Ghee Nedir, Nasıl Yapılır? Tereyağından Farkı Nedir?

Ghee Nedir?

ghee
ghee

Sağlık deposu olan tereyağının eritilerek ortaya çıkarılan, sütün katı maddelerinden arındırarak elde edilen saf ve temiz yağa Ghee yağı adı veriliyor. Yurt dışında sıklıkla tüketilen ghee yağının içerisinde çok fazla miktarda linoleik asitleri bulunur. Yağın içindeki bu asitler insan vücudunu kanserojenlerden arındırıyor.

Tereyağların ham maddelerini süt yağı oluşturur. Tereyağlar belli çeşit hayvansal (inek veya koyun) yağdır. Yağların bileşiminde %82 oranında süt yağı, su, süt şekeri, mineraller, kolesterin, suda çözülmüş vitaminler, protein, asitler, aromalar ve proteinler bir araya getirir ve tereyağının fiziksel özelliğini kısa bağlı doymuş yağlarla, yağ asitleriyle oluşturur. Ghee yağında ise, tereyağının içinde bulunan süt ve içerisindeki suyu çıkarılır. Bunun için oldukça dayanıklıdır. Isıtıldığında, normal tereyağ gibi köpürmez ya da yanmaz. Ghee yağının içinde laktoz veya oksitlenmiş kolesterol yoktur.

Neden Ghee?

ghee
ghee

Ghee yağı tereyağının saflaştırılarak sadeleştirilmiştir. Ghee yağı, tereyağının içinde bulunan nemin çıkarıldığı için çok dayanıklıdır. Yüksek yanma ısısına sahiptir. Kolay bozulmaz ve yağda eriyebilen vitaminleri içinde barındırır (A ve E vitaminleri). Orta zincirli yağ asitlerinden elde edilen enerji sayesinde, diğer yağların yakımını kolaylaşır, kilo verilmesi sağlanır. Yağ asitleri kalp sağlığımızı da etkiler. Kalp krizi ve kardiyolojik kökenli hastalıkların önüne geçer ve engeller. Ayrıca ghee yağı, karaciğerimizi doğrudan etki eder ve enerji olarak yakmamızı sağlar.

GHEE YAPIMI

Malzemeler:

500 gr işlenmemiş tereyağı (marketlerde hazır satılanlardan değil sütçülerden alınan tereyağ)

Hazırlanışı:

  • Yayvan olan çelik bir tencereye tereyağını koyun
  • Ocağın altını en kısık da açın
  • Yavaşça erimesini bekleyin.
  • İyice eriyip uygun ısıya geldikten sonra içinde beyaz köpükler oluşacak. Köpükleri kâseye alın.
  • 30 dakika boyunca kısık ateşte yağı yakmadan işlemi tekrarlayın ve süzgeç yardımıyla havlu kâğıt serin ve beyaz köpükleri alınmış olan yağı, süzgeçten başka bir kaba aktarın.
  • Sapsarı bir yağ elde edeceksiniz. Bu yağı uygun bir kaba boşaltın ve ağzını kapatın Soğuduktan sonra seri ve kuru bir yerde muhafaza edin.
  • Sakın buzdolabına koymayınız.
  • Yemekler için örneğin pilav veya makarnaya bir tatlı kaşığı kullanmanız yeterli olur.

 

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Kadinca Özel - Doğada seçimi kadın yapar !

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok

Giriş Yap