daha Uzun Hücre Ömrü
Muhtemelen bisikletinizde veya arabanızda pas görmüşsünüzdür. Benzer bir oksidasyon (paslanlama) ve hızlandırılmış yaşlanma süreci, hücreler serbest radikaller olarak adlandırılan moleküllere maruz kaldığında vücudunuzda da gerçekleşir. Serbest radikaller sağlıklı hücreleri zayıflatır ve parçalar. Bu moleküller ayrıca kalp hastalığı ve kansere davetiye çıkarırlar.
Serbest radikaller normal vücut süreçlerinin bir sonucu olarak doğal yoldan oluşur. Hücrelerinizin ömrünü kısaltan hasara neden olurlar. Ulusal Sağlık Enstitüleri’ne (NIH) göre, E vitamini serbest radikal hasarını azaltmaya ve hücrelerin yaşlanma sürecini yavaşlatmaya yardımcı olabilecek güçlü bir antioksidandır.
E Vitamininin Faydaları Hakkında Daha Fazla Araştırma
Araştırmacılar, aşağıdakiler de dâhil olmak üzere çeşitli kalıtsal hastalıkların tedavisi için E vitamini kullanımı konusunda araştırma yapmışlardır. Bu araştırmalar şu şekildedir;
-
- Arterlerin sertleşmesi
- Yüksek tansiyon
- Kalp hastalığı
- Kanser
E Vitamini Ekstra Koruma Sağlar
E vitamini çevresel faktörlerden ve risk grubunda olan insanlar için koruma amaçlı kullanılabilir. Bu risk faktörleri şöyledir;
- Sigara içme
- Hava kirliliğine maruz kalma
- Güneş ışığından kaynaklanan ultraviyole ışınlarına yüksek derece maruz kalma
E vitamini hasarlı hücrelerin onarılmasına yardımcı olabilir. Normal yemekler ile çok fazla E vitamini tüketmek zor olabilir. Bu nedenle doktor kontrolü eşliğinde E vitamini almak size fayda sağlayabilir.
E Vitamini Doz Aşımına Dikkat Edin
Gıda bazlı E vitamini doz aşımı olasılığı düşük olsa da, Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH), bu vitaminin ek olarak yüksek dozlarda alınmasının ciddi yan etkilere neden olabileceğini bildirmektedir.
Sentetik takviyeler kullanıyorsanız dozajlar günde 1.000 uluslararası birimi (IU) aşmamalıdır. 14 yaş ve üstü için önerilen günlük ödenek (RDA) 15 miligramdır (mg).
Önemli Bilgi
Takviye olarak temin edilebilen iki E vitamini türü, d-alfa-tokoferol olan doğal form ve dl-alfa-tokoferol olan sentetik formdur. Doğal form biyolojik olarak biraz daha aktiftir. Bu nedenle, BKA 22.4 IU’dur. Sentetik formun RDA değeri 33.3 IU’dur.(e vit)
Hangi E vitamini formuna sahip olduğunuzu belirlemek için etiketi kontrol edin. Etiketteki bilgiler uygun dozu aldığınızdan emin olmanıza yardımcı olabilir.
Doğal E Vitamini Almanın Yolları
Aşağıdaki gıdalar en iyi E vitamini kaynaklarıdır:
7.4 mg. E vitamini içeren kuru kavrulmuş ayçiçeği tohumu, 30 mg.
4.3 mg. E vitamini içeren kuru kavrulmuş fındık, 30 mg.
2.2 mg. E vitamini içeren kuru kavrulmuş fıstık, 30 mg.
6.8 mg. E vitamini içeren kuru kavrulmuş badem, 30 mg.
1.1 mg. E vitamini içeren 1 orta boy kivi.
0.7 mg. E vitamini içeren 1 orta boy çiğ domates.
1/2 bardak haşlanmış ıspanak, 1.9 mg. E vitamini sağlar.
1/2 bardak doğranmış ve haşlanmış brokoli, 1.2 mg. E vitamini sağlar.
1/2 bardak dilimlenmiş mango, 0.7 mg. E vitamini sağlar.
Ekstra E Vitamini Almanın Doğal Yolları
Yemekleriniz ile birlikte yeterli miktarda E vitamini almanın doğal ve kolay bir yolu da yemeklerinize 1 ölçek buğday tohumu koymaktır.
Alternatif olarak ayçiçeği tohumlarından atıştırmalık yapabilirsiniz. Bu tam 1 günlük değer olan 20 mg. E vitamini sağlar. Yaratıcı olmak, yemeklerinizde E vitamininin birçok faydasını elde etmenize yardımcı olacaktır.