Vitamin Eksiklikliği Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey.Hepimiz karbonhidratların, proteinlerin, yağların, vitaminlerin ve minerallerin iyiliğini doğru oranlarda birleştiren düzenli, dengeli bir diyet sürdürmenin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Sağlıklı bir diyet, sağlıklı bir vücuda eşittir ve ünlülerin söyledikleri veya yaptıkları ne olursa olsun, diyetler kişiselleştirilmeli, sadece vücudunuzun ihtiyaçlarına göre uyarlanmalıdır. Bununla birlikte, çoğu insan genellikle vitamin adı verilen gerekli mikro besinleri içermeyen sağlıksız diyetleri uygulama eğilimindedir. Eğer vücudunuza gerekli miktarda vitamin sağlayamazsanız sonunda vitamin eksikliği hastalıklarından muzdarip olursunuz.
Bugün bu yazımızda sizler için farklı vitamin eksikliği türleri ve buna bağlı hastalıkların tekrar ortaya çıkmasının nasıl engellenebileceği ile ilgili biraz araştırma yaptık. Bildiğiniz gibi önceki yazılarımızda daha önceden A, B, C, D, E, K vitaminleri hakkında detaylı incelemeler gerçekleştirmiştik. Bu yazımızda tüm bu vitaminleri bir araya getirdik, derledik ve birçok başlık altında sizler için detaylı bir harita çıkardık. Öncelikli olarak yazımızın ana teması vitamin eksikliklerin hakkında bilmeniz gerekenler olduğu için, tüm bu vitaminleri iyi bilmemiz gerekir. Gelin dilerseniz sizler için derlediğimiz konu başlıklarına bir göz atalım ve ardından incelememize başlayalım…
- Vitamin Eksikliği Nedir?
- Vitamin Türleri
- A Vitamini
- B Vitamini
- C vitamini
- D Vitamini
- E Vitamini
- K Vitamini
İşte Kadınca Özel okurları için A’dan Z’ye vitamin eksikliği hakkında bilmeniz gereken her şey!
Vitamin Eksikliği Nedir?
Vücudunuz, çeşitli vitamin eksikliği belirtilerine yol açabilir. İlk olarak, doktorunuzun belirtileri, semptomları, sağlık durumu ve test sonuçlarına göre vücudunuzda hangi vitaminlerin eksik olduğunuzu anlamanıza yardımcı olacaktır, ancak o zaman, doktorunuzun önerisine göre, reçeteli ilaçlar ve diyet takviyeleri almanız gerekir. Sorunları daha da kötüleştiren ve gereksiz yan etkilere neden olan herhangi bir maddenin alımı derhal kesilmelidir. Şimdi vitamin türlerine ve eksiklikleri ortaya çıktığında neler olacağına bakalım.
Vitamin Türleri Nelerdir?
Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu başlıca vitaminler A, B, C, D, E ve K vitaminleridir. Bunlardan A, D, E ve K vitaminleri yağda çözünürken, B vitamini birkaç vitamin kompleksi olarak bulunur. Herhangi bir vitamin eksikliği büyük bir endişe kaynağı olabilir ve vücudunuzun hangi vitaminlerden yoksun olduğunu bilmenize yardımcı olabilecek bazı vitamin eksikliği testleri vardır.
A Vitamini: Eksiliği,Belirtileri ve Nedenleri
- Fonksiyon: A vitamini, hücre büyümesi ve gelişimi, antioksidan aktivitesi, belirli genlerin ekspresyonunu, görme, bağışıklık fonksiyonu ve hücre tanıma için gereklidir.
- Tipler: Önceden oluşturulmuş A vitamini, provitamin A, retinol (vücudumuzda bulunan aktif form) ve beta-karoten (bitkilerde bulunan aktif bir form) olan bilinen dört tip A vitamini vardır.
- Belirtiler, semptomlar ve hastalıklar: Bu durumda, bir vitamin eksikliği semptomu, ilk semptomu gece körlüğü olan hipovitaminoz A’yı içerir. A vitamini takviye edilmezse tam körlük oluşabilir. Boğaz, karın ve göğüste enfeksiyon riski artabilir. Başka bir semptom, cildin kuru ve engebeli olduğu hiperkeratozdur. A vitamini eksikliği çocuklarda büyümeyi engelleyebilir.
- Vitamin Eksikliği Testi: A vitamini eksikliğinden şüpheleniyorsanız, tam bir kan sayımı (CBC) testi, kapsamlı metabolik panel (CMP) testi ve ayrıca retinol bağlayıcı protein seviyelerini tespit etmek için bir test almalısınız. Kan örneği bir damardan alınacaktır. Retinol ışığa duyarlı olduğundan, numune karanlıkta tutulur. Düşük retinol bağlayıcı protein seviyelerinin bir göstergesi, düşük serum A vitamini gösterir.
B Vitamini: Eksiliği,Belirtileri ve Nedenleri
- Fonksiyon: B12 vitamini, kırmızı kan hücresi oluşumu ve sinir oluşumunu düzenlemek için çok önemlidir. Hamile kadınlarda uygun fetal gelişim, enerji üretimi ve mücadele enfeksiyonları için B6 vitamini gereklidir. Öte yandan, nörolojik faydalar ve görme için B1 ve B2 vitaminleri gereklidir. B3 vitamini sindirime ve kişinin iştahını artırmaya yardımcı olur. B9 vitamini kırmızı kan hücresi büyümesini ve fetal gelişimi teşvik eder.
- Tipler: B vitamini kompleksi, B1, B2, B3, B6, B9 ve son olarak B12 vitaminlerini içerir. Bunların her birinin çeşitli kaynakları vardır. B12 vitamini ette daha yaygın olmakla birlikte, B7 ve B9 vitamini meyvelerde daha fazla bulunur.
- Belirtiler, semptomlar ve hastalıklar: B12 vitamini eksikliği anemi, bunama, depresyon, paranoya ve karışıklığa neden olmuştur. Oysa B6 vitamini eksikliği, ağız çevresindeki deri döküntüleri ve çatlakları ile ilişkilendirilmiştir. B3 vitamini eksikliği bulantı, zihinsel karışıklık ve kramplara neden olabilir. Gebe kadınlarda, B9 vitamini eksikliği doğum kusurlarıyla ilişkilendirilirken, diğerleri ishal veya anemik olabilir. Pernisiyöz anemi, bağışıklık sisteminin sindirim sistemindeki hücrelere saldırdığı ve bir kişinin B12 vitamini emilimini azaltan bir otoimmün hastalıktır. Bu nedenle, yeterli miktarda B12 vitamini almanıza rağmen, test sadece serum B vitamini seviyelerini tespit edecektir. Vitamin emilmediğinden, test hâlâ bir eksiklik gösterecektir.
- Vitamin Eksikliği Testi: Evde B12 vitamini eksikliğini test edebilirsiniz. Ev test kitleri çevrimiçi olarak satın alınabilir, bu da metilmalonik asit varlığını tespit eder. Seviyesi 3,8 mikrogramdan yüksekse, B12 vitamini eksikliğiniz olduğunu bilirsiniz. Bu, düşük B12 vitamini seviyelerini gösterir. Doktorlar, B vitamini eksikliğinin, özellikle de B12’nin daha fazla doğrulanması için bir CBC testi yapılmasını önerebilir. B12 vitamini için normal aralık 190-900 ng / mL’dir.
C vitamini: Eksiliği,Belirtileri ve Nedenleri
- Fonksiyon: C vitamini, ana işlevi vücudun tüm bölgelerindeki hasarlı dokuların büyümesini ve onarımını içerdiğinden son derece önemlidir. Yaraları iyileştirmek, kemik ve diş sağlığını korumak ve demirin emilmesi için gereklidir. C vitamini de güçlü bir aktiviteye sahiptir.
- Tipleri: Biyoyararlanımı en uygun C vitamini formu askorbik asittir ancak askorbat tuzları vücut tarafından da kullanılabilir.
- Belirtiler, semptomlar ve hastalıklar: Hemen hemen herkes, C vitamini eksikliğinin çok şiddetli bir diş eti kanaması türü olan iskorbüse neden olabileceğini bilir. Dişler düşebilir ve diş etleri morumsu görünebilir. Bununla birlikte, diğer vitamin eksikliği belirtileri arasında diş eti iltihabı, döküntüler, yaralanmaların iyileşmesi ve iç kanama sayılabilir. Çocuklarda, C vitamini eksikliği ile kemik büyümesi yavaş olur.
- Vitamin Eksikliği Testi: C vitamini eksikliğinin teşhisi bir CBC ve bazen çocuklarda X-ışını ile yapılır. Genellikle CBC anemiyi gösterir ve kanama sorunlarına rağmen protrombin zamanı normal olurdu. Çocuklarda röntgenler kemiklerin uçlarında, özellikle dizlerde atrofi gösterebilir. 0.2 mg / dL’den az askorbik asit seviyeleri, C vitamini eksikliği olarak tedavi edilir.
D Vitamini:Eksiliği,Belirtileri ve Nedenleri
- Fonksiyon: Kalsiyumun vücuda emilmesi ve sağlıklı kemik büyümesi ve gelişimi için D vitamini gereklidir. Vücudumuz doğal olarak güneş ışığına maruz kaldığında D vitamini üretebilir. Bağışıklık fonksiyonu ve nöral fonksiyon için D vitamini gereklidir.
- Tipleri: 2 ana tip vardır, D2 vitaminleri (ergokalsiferol) ve D3 (kolekalsiferol). Vücudumuz D3 vitamini kullanır ve 1.25-dihidroksi D vitaminine dönüştürür. Bu, özellikle kalsiyum ve fosfor için mineral dengesi için bir hormon görevi görür.
- Belirtiler, semptomlar ve hastalıklar: Çocuklarda, bu durumda vitamin eksikliğinin işareti, kemiklerin yumuşadığı raşitizmdir. Yetişkinlerde, bu durumda vitamin eksikliği belirtisi, yetersiz kemik mineralizasyonu için başka bir terim olan osteomalazi olarak adlandırılır.
- Vitamin Eksikliği Testi: 25 (OH) D testi olarak da adlandırılan spesifik bir kan testi türü yapılır. Bunu bir doktora danışabilir veya hatta testi evde yapabilirsiniz. İnternetten bir test kiti sipariş edin ve tek yapmanız gereken parmağınızı batırmak, daha sonra kan örneğini yakındaki bir laboratuvara göndermek. 30 ng / mL’den az, Amerikan D Vitamini Konseyi tarafından bir eksiklik olarak kabul edilir.
E Vitamini:Eksiliği,Belirtileri ve Nedenleri
- Fonksiyon: E vitamini antioksidanlar olarak önemli bir rol oynar ve yaşlanma karşıtı etkiler üretebilir. E vitamini, enfeksiyonlarla savaşmak için bağışıklık sistemi tarafından da gereklidir. Diğer faaliyetler arasında kırmızı kan hücresi oluşumu, K vitamini kullanımını artırmak, kan damarlarını genişletmek ve bu kan damarlarında kan pıhtılaşmasının önlenmesi yer alır.
- Türler: Sekiz farklı tür vardır. Bu tipler iki ana E vitamini kategorisine ayrılır. Tokoferol ve tokotrienol. Vücudumuzda bulunan en güçlü tip ve tip alfa tokoferoldür. İnsan vücudu 8 türün hepsine ihtiyaç duysa da, multivitaminlerin çoğu ana E vitamini bileşeni olarak alfa-tokoferol içerir.
- Belirtiler, semptomlar ve hastalıklar: E vitamini eksikliği belirtileri nöro miyopatileri, spinoserebellar ataksiyi, belirli reflekslerin yokluğunu, titreşimleri hissetme yeteneğinden yoksun, hemolitik anemi, bağışıklık fonksiyon problemleri ve retinopatiyi içerir. Tokoferol aktarıcı protein gibi bazı genlerdeki mutasyonlar, yaşam boyu acı çekebilir çünkü bu mutasyona sahip kişiler tüketilmesine rağmen E vitamini kullanamazlar. Kalıtsal abetalipoproteinemisi olan insanlar da E vitamini ememezler, bu nedenle yağ metabolize etme yeteneğini kaybederler.
- Vitamin Eksikliği Testi: Bir CBC kan testi dışında, E vitamini seviyelerini belirlemenin başka bir yolu yoktur. Genel olarak, E vitamini eksikliği oldukça nadirdir. Bununla birlikte, doktorlar E vitamini eksikliği olarak 12 mikromol / L’den daha düşük bir seviyeyi düşünmektedir.
K Vitamini:Eksiliği,Belirtileri ve Nedenleri
- Fonksiyon: K vitamininin ana rolü kan pıhtılaşmasında yatmaktadır. Aslında, kan inceltici etkilerini tersine çevirebilir. Bazı kanama durumlarının, yetişkinlerde osteoporozun, kaşınmanın, kemik kaybının tedavisinde kullanılır ve kişinin kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. Topikal olarak uygulanan K vitamini, yaraların iyileşmesine ve şişlik ve çürüklerin azaltılmasına yardımcı olabilir. Aynı zamanda kalp sağlığını da destekler.
- Tipler: 2 tür vardır. K1 vitamini ve K2 vitamini. Her ikisi de insan vücudu tarafından kullanılır. K1 vitamini lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerde bulunurken, K2 bağırsak bakterileri tarafından üretilir.
- Belirtiler, semptomlar ve hastalıklar: K vitamini eksikliği nadir olmakla birlikte, eksikliğin neden olduğu bilinen tek semptom, VKDB olarak da adlandırılan kontrol edilemeyen kanamadır. Bu daha çok bebeklerde görülür.
- Vitamin Eksikliği Testi: Doktorunuz size bir protrombin testi yapmanızı söyleyecektir. Bu test, kanınızın pıhtılaşmasının ne kadar sürdüğünü ölçer. Zaman ne kadar gecikirse, K vitamini eksikliğiniz olduğundan o kadar emin olabilirsiniz. Kanın pıhtılaşması genellikle 13 saniye sürer. Kanamanız 13.5 saniye içinde pıhtılaşmazsa, K vitamini eksikliği olabilir.
Bu belirtilerden ve semptomlardan herhangi birini yaşıyorsanız veya gösteriyorsanız, derhal tıbbi yardım almalısınız. Bir vitamin eksikliğinden kurtulmanın tek yolu, doktor tarafından önerilen reçeteli ilaçları ve takviyeleri kullanmaktır. Genellikle, semptomlar doğru oranlarda düzenli olarak önerilen vitamin alımı ile birkaç gün içinde çok hızlı bir şekilde gider. Birden fazla vitamin yoksa, multivitamin takviyesi tam ihtiyacınız olan şey olabilir. En önemlisi, vücut tipinize en uygun dengeli sağlıklı bir diyet sağlamanız gerekir.