Sarımsak tüketmenin faydaları nelerdir?
Sarımsak ilaçların sahip olduklarına benzer ama yan etkisi olmayan bir pıhtı önleyicidir. Sarımsak içerisinde bulunan bileşenler sayesinde kandaki pıhtılaşmayı önleyebilir. Sarımsağı çiğ olarak tüketmek pıhtı önleyici özelliğinden yararlanmak için gereklidir. Tüm bu nedenlerle kalp damar hastalıklarını önlemek için doğal bir reçetedir sarımsak…
Sarımsağın faydaları nelerdir?
Soğan ve pırasa ile aynı aileye ait olan sarımsak antik çağlardan bu yana şifa için kullanılan bir besindir. Hernekadar kokusunu herkes sevmese de birçok yerde kullanılır.
Kokusunu içerisinde bulunan alissin’den alan sarımsak A, B grubu, C ve E vitaminleri, manganez, selenyum, kalsiyum ve demir gibi mineraller açısından da oldukça zengindir.
Pıhtı önleyici özellikleri nelerdir?
Sarımsak tüketmek kan sulandırıcı ilaçlar kadar etkili olabilir. Çiğ, fırınlanmış, pişirilmiş ya da toz halinde bile tüketseniz mutlaka faydasını görürsünüz. İlaç yerine sarımsak tüketmek niyetiniz varsa mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Ameliyat öncesi tüketilmemelidir.
Sarımsağın diğer faydaları nelerdir?
Sarımsak tüketmek pıhtı oluşumunu önlemenin dışında birçok şeye faydalıdır.
- Kalp ve kan damarlarını etkileyen kardiyovasküler hastalıkları önler: kolesterol, trigliseritler, hipertansiyon, kardiyak aritmiler vb.
- Sağlıklı bir kan dolaşımını destekler.
- Sarımsak, bağışıklık sisteminizi güçlendiren ve patojenlere karşı verilen savaşta size yardımcı olan doğal bir antibiyotiktir; bakteri, virüs ve parazit karşıtıdır.
- Serbest radikallerin ve erken yaşlanmanın neden olduğu hasarı en aza indiren güçlü bir antioksidandır.
- Kana dışarıdan veya vücutta bulunan organizmalardan gelen toksinlerin temizlenmesine yardımcı olur.
- Rahatsızlık ve ağrı durumlarını hafifletebilen doğal bir anti-enflamatuvardır.
- Beyin işlevlerini korur ve sinir hastalıklarının tedavi sürecinde yararlıdır.
- Bağırsağın bakteriyel florasına iyi gelir.
- Kanserin oluşum riskini, özellikle de sindirim sistemini etkileyen türleri adına, azaltır.
- Solunum bozukluğu vakalarında tıkanıklığı açar ve balgam probleminin ortadan kaldırılmasını yardım eder.
- Böbreklerin ve mesanenin işlevini geliştirir.
- Kabızlığı iyileştiren ve iştahı açan bir sindirim düzenleyicisidir.
Sarımsağı sevmeyenler nasıl tüketebilir?
Sarımsak tüketmenin faydalarını biliyorsunuz ve de yararlanmak istiyorsunuz ancak tadını ya da kokusunu sevmiyorsunuz. O zaman ne yapabilirsiniz?
- Aç karnına ya da yatmadan önce tüketmeyin
- Patates, krema, domates çorbası vb. gibi yiyeceklerle karıştırıp sarımsağı kamufle ederek tüketebilirsiniz.
- Beslenmenize kademeli olarak dahil ederseniz rahatsız olmazsınız.
- Sarımsağın kapsül halinde satılanları var. Bunları da deneyebilirsiniz.
- Et suyu içerisinde tüketebilirsiniz.
- Atadan kalma bir formül olan Tibet sarımsak tedavisini deneyebilirsiniz. Sarımsağı sıvı halde tüketmenizi sağlar.
Sarımsak tüketmek hangi durumlarda zararlıdır?
Aşağıda sıraladığımız durumları yaşayanlar varsa sarımsak tüketimini durdurup başka tedavi yöntemlerini denemelidir.
1)Alerji durumunda. Mutlaka doktora başvurun
2) Bazı insanlarda astım ataklarına sebep olan sarımsak hemen bırakılmalıdır.
3) Bağırsak toleransınız zayıf ise sarımsak tüketimini bırakmalısınız.
4) Herhangi bir cerrahi müdahale öncesinde sarımsak tüketimi bırakılmalıdır.
5) Anemi hastalığı varsa çok miktarda tüketilmeli, aşırı tüketilmemeli.
6) Kan sulandırıcı ilaçlar alıyorsanız sarımsak tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın.