Zerdeçalın Sağlığa Kanıtlanmış 7 Faydası
Zerdeçal Nedir?
Zerdeçal, Hindistan, Asya ve Orta Amerika’da yetiştirilen bir bitkidir. Zerdeçal, özellikle Güney Asya’da, tıp tarihinde solunum problemleri, romatizma, ağrı ve yorgunluk gibi birçok problem karşısında aktif olarak kullanılmıştır. Bugün zerdeçal hâlâ, iltihapların tedavisinde besin takviyesi olarak ve mide, cilt, karaciğer ve safra kesesi sorunları, kanser ve diğer birçok hastalıkta tedavi amaçlı ek takviye olarak kullanılmaktadır.
Zerdeçalın aktif bileşenleri curcuminoidlerdir. Zerdeçal sarı renklidir ve yemekleri tatlandırmak ve kozmetikleri renklendirmek için kullanılır.
Zerdeçalın yeraltı sapları kurutulur ve kapsüllere, tabletlere, çaylara veya ekstraktlara konuşur. Zerdeçal aynı zamanda toz hâline getirilerek cildin iyileştirilmesi için macunlaştırılarak uygulanabilir.
Zerdeçalın sağlığa faydası hakkında çeşitli birçok araştırma yapılmıştır. Bu araştırma sonuçlarından bazıları şu şekildedir.
1. Diyabet
2. Düşük Kolesterol
3. Kalp Hastalığını Önleyici
4. Ağrıların Giderilmesi
5. Mide Ekşimesi ve Hazımsızlıkların Giderilmesi
6. Bağışıklık Sistemini Güçlendirici
7. Yaraların Tedavisi
Zerdeçal Kullanımı ile ilgili Önemli Not:
Zerdeçal, sağlık amacıyla uygulanan test sonuçlarına göre genellikle ağızdan alındığında veya cilde uygulandığında güvenli kabul edilmektedir ancak, yüksek dozlarda veya zerdeçalın uzun süreli kullanımı gastrointestinal sorunlara neden olabilir.
Herhangi bir alerjiniz var ise eğer doktorunuza danışmadan kullanmamanızı önemle hatırlatmak isteriz. Kullandığınız tamamlayıcı veya bütünleştirici sağlık yaklaşımlarını doktorunuza önceden bildirin. Bu sayede doktorunuz da tüm sağlık problemlerinize tam anlamıyla yardımcı olabilecek, koordineli ve güvenli bakım sayesinde sağlığınıza etkileri güvenli olacaktır.
Zerdeçalın Faydaları Nelerdir?
Zerdeçalda iltihabı azaltmaya yardımcı olduğu iddia edilen curcuminoidler bulunmaktadır. Yapılan bazı çalışmalar da curcuminoidlerin;
- Ameliyattan sonra hastalarda kalp krizi sayısını azalttığı,
- Diz ağrısına yardımcı olduğu
- Meme kanseri için radyasyon tedavilerinden sonra ortaya çıkan cilt tahrişini azalttığını belirlemiştir.
İnsanlar üzerinde yapılan diğer ön çalışmalarda ise, farklı kanserler, diyabet, cerrahi ağrı ve ağız yıkamasında plakayı azaltmak için kullanılabilir olduğunu göstermiştir.
Zerdeçal baharat kraliçesi olarak da adlandırılır. Dünyada birçok kişi tarafından yemeklere tat vermesi amacıyla kullanılan yaygın bir baharat türüdür.
Hintliler binlerce yıldır şifalı bir bitki ve yemeklerde baharat olarak zerdeçalı kullanıyorlar. Amerikan Kimya Derneği’ne göre zerdeçal, mantar önleyici, antienflamatuar, antimutajenik, antibakteriyel ve antiviral gibi çeşitli özelliklerden oluşmaktadır ve ayrıca demir, manganez, bakır, potasyum, diyet lifi, kalsiyum, çinko, niasin, B6 vitamini, E vitamini, C vitamini ve K vitamini gibi çeşitli sağlıklı besinler içermektedir.
Zerdeçal, güçlü bir antioksidan ve anti-enflamatuardır. Bu faktörler nedeniyle zerdeçal, çeşitli sağlık sorunlarının giderilmesinde aktif olarak kullanılmaktadır.
Kadınca Özel okurları için bu yazımızda zerdeçalın sağlığa faydaları hakkında bir araştırma yaptık. İşte o araştırmanın sonuçları;
Diyabete Riskine Karşı Zerdeçal Mucizesi
Zerdeçal, tip-2 diyabet oluşumunu önleyebilecek insülin direncini en aza indirmeye yardımcı olmaktadır. Yapılan bazı klinik öncesi araştırmalarda;
Zerdeçal, insüline bağımlı tip 1 diyabet hastalarının pankreas hasarını tersine çevirmede rol oynayabileceğini ortaya koymaktadır.
Aynı zamanda zerdeçal, diğer güçlü ilaçlarla birlikte alınırsa düşük kan şekerine neden olmaktadır. Bu nedenle zerdeçal kullanmadan önce lütfen doktorunuza danışmayı ihmal etmeyiniz.
Düşük Kolesterol Seviyesi İçin Zerdeçal
Yüksek kolesterol, ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Ancak zerdeçal, içerdiği bileşikler sayesinde gerekli kolesterol seviyelerini korur ve böylece birkaç kardiyovasküler hastalığı önlemeye yardımcı olur.
Curcumin özü kolesterol seviyelerinin düşürülmesi ve kötü (LDL) kolesterolün kan damarlarında birikmesini önler. Curcumin ayrıca trombositlerin birlikte toplanmasını önleyerek arterlerin duvarları boyunca kan pıhtılarının oluşmasına engel olur.
Kalp Hastalığını Önleyici
Curcumin, iyi bir kardiyovasküler koruma sağlar. Bunun sebebi de güçlü anti-inflamatuar ve antioksidan etkileri sayesindedir. Yapılan ilk çalışmalar sonucu;
Curcumin, aterosklerozu önlemeye yardımcı olmaktadır. Yani arterleri bloke edebilen ve kalp krizi veya felce yol açabilecek plak birikimi düşürmektedir.
Ağrıların Giderilmesine Yardımcı Olur
Curcumin, vücuttaki ağrılı eklem iltihapları ve eklemlerde hasara neden olan serbest radikallerin yok edilmesine yardımcı olmaktadır. Bunu antioksidan özelliği sayesinde yapmaktadır. Zerdeçalda bulunan anti-enflamatuar özellikler hem osteoartrit hem de romatoid artritin tedavisinde faydalıdır. Artriti olan insanlar, orta ila hafif eklem ağrıları ve iltihaptan kurtulmak için günlük curcumin (zerdeçal) tüketmelidir.
Mide Ekşimesi ve Hazımsızlıkların Giderilmesinde Kullanılır
Curcumin, safra kesesini safra üretmesi için uyarır. Bu da sindirimi iyileştirmeye yardımcı olan bir etkendir. Yapılan bir çalışma;
Zerdeçalın hazımsızlık yaşayan kişilerde şişkinlik ve gaz semptomlarını azalttığını buldu.
NOT: Bazı insanlarda Curcumin (zerdeçal) kullanımının bazı yan etkilere neden olabileceğini önemle belirtmek isteriz. Curcumin bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. En çok görülen alerjik reaksiyonlar;
- Hafif kaşıntı
- Kaşıntılı deri döküntüsüdür.
Eğer böyle problemler yaşıyorsanız doktora görünmeniz önerilir.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirmede Mucizevi Etkiler
Curcumin; mantar önleyici, antibakteriyel ve antiviral özellikleri sayesinde bağışıklık sistemini de güçlendirir. Curcumin, bağışıklık sisteminin aktivitesini uyarma ve artırma kapasitesi gösteren lipopolisakkarit olarak bilinen doğal bir maddeye sahiptir ve güçlü bir bağışıklık sistemi, soğuk algınlığı, öksürük ve gripten korunmak için ihtiyacınız olan bir numaralı etkendir diyebiliriz.
Yaraların Tedavisinde Kullanılır
Curcumin Asya’da yüzyıllardır yaraların temizlemesi ve enfeksiyona neden olabilecek mikropların öldürmesinde etkin bir yöntem olarak kullanılmıştır. Curcumin, antibakteriyel ve antiseptik gibi doğal özelliklere sahiptir. Curcuminde bulunan bu doğal özellikler, yaraların tedavisinde etkili bir şekilde kullanılabilmektedir.Eğer alerjiniz yoksa yaranıza daha hızlı iyileşmesi için zerdeçal tozu serpebilir ve hasarlı cildinizin iyileştirilmesini hızlandırabilirsiniz.