Ev Yapımı Humus Tarifi
Bu yazımızda evinizde kolaylıkla yapabileceğiniz lezzetli bir humus tarifini ele alıyoruz. Hem doyurucu hem lezzetli hem de Ramazan sofralarında yer alacak bir meze… Yapımı kolay, 7 bileşenli humus tarifi ile ev yapımı humus yapmayı öğrenin!
Son zamanlarda popüleritesi artan klasik ev yapımı humus tarifi, tıpkı iyi bir restoranda hoşlandığınız ve beklediğiniz mükemmel tadı size verecek. Yapması oldukça basit! Sadece 5 dakikalık hazırlık ile 7 temel malzeme ile lezzetli bir ev yapımı humusa dönüşüyor. Humusu isterseniz sofranızda bir meze olarak isterseniz de bir sandviçin üzerine sürün ya da pide ile sahurda lezzetle yiyin. Orası tamamen size kalmış ancak bir kere yapmaya başladığınızda bir daha vazgeçemeyeceğiniz bir lezzet elde edeceksiniz. İşte sofralarınızdan ayırmak istemeyeceğiniz geleneksel lezzetlerden ev yapımı humus tarifi Kadınca Özel okurları için…
Ev yapımı Humus Tarifi İçin Gerekli Malzemeler
Ev yapımı humus tarifi için sadece 7 temel malzemeye ihtiyacınız var! Bu malzemeler sırasıyla;
- Pişmiş Nohut
- Tahin
- Su
- Zeytinyağı
- Limon Suyu
- Tuz
- Sarımsak
Pişmiş nohut: İster evinizde bulundurduğunuz nohutları pişirerek isterseniz de marketten aldığınız konserve nohut ile ev yapımı humus yapabilirsiniz. Eğer tadını bildiğiniz ve devamlı olarak aldığınız bir konserve nohut varsa işinizi kolaylaştırabilir. Nohutunuzu kendiniz pişirecekseniz eğer önce ıslattığınızdan emin olun ve yumuşak, kremsi hâle gelene kadar normalden biraz daha kaynatmaya özen gösterin.
Tahin: Alacağınız kaliteli tahin, humusun pürüzsüzleştirilmesinin anahtarıdır. Tarifimizde 1/3 bardak tahin kullanıyoruz ve pürüzsüz bir dokuya ve acı olmayan lezzetli bir tat elde ediyoruz.
Zeytinyağı: Tarifi hazırlarken 2 yemek kaşığı zeytinyağı karıştırabilir ve humus yapımı bittikten sonra üstüne ekstra bir çiseleme ile servis edebilirsiniz.
Limon suyu: Hazır sıkılmış limon suyu yerine en lezzetli aromayı elde edebilmek ve en parlak görüntüye kavuşmak için taze bir limon alarak kendiniz sıkabilirsiniz.
Sarımsak: Temel olarak tarifimizde bir taze sarımsak kullanıyoruz ancak daha karamelize bir tat için 2 kavrulmuş sarımsak kullanabilirsiniz.
Su: Öncelikli olarak 5 yemek kaşığı su işinizi görecektir eğer daha kabarık doku vermek istiyorsanız biraz daha su ilave etmenizde sakınca bulunmamakta.
Deniz tuzu: Bu ev yapımı humus tarifindeki en dikkat gerektiren detaylardan biri de tuz kullanımı. Bizim önerimiz humusun lezzetini patlatmak için 1/2 çay kaşığı deniz tuzu kullanmaktır.
Ev Yapımı Humus Nasıl Yapılır?
Önce tüm malzemelerimizin eksiksiz olduğundan emin oluyoruz. Malzemelerinizi bir araya getirdikten sonra, bu tarifi tek bir adımda yapmaya başlayabilirsiniz. Nohut, tahin, limon suyu, zeytinyağı, su, sarımsak ve tuzu yüksek hızlı bir karıştırıcıya ekliyor ve pürüzsüz olana kadar karıştırıyoruz. Bu kadar!
Karıştırırken, istediğiniz kıvama ulaşmak için gerekirse daha fazla su ekleyebilirsiniz. Yüksek hızlı bir karıştırıcınız yoksa, bu tarifi yapmak için bir mutfak robotu kullanabilirsiniz. Bir mutfak robotu kullanıyorsanız eğer süper kremsi humus elde etmek için birkaç dakika çalışmasına izin vermeniz gerekebileceğini unutmayın.
Humus Tarifi Çeşitleri. Çok Lezzetli Humus İçin Püf Noktaları
Bir restoranda ya da markette humus istediğinizde genellikle farklı tatlar elde edersiniz. Bunun nedeni birçok yerin kendine ait bir tarifi ve ölçeği olması. Bu yüzden siz de evinizde farklı lezzetlerle denemeler yapmaktan çekinmeyin. Eğer geleneksel bir humus yerine farklı tatlar arıyorsanız bu varyasyonlardan birine yönelebilirsiniz:
- Tat Katın: 1/2 çay kaşığı öğütülmüş kimyon ve / veya kişniş ile fazladan bir lezzet elde edebilirsiniz.
- Közlenmiş kırmızı biber ekleyin: 1 kavrulmuş kırmızı biber, 1/4 su bardağı kızarmış badem ve 1/2 çay kaşığı füme kırmızı biberle karıştırın.
- Pesto ile karıştırın: Ekstra bir tat, otsu bir lezzet için bir kaşık dolusu pesto ekleyebilirsiniz.
- Yeşillendirin: 1/2 su bardağı taze maydanoz, kişniş veya fesleğen ya da 1 su bardağı ıspanakla karıştırın.
- Pembeye çevirin: Tarifinize pancar ekleyerek humusunuzu pembeye çevirebilirsiniz.
- Tatlı Patates: Blendera diğer humus malzemeleriyle birlikte 1/2 pişmiş tatlı patates, 2 çay kaşığı akçaağaç şurubu, büyük bir tutam biber tozu ve fazlada su ekleyebilirsiniz.
- Sonbahar havası katın: Humus tarifinizi sonbaharın özel lezzetleri ile tatlandırmak için kimyon, kişniş, acı ve kavrulmuş balkabağı ekleyebilirsiniz.
Humus Servis Önerileri.Humusun Yanına Ne Gider ?
Ev yapımı humusunuz bittikten sonra buzdolabından servis etmek için çıkardığınızda farklı önerilerimiz olacak. İşte sizler için birkaç öneri:
- Sebzeler veya krakerlerle hızlı bir atıştırmalık olarak,
- Meze olarak,
- Baba ganoush, Çoban salatası ve Akdeniz meze tabağının bir parçası olarak,
- Evinizde hazırladığınız sandviçin içine ekleyebilirsiniz.
Tabii ki özellikle şu an Ramazan ayında olduğumuz için taze fırın pideleri ile de tek başlarına oldukça lezzetli olabilir. Eğer büyük bir humus tabağı sunacaksanız, cömert bir zeytinyağı, ince kıyılmış maydanoz, sumak ve basit bir salata ile süslemeyi unutmayın. Ayrıca susam tohumu, çam fıstığı, taze nane yaprakları hatta füme kırmızı biber de iyi olabilir.
Bu humus tarifini bir kez deneyin ve bir daha asla marketten almayacağınıza emin olacaksınız. Hazır Ramazan ayındayken taze pide ile servis edebileceğiniz, lezzetli bir meze tarifi için;
Humusun Yanına Ne Gider İşte Malzemeler
-
- 1 ½ su bardağı süzülmüş ve durulanmış pişmiş nohut,
- ⅓ bardak tahin,
- 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı,
- 2 yemek kaşığı taze limon suyu,
- 1 diş sarımsak,
- ½ çay kaşığı deniz tuzu,
- 5 yemek kaşığı su,
- Garnitür için kırmızı biber, kırmızı biber gevreği veya maydanoz,
- Fırından alınmış taze sıcak pide.