Grip Nedir ? Gripten Korunma Yolları Nelerdir?

sonbahar hastalıkları

Grip Belirtileri Nelerdir?
* Yüksek ateş
* Yorgunluk ve halsizlik
* Baş ağrısı
* Genel ağrı ve sancı
* Kuru ve ağrılı öksürük
* Burun akıntısı, hapşırma ve boğaz ağrısı

Mevsim geçişleri pek çok kişi için hastalıkların habercisi oluyor. Havaların soğumasıyla etrafta sıkça rastladığımız hastalıkların başında da grip geliyor. Kış aylarının korkulu rüyası gripten korunmak ise mümkün… İşte yapmanız gerekenler…

Grip Sezonu Açıldı.Gripten korunma yolları neledir? Neler gripe iyi gelir? Grip aşıları ne kadar güvenli ?

Grip Nedir

Grip Nedir

Grip, influenza isimli virüsün neden olduğu, aniden başlayan 39°C üzerinde ateş, halsizlik, şiddetli kas ve eklem ağrıları, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle seyreden bulaşıcı bir viral enfeksiyondur. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde; çocuklarda, yaşlılarda ve kalp, akciğer hastalığı, böbrek hastalığı, şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerde ölüme kadar varılabilen ciddi sonuçlara yol açabilir.

Grip, ilk 24-72 saat arasında bulaşıcı hale gelir. Hastalarda belirtiler şiddetliyse, durum giderek kötüye gidiyorsa, ateş düşmüyorsa (nefes alma zorluğu, kusma, ağrılı yutkunma, öksürük ve tıkanıklık gibi şikayetler var ise) mutlaka hekime başvurmak gerekir. Hastalar doktor onayı olmadan kesinlikle ateş düşürücü ilaç ya da antibiyotik kullanmamalıdır.

Grip Belirtileri Nelerdir?

* Yüksek ateş
* Yorgunluk ve halsizlik
* Baş ağrısı
* Genel ağrı ve sancı
* Kuru ve ağrılı öksürük
* Burun akıntısı, hapşırma ve boğaz ağrısı

Grip Aşısının Koruyuculuğu Yok

Grip Aşı Yaptırmayın
Grip Aşı Yaptırmayın

Grip virüsü sürekli olarak mutasyona uğrar. Yani, önümüzdeki yıllarda grip hastalığına yol açacak virüsün hangisi olduğunu bugünden bilmemiz mümkün değildir. Bu nedenle sadece geçmiş dönemde hastalık yaptığı tespit edilmiş olan virüslerden korur. Oysa, gelecek yani bu dönemde hastalık yapacak olan yeni grip virüslerinden korumaz. Bu nedenle grip aşısının yaptırdığınız günden sonra oluşacak yeni grip virüsü tiplerine karşı koruyuculuğu sıfırdır.

Gripte İlaç Kullanılır Mı?

Gripte ilaç kullanımı
Gripte ilaç kullanımı

Günümüzde grip tedavisi için oldukça etkili birkaç anti-viral ilaç mevcuttur ancak bunların sadece doktor önerisi ile kullanılması gerekmektedir. İlaçlar özellikle ilk 48 saat içerisinde alındığında hastalığın ilerlemesini engeller. İlaçlar ateş, ağrı, burun tıkanıklığı, öksürüğü azaltma gibi konularda size yardım edebilir; ancak onlar gribi tamamen tedavi etmez; sadece bu süreci daha rahat atlatmanıza yardımcı olabilir.

Grip Olmamak İçin Bağışıklığınızı Güçlendirin

Gripten korunmak için alınacak ilk tedbir, bireylerin bağışıklık sistemlerini güçlendirmesi ve kişisel hijyen kurallarını uygulamasıdır. Düzenli el yıkama alışkanlığını yerleştirmek ve kapalı ortamların düzenli olarak havalandırılmasını sağlamak bile, grip salgınlarından korunmakta oldukça önemlidir.Ellerinizi sadece her gün düzenli ve sık sık zeytinyağlı sabunla yıkamak bile gripten yüzde 70 oranında sizi koruyabilir. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek, gripten korunmak için evde yaptığınız turşu, yoğurt, sirke ve şalgam suyunu sofranızda bol bol bulundurun.

Gribe Doğal Çözümler Nelerdir?

Kelle paça çorbası için

Bol miktarda sıvı tüketin. Bulunduğunuz mekanı havalandırın. Bol bol kelle paça, işkembe ve tarhana çorbası için. Bunlar, bağışıklığınızı destekleyen fermente gıda içeren çorbalardır. Kapari turşusunu bolca tüketin. Kapari antiviraldir, virüsleri öldürür.

Gribe Karşı Doğal Şifalar Nelerdir?

Grip için doğal şifalar

Çok sık grip oluyorsanız çözümü doğadan bulabilirsiniz. Zencefil, ada çayı ve ekinazya ile vücudunuza kimyasal almadan doğal kürlerle iyileşebilirsiniz.

* Adaçayı ve ekinezya çayı

Akdenizli olan adaçayı pek çok iltihaplı hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Çalışmalarda yutak ağrısının giderilmesine yardımcı olduğu birçok kez gösterilmiş. Adaçayı ve ekinezya ikilisinden hazırlanan karışımının boğaz ağrısını geçirmede kullanılan lokal antiseptik ilaçlardan daha etkili olduğu da kanıtlanmış. Bu çayları ayrı ayrı da deneyebilirsiniz. İkisinin de ciddi bir yan etkisi yoktur.

*Papatya çayı

Papatya çayının çalışmalarda enfeksiyonla savaştığı ve ağrıyı azalttığı bulunmuştur. Hoş, hafif bir aroması ve tadı vardır. Kafein içermez. Boğaz ağrısı nedeniyle uyumakta zorlanıyorsanız yatmadan önce içebilirsiniz.

* Zencefil çayı

Zencefil, boğaz ağrısını giderebilen bakteri öldürücü ve iltihap önleyici etkilere sahip bir baharattır. Bir çalışmada zencefil özütünün boğaz enfeksiyonlarından sorumlu bazı bakterileri öldürdüğü gösterilmiştir.

* Nane çayı

Nane çayı iltihap önleyici bileşikler içerdiğinden, boğaz şişliğini rahatlatıcı özelliğe sahiptir. Yutağı uyuşturarak ağrıyı da hafifletir. Taze nane yapraklarını kaynar suda üç beş dakika bekleterek kendiniz hazırlayabileceğiniz gibi, piyasada satılan çeşitlerini de tüketebilirsiniz. Nane çayı kafeinsizdir ve doğal tadından ötürü tatlandırıcı veya şeker eklemeye gerek yoktur.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Kadinca Özel - Doğada seçimi kadın yapar !

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok

Giriş Yap