Adet döneminiz hakkında bilmeniz gereken her şeyi bildiğinizi mi düşünüyorsunuz? Kadınların yaşamları boyunca yaklaşık 450 adet dönemi vardır, bu da her şeyi öğrenmek için bol bol şansınız olduğu anlamına gelir. Öyle olsa bile, regl dönemi belirtileri sizi şaşırtabilir ve sadece en az beklediğiniz anda ortaya çıkarak değil. Bu dört gerçeği biliyor muydunuz?
Regl Döneminiz Boyunca Hamile Kalabilirsiniz
Bu eski efsaneyi ortadan kaldırmanın zamanı geldi: Adet döneminiz sizi hamilelikten korumaz. Bunun birkaç nedeni var. Birincisi, bazı kadınlar yumurtalıkları her ay yumurtlama olarak adlandırılan bir yumurta bıraktığında kanayabilir ve bunu adetiyle karıştırabilir. Yumurtladığında doğurganlığın zirvesindesin. Yani bu süre içinde seks yaparsanız, aslında hamile kalma olasılığınızı artırabilir.
İkincisi, adetiniz bitmeden veya kanama durduktan sonraki birkaç gün içinde yumurtlayabilirsiniz. Sperm vücudunuzda 3 güne kadar takılabileceğinden, döneminiz boyunca seks yapmak gebe kalmanıza neden olabilir. Ayın hangi saatinde olursa olsun, planlanmamış bir hamileliği önlemek için bir prezervatif veya başka bir doğum kontrol yöntemi kullanın.
Döneminiz Hayatınız Boyunca Değişir
Regl dönemi belirtileri tam olarak ne zaman görüneceğini tahmin edebileceğinizi hissetmeye başladığınızda, her şey değişebilir. Bunun için hayatınız boyunca meydana gelen hormon değişimlerine teşekkür edebilirsiniz.
İlk adet döneminizi aldıktan sonra, döngünüz daha uzun olabilir, yani bir dönemin başlaması ile bir sonrakine arasında daha fazla zaman geçebilir. Genç bir kız için tipik bir döngü 21 ila 45 gün olabilir. Zamanla, ortalama 21 ila 35 gün arasında kısalır ve daha öngörülebilir hale gelirler.
Perimenopoz sırasında (menopozdan önceki yıllarda, vücudunuzun daha az östrojen üretmeye başladığı yıllarda) meydana gelen hormon değişiklikleri sizi bir döngüye sokabilir. Bir dönemden diğerine kadar geçen süre kısalabilir veya uzayabilir ve döneminiz boyunca daha ağır veya daha hafif kanamalar yaşayabilirsiniz. Bu aşama, menopoza başlamadan önce 10 yıla kadar sürebilir ve adet döneminizi tamamen durdurabilir. Kademeli yaşam değişiklikleri normaldir, ancak çok ağır kanamalar veya kaçırılan adetler gibi ani, alışılmadık sorunlar değildir. Bir şeyin ters gittiğini fark ederseniz doktorunuzla konuşun.
Premenstrüel Sendrom (PMS) Hala Bir Gizemdir
Adetinizin başlamasından 1 veya 2 hafta önce ve işte aralar, uyuşukluk, istek, şişkinlik ve ruh hali değişimleri geliyor. Tanıdık geliyor mu? Her kadın farklıdır, ancak çoğu için PMS hayatın bir gerçeğidir.
Ancak doktorlar bunun neden olduğunu tam olarak bilmiyor. Adet döngünüz sırasında hormon değişiklikleri, beyindeki kimyasal değişiklikler ve depresyon gibi sahip olabileceğiniz diğer duygusal sorunların bir karışımı gibi görünüyor, bunlar PMS’yi daha da kötüleştirebilir. Dahası, regl dönemi belirtileri sonra hız treni devam edebilir. Bir çalışma, kramplar, şişkinlik, sırt ağrıları ve baş ağrıları gibi dönemle ilgili ağrıların düşüncenizi bulanıklaştırabileceğini, çünkü ağrı elinizdeki görevlere odaklanmanızı zorlaştırabilir. Hala yapamayacağından değil – yapabilirsin. Daha fazla çalışma gerektiriyormuş gibi gelebilir.
Yaşam tarzı değişiklikleri genellikle PMS’yi kontrol altına almanın en iyi yoludur. Haftanın çoğu günü yaklaşık 30 dakika egzersiz yapmayı hedefleyin, her gece 8 saat uykuya dalın ve sigara içmeyin. Diyetiniz de bir fark yaratır, bu nedenle tuzu, şeker, kafein ve alkolü sınırlarken meyveler, sebzeler ve tam tahılları doldurun.
PMS sizi normalde yaptığınız şeyi yapmaktan alıkoyuyorsa veya depresyon veya anksiyete belirtileriniz varsa doktorunuza bildirin. Tıbbi müdahale gerektiren adet öncesi disforik bozukluk adı verilen daha ciddi bir durumunuz olabilir.