Boğaz Ağrısı Ve Ateşli Hastalıklara Dikkat! Boğaz Ağrısından Kurtulma Yolları

Boğaz Ağrısı
 

Kış aylarında sıklıkla rastlanan boğaz ağrısı, soğuk algınlığı nedeniyle meydana gelir. Üst solunum yolu enfeksiyonları kategorisindeki bu ağrı, kısa sürede tedavi edilebilir. Soğuk havanın yanı sıra iltihaplanma gibi durumlarda da boğaz ağrısı ortaya çıkar. Yutkunma, yemek yeme ve nefes alma zorluğu meydana getiren boğaz ağrıları, beraberinde ateşin yükselmesine neden olabilir. Sağlık dünyasında en çok merak edilen konulardan biri ‘boğaz ağrısına ne iyi gelir?‘ konusudur.

Yabancı bir cismin yutulması, alerjik hastalıklar, geniz akıntısı, soğuk hava ve çok sıcak sıvıların tüketilmesi, boğaz ağrısı enfeksiyonlarının başlıca nedenleridir. Yaz aylarında dondurma yemek, kış aylarında sıkı giyinmemek, bahar aylarında alerjik ortamlarda bulunmak, boğaz ağrısına neden olur.

Boğaz Ağrısı Nasıl Meydana Gelir?

Sağlık dünyasında boğaz ağrısı, en çok şikayet edilen konular içerisinde yer alır. Bu hastalığa KBB ( Kulak Burun Boğaz) polikliniği bakmaktadır. Boğaz ağrısının nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

1- Vücudun ihtiyacı olan sıvının alınmaması, boğaz ağrısına neden olur. Uzun süre kuru kalan boğazda yutkunma problemi meydana gelebilir. Sıvı tüketiminin azalması, bu ağrının meydana gelmesine neden olur. Boğazın kuru kalması durumunda yutkunma problemi meydana gelmektedir.

2- Sigara içmek, tozlu ve kirli ortamlarda bulunmak, kimyevi maddelerin bulunduğu ortamlarda çalışmak, boğaz iltihabına neden olur. Bu durumda ağrı meydana gelir. Üst solunum yolları enfeksiyonuna neden olan ortamlardan uzak durmamız gerekir.

3- Tozlu ortamların yanı sıra, alerjiye neden olan sebeplerden uzak durmak gerekir. Özellikle bahar aylarında alerjik vakalar artar. Ferenjitle birlikte boğaz ağrısı başlar. Geniz akıntısı da boğazda yanmaya ve ağrıya neden olur.

4- Özellikle soğuk içecekler boğazın tahriş olmasına ve bademciklerin şişmesine neden olur. Bademcik şişmesi, vücudun savunma mekanizmasını harekete geçirir. Çocuklarda bademcik sorunu, vücut gelişimini olumsuz etkiler.

5- Çok sıcak gıdalar ve içecekler de boğazın tahriş olmasına neden olur. Bu nedenle sıvı tüketimine dikkat etmemiz gerekir. Buzlu içecekler ve uzun süre buzdolabında kalan sıvı içecekler, üst solunum enfeksiyonuna neden olur.

6- Haddinden fazla bağırarak konuşmak da ağrıya neden olur. Ağrının yanı sıra ses telleri de zarar görür. Boğazın tahriş olmasına neden olan yüksek sesle konuşma, yutkunma ve konuşma problemi meydana getirir.

7- Nem bakımından yetersiz ortamlarda uyumak, boğazın kurumasına neden olur. Bu kuruma ağrı yapar. Ancak nemli ortama geçtikten sonra bu gıcıklama ortadan kalkar. Kalorifer sistemi olan evlerde nem oranı çok düşüktür. Bu nedenle nemlendirici kutular kaloriferlere yerleştirilmelidir. Nemlendirici cihazlar da ihtiyacınız olan nemi üretir. Boğaz ağrısı için uzman hekime başvurmak gerekir.

Boğaz Ağrısının Tedavisi

Genellikle virüslerin neden olduğu bu ağrı, gıcıklama ile kendini gösterir. Bu aşamada tedavi daha kolaydır. Boğaz ağrısıne ne iyi gelir? Ağrı ile birlikte ateşlenmenin başlaması, hastalığın ilerlemesine neden olur.

1- Sıcak uygulaması, boğazı yumuşatır. Boğazı ağrıyan kişi boğazını şalla sardığı zaman boğaz ağrısı azalır. Soğuk algınlığını bağlı ağrılarda sıcak tatbiki tedavi edici özelliklere sahiptir.
2- Alerjik kaynaklı ağrılarda ise bitkisel çaylar tedavi edici özelliklere sahiptir. Papatya, ıhlamur ve adaçayı gibi bitkisel çaylar, soğuk algınlığı ve alerjik kaynaklı ağrılarda tedavi edici özelliklere sahiptir.
3- Sıvı tüketimini artırmak, kuruluktan kaynaklanan ağrıları ortadan kaldırır.
4- Kirli havanın yoğun olduğu yerlerden ve sigara içilen ortamlardan uzak durmak gerekir. Tedavi süresi boyunca sigara içilmemelidir.
5- En kısa sürede uzman doktora görünmek gerekir. Doktorun verdiği gargara, sprey ve pastiller, prosedüre uygun şekilde kullanılmalıdır.

Bademcikler

Boğaz ağrısı denildiği zaman ilk akla gelen bademciklerdir. Kış aylarında, özellikle çocuklarda, bademcik şişmesi, beraberinde ateşin yükselmesine neden olur. Sık sık bademciği şişen çocuklar, gıda tüketimini azaltır. Bu nedenle doktorlar sık sık bademciği şişen çocukların bademciklerini almaktadır.

Boğaz ağrısının en şiddetli bademciklerin şişmesidir. Yediğimiz yiyeceklerdeki bakterileri temizleyen bademcikler, vücudumuzun sigortasıdır. Soğuk havanın yanı sıra, çok sıcak ve çok soğuk gıda tüketimi de bademcik iltihabının nedenleri içerisinde yer almaktadır.

Çocuk gelişimini etkileyen bademcik iltihabı, mikroplara karşı vücudu koruyan bir mekanizmadır. Bu mekanizmanın düzensiz bir şekilde çalışması, gelişimi olumsuz etkiler. Gıda tüketimini zorlaştıran ve ateşe neden olan düzensiz iltihaplanmalar, operasyonla tedavi edilmektedir. Bu aşamada, uzman doktor kararı ile bademcikler alınmaktadır. Çocuklarda bademcik operasyonu, vücut gelişiminin tamamlanmasından sonra gerçekleşmektedir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Kadinca Özel - Doğada seçimi kadın yapar !

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok

Giriş Yap