Rezene çayı nasıl yapılır?

rezene çayı

Rezene çayı nedir? Rezene çayı faydaları nelerdir? Rezene çayı nasıl demlenir?

Rezene kazık köklü, yaz aylarında sarı renkli çiçekler açan, tüysüz ve içi boş bir gövdeye sahip, ince uzun saplı ve tüysüz yaprakları olan, otsu bir bitkidir. Çok yıllık, yapraklı ipliksi şekilde parçalı, tüysüz meyveleri 5-10 mm boyundadır. Genellikle susuz ve kurak ortamları sever, bu ortamlarda yetiştirilebilir. Ülkemizde genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilen bu şifalı bitki, sebze ve salata olarak tüketilebilir.

rezene çayı

Rezene çayı nasıl hazırlanır?

2 fincan su kaynatılır, 2 çay kaşığı bu şifalı bitkinin otu kaynayan suya ilave edilir. 10 dk. daha demlendikten sonra rezene çayı hafif soğutulup içilir.

Rezene içindeki maddeler (etken maddeler) ve içeriği

Müsilaj, şeker, nişasta, tanen, flavonlar, fenchol, cumarinler, sabit ve uçucu yağ taşır. Uçucu yağ içindeki en önemli maddeler anasonda da bulunan anethol ve astragoldür. Yüksek miktarda potasyum ve sodyum içerir.

Halk arasındaki adı (diğer isimleri)

Rezdane, irziyan, sincilip, bokluk otu, mayana, tatlı anason, raziyane ve arapsaçı gibi yöresel isimlerle de anılır.

Rezene çayının faydaları nelerdir?

Bu şifalı bitki, grip, öksürük, soğuk algınlığı ve öksürük gibi kış aylarında sık sık yakalanılan hastalıklara karşı çok faydalıdır. Ayrıca, sakinleştirici ve sancı giderici olarak da bilinen rezene çayı, anne sütünün arttırılmasına da katkıda bulunur. Tadı ve kokusu tükürük ve mide salgılarını arttırır, bağırsak gazlarının oluşmasını, hazımsızlığı önler ve sindirim sistemini rahatlatır. Uyutucu, rahatlatıcı etkisi de vardır.

Arpacık gibi göz kapağı enfeksiyonlarında ılık pansuman olarak kullanılır. Çocuklar için de iştah açıcı özelliği olan rezene çayı, balla karıştırılarak da tüketilebilir. Anne sütünü arttırıcı faydası bulunan bu şifalı bitki, adet (regl) dönemlerinde sorun yaşanmasını da engeller. Adet döneminin düzenlenmesini sağlar ve adet yani regl döneminde yaşanan ağrıları, krampları azaltır.

Vücuttaki toksinlerin atılmasına yardım eder. Strese ve depresyona iyi gelir. Diş ağrıların iyi gelerek ağrıyı hafifletir. Cildi güzelleştirmeye fayda sağlar. Rezene çayı hazırlanarak bir pamuk yardımıyla cilde sürülürse cildi sivilce ve aknelerden arındırır. Vücutta biriken ve dışarı atılması istenen fazla suyun kolaylıkla vücuttan atılmasını sağlar.

Baş ağrılarını dindirir. Günümüzde birçok kişi aşırı yorgunluktan yakınır. Yoğun iş temposu ve stres insanlarda uykusuzluk ve yorgunluğu, halsizliği de beraberinde getirir. Yorgunluk ve halsizlik için bu şifalı bitkinin çayını içebilir ve yorgunluğunuzu üzerinizden atabilirsiniz.

Mide rahatsızlıklarının önlenmesi ve kilo almak için kullanılabilir. Mideyi rahatlatır, mide şişkinliğini önler. Göz kapağıyla ilgili hastalıkları, göz şişkinlikleri, bazı durumlardaki görme problemleriyle ilgili de şifa vericidir. Ayrıca cinsel isteği ve cinsel gücü arttırmak için de her gün az miktarda tüketimi uygundur.

Bağırsak gazlarına karşı 1 fincan kaynar suya 1 çay kaşığı rezene atılarak 10 dk. demlenir. Günde 3-4 fincan rezene çayı içilir. Aynı karışım bebeklere çay kaşığı ile az az 1 fincan verilebilir.

Cinsel gücü ve cinsel isteği arttırmak için 2 adet rezene meyvesi (Foeniculum vulgare) havanda ezilir ve 3 kaşık balla karıştırılarak tüketilebilir. Çayının tüketilmesi de cinsel gücü ve cinsel isteği arttırıcı özellik sağlayabilir.

İştah açıcı özelliği için yemeklerden 1 saat kadar önce çayı içilmelidir.

Loğusalık günde 4-5 fincan çayı içmek sütün kalitesini ve miktarını arttırır.

Mide şişkinliğini gidermek, hazımsızlığı engellemek ve sindirimi rahatlatmak için yemeklerden 1 saat sonra 1 bardak çayı tüketilebilir.

Hastalıkları önlemek için nasıl kullanabiliriz?

Birçok bölgede kolaylıkla tüketilebilir ve aktarlardan kolaylıkla temin edilebilir. Çayı, rezene buhar banyosu ile çok eski yıllardan beri birçok hastalığa şifa bulunmuş ve birçok hastalığın tedavisinde rezene bitkisinden faydalanılmıştır.

Rezene çayının zararları ve yan etkileri nelerdir?

Aşırı kullanımında nadir olarak deride alerjik etkiler görülebilir. Ayrıca rezene yağı da aşırı rezene tüketimi için mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Fazla tüketimde nefes darlığı, kalp çarpıntısı, mide bulantısı, kusma yada mide ağrıları görülebilir. Karaciğer, böbrek yada safra kesesi ile ilgili sağlık sorunlarınız varsa bu bitkiyi yada bitkinin çayını kullanmanız tavsiye edilmez. Ayrıca hamilelik döneminde kullanmak isteyen bayanlarda mutlaka doktorlarına danışarak kullanmalıdır.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Kadinca Özel - Doğada seçimi kadın yapar !

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok

Giriş Yap