20’lik Diş Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Neden 20’lik dişleriniz olduğunu hiç merak ettiniz mi? Ya da etkilenmiş bir 20’lik diş nedir? Ya da 20’lik dişlerinizi çektirmeniz gerekip gerekmediği? O zaman doğru yere geldiniz. Bu yazıda bu soruları ve daha fazlasını cevaplıyoruz. 20’lik dişleriniz hakkında bilmeniz gereken her şeyi keşfetmek için okumaya devam edin.

20’lik Diş Nedir?

20’lik diş, ağzın en arkasında bulunan son azı dişlerine, yani ağzın en arkasında bulunan dişlere denir. Bunlar genellikle ilk olarak yetişkin dişlerin geri kalanı ağızda oluştuktan çok sonra ortaya çıkar. Çoğu insanın 20’lik dişleri, gençlik yıllarının sonlarında yirmili yaşların başlarına kadar diş eti çizgisini aşar ve bunu yaptıklarında çeşitli derecelerde rahatsızlığa neden olabilir.

20’lik diş

Neden 20’lik Dişlerimiz Var?

Tarihsel olarak atalarımız, çiğ ve yırtılması zor yiyecekleri öğütmek ve çiğnemek için fazladan bir azı dişi setine ihtiyaç duyardı. Pek çok antropolog, yiyecek tüketimimiz artık fazladan diş gerektirmese de, birçok insanın hala 20’lik dişlerinin büyümesinin nedeninin bu olduğuna inanıyor. Bazı insanlar hiç 20’lik dişlerine sahip değiller ve bunun, artık onları evrimsel olarak kullanmadığımız için olduğu teorisine dayanıyor.

20’lik Dişler Neden Çarpık Büyür?

Aslında tüm 20’lik dişlerinin çarpık bir şekilde büyüdüğü bir efsanedir. Yirmilik dişlerin tamamen düz bir şekilde büyüdüğü ve ağza sağlıklı bir ek diş seti olarak katkıda bulunabileceği birçok durum vardır. Bu olduğunda, kaldırılmalarına gerek yoktur. Çoğu zaman, 20’lik dişleri çarpık şekilde büyür ve bunun nedeni, büyüdükleri belirli ağza ve her insanın genetiğine bağlıdır.

20’lik Dişler Yanlış Hizalandığında Ne Olur?

Yirmilik dişler çarpık olarak büyüdüğünde, etrafını saran diğer dişleri olumsuz yönde etkileme olasılığı yüksektir. Bu, yanlış hizalanmış dişin çapraşıklığa, komşu dişlerde hasara ve hatta çene ve sinir hasarına neden olabileceği anlamına gelir. Ağzın geri kalanının sağlığını tehdit eden 20’lik dişleri profesyonelce çıkarmak en iyisidir.

Gömülü Bir 20’lik Diş Nedir?

Gömülü yirmilik dişler, diş tarafından tıkandığı için diş eti hattını kıramayan diştir. Yirmilik dişin çıkması için yeterli yer yoktur ve bu büyük bir rahatsızlığa ve hatta şiddetli ağrıya neden olabilir. Gömülü yirmi yaş dişi, çıkarılmadan önce sahip olduğu küçük alanı itmeyi başarırsa, diş eti hasarına, enfeksiyona ve çene hattında veya diğer dişlerde hasara neden olabilir.

Yirmilik Dişler Nasıl Çıkarılır?

Her durum farklıdır ve prosedürün basitliği dişin ne kadar gelişmiş olduğuna, diş eti çizgisini kırıp açmadığına ve ağzın geri kalanına ne kadar zarar verdiğine bağlıdır. Diş hekiminiz, işlem sırasında tam olarak neler bekleyebileceğinizi ana hatlarıyla size özel durumunuzu açıklayacaktır.

Diş eti çizgisini aşan yirmi yaş dişleri kolayca çekilir, bu nedenle diş hekiminiz bu gerçekleşene kadar bir çıkarma işlemi yapmayı beklemeyi seçebilir. En zor çıkarma prosedürlerinden biri, yirmi yaş dişinin kemiğe gömüldüğü zamandır çünkü bu, dişin farklı kısımlarda çıkarılmasını gerektirir. Her durumda ameliyat edilen ağız bölgesine lokal anestezi uygulanacak ve diş hekiminiz sizi daha rahat ettirmek için sedasyon kullanmaya da karar verebilir.

Bir 20’lik Diş Çekildikten Sonra İyileşmek Ne Kadar Sürer?

İyileşme süresi kişiden kişiye değişir ve tam bir iyileşme birkaç haftadan birkaç aya kadar sürer. Bu süre zarfında, diş hekiminizin size verdiği talimatları çok dikkatli bir şekilde takip etmek ve sert yiyecekler, içecekler ve emmeyle bölgeyi ağırlaştırmaktan veya dikişleri bozmaktan kaçınmak önemlidir. Çözülmeyen dikişler kullanılıyorsa işlemden yaklaşık bir hafta sonra alınacaktır. Diş hekiminiz, işlem tamamlandıktan kısa bir süre sonra ne kadar iyi iyileştiğinizi görmek için sizinle bir kontrol planlayacak ve ilerlemenizi güncelleyecektir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Kadinca Özel - Doğada seçimi kadın yapar !

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok

Giriş Yap