İlk kez cinsel ilişkiye girdiğinizde birkaç gün sonra bir miktar kanama beklemeniz normaldir. Ancak ilk cinsel deneyiminiz çoktan geçmişse ve seksten sonra kanama fark ederseniz, mutlaka doktora kontrol ettirmelisiniz. Çoğu zaman birçok kadın bu durumu önem vermese de aslında seksten sonra kanama bazen büyük bir sorunun habercisi olabilir. Hafif lekelenme bile fark etseniz doktorunuza görünmek iyi bir fikirdir. Seks sonrası kanama tıbbi olarak postkoital kanama olarak bilinir. Her yaştan kadında görülür. Bunun gerçekleşmesinin çeşitli nedenleri vardır ve bu nedeni belirlemek önemlidir.
1.Menstruasyon
Bu kanamaya adet kanaması denilmektedir. Kadının aylık döngüsünün bir parçası olarak ortaya çıkan normal vajinal kanamadır. Vücudunuz her ay hamileliğe hazırlanır. Hamilelik olmazsa rahim veya rahim astarını döker. Adet döneminizden önce veya sonra seks yaparsanız kanamanız olabilir. Döngülerinizi takip etmek, bu tür soruları çözmek için yararlıdır.
2.Vajinada Kuruluk
Vajinal kuruluk kanamaya neden olabilir. Vajinal kuruluk, genel olarak menopozun yaygın semptomdur. Ve her üç kadından biri bu değişim sürecinden geçer. Aynı zamanda vajinayı daha ince ve daha az elastik hale getirir. Vajinada oluşan kuruluk östrojen seviyesinin düşmesinden de kaynaklanmaktadır. Östrojen seviyeleri aşağıdaki nedenlerle de düşebilir;
- Doğum
- Emzirme
- Yumurtalıkların ameliyatla alınması
- Ön sevişmenin az tutulması
- Soğuk algınlığında kullanılan ilaçlar,
- Bazı antidepresanlar
- Kemoterapi ve radyasyon tedavisi
- Kadın hijyen ürünleri, çamaşır deterjanları ve havuzlardaki kimyasallar
3.Polipler
Polipler, rahminizin veya rahim ağzınızın endometriyal astarında bulunabilen kanserli olmayan büyümelerdir. Polip hareketi çevredeki dokuyu tahriş edebilir ve küçük kan damarlarından kanamaya neden olabilir.
4.Vajinal Yırtılma
Seks, özellikle şiddetli seks vajinada küçük kesiklere veya sıyrıklara neden olabilir. Menopoz, emzirme veya diğer faktörlere bağlı vajinal kuruluğunuz varsa vajina iç duvarları zarar gördüğü için küçük kanamalar neden olabilir.
5.Servisit
Servisit, rahim ağzı dokusunun enfeksiyona bağlı bir şekilde iltihaplanmasıdır. Kanamaya veya vajinal akıntınızda değişikliğe neden olabilir. Olası nedenler;
- Tahriş
- Enfeksiyon
- Serviksi hizalayan hücrelerin yaralanmas
- Klamidya gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar
- Trichomoniasis bir parazitten cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon
6.Rahim Ağzı Kanseri
Rahim ağzı kanseri rahim ağzının vajinaya bağlanan alt kısmı olan rahim ağzı hücrelerinde meydana gelen bir kanser türüdür. Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. İlerlemiş rahim ağzı kanserinin belirtileri genellikle ilişkiden sonra, adetler arasında veya menopozdan sonra oluşan düzensiz vajinal kanamalardır. Cinsel hayatı olan her kadın yılda bir kere doktora kontrolü yaptırmalıdır.
7.Menopoz
Menopoz, bir kadının östrojen seviyeleri düştükçe genellikle 45 ila 55 yaşları arasında ortaya çıkan yaşlanmanın doğal bir parçasıdır. Ancak her 100 kadından 1’i menopozu 40 yaşından önce yaşıyor. Bu erken menopoz veya erken yumurtalık yetmezliği olarak bilinir. Yaşlandıkça, özellikle adet dönemleriniz durduğunda, vücudunuz daha az östrojen üretir. Östrojen, üreme sisteminizin düzenlenmesinden sorumlu olan hormondur. Vücudunuz daha az vajinal kayganlık üretir, böylece vajinanız kuruyabilir ve iltihaplanabilir.
Daha düşük östrojen seviyeleri ayrıca vajinanızın esnekliğini de azaltır. Vajinal dokular daha kırılgan hale gelir. Daha az kan akışı olur ve yırtılma ve tahrişe daha duyarlı hale gelir. Bu durum seks sırasında rahatsızlığa, ağrıya ve kanamaya neden olabilir.
8.Rahim Sarkması
Tıp dilinde ki adıyla uterus yani rahim bir üreme organıdır. Doğum yapmamış kadınlarda 5-6 cm olurken doğum yapan kadınlarda ise 6-7 cm büyüklüğünde bir organdır. Rahim sarkması, uterusun vajinaya doğru veya vajinaya inmesidir. Pelvik taban kasları ve bağları zayıfladığında ve rahimi destekleyemediğinde ortaya çıkar. Bu gibi durumlar yeterince şiddetli ise kanamaya neden olabilir.