Normal Doğum mu? Sezaryen mi?

Normal mu Doğum Sezaryen mi

Hamilelik sürecinde anne adaylarının kafasını meşgul eden en önemli sorulardan biri, nasıl doğum yapacağıdır. Uzmanlar eğer bir sağlık sorunu yoksa, her anne adayının normal doğum (vajinal doğum) yapmasından yana… Sezaryen ise ilk tercih değil, ikinci plan olarak düşünülmesi gerekiyor.

Bebeğini kucağına almak için sabırsızlanan anne adaylarını hamileliklerinin son günlerinde doğum korkusu sarar. Bunda çevrelerinde duydukların abartılı doğum hikayelerinin etkisi büyüktür. Oysa her doğum, bambaşka bir hikayedir. Öncelikle duyduklarınızı unutun ve kendi hikayenizi kendiniz yazın.

Normal Doğum Nedir?

Normal Doğum
Normal Doğum Nedir

Yaklaşık 9 ay 10 gün (9 hafta ila 41 hafta arası) süren gebelik sürecinde annenin rahiminde oluşmuş olan bebeğin hazne yoluyla dışa çıkmasına vajinal doğum veya normal doğum denmektedir. Normal doğumun en önemli unsuru, anne adayına hiçbir şekilde suni sancı verilmeyerek doğumun kendiliğinden başlamasıdır.

Normal Doğumda Gerginliğin Etkisi

Normal Doğum ve Gerginlik
Normal Doğumda Gerginliğin Etkisi

Doğuma gergin girenlerin doğum kanalı daralır bu yüzden buradan çocuk çıkmaya çalışırken gerçek ağrılar oluşur. Oysa her şey yolunda gittiği sürece doğum ağrılı bir süreç değildir. Bu nedenle normal doğum için anne ve baba adaylarına büyük görev düşer. İlk olarak ebeveynlerin doğum öncesinde önyargılarından ve korkularından arınmış olmaları gerek. Ardından normal doğum hakkında doğru bilgilendirilmeleri lazım.

Anne adayının gebeliği sırasında doğru nefes alma, sakinleşme ve gevşeme tekniklerini öğrenmesi de büyük önem taşır. Baba adaylarının da bu süreçte eşlerine destek olmaları önemlidir. Eşleriyle birlikte eğitim alan baba adayları da doğuma girerek hem bebeklerinin dünyaya gelişine tanıklık edebilir hem de anne adaylarına destek olabilir.

Normal Doğumun Faydaları Neler?

Normal Doğum ve Faydaları
Normal Doğumun Faydaları Neler?
  • Normal doğumda anne ile bebek hemen ten tene temas ettirilir. Bu temastan sonra kordonun kesilmesi bebek ve annenin arasındaki bağı güçlendirir.
  • Bebek kendi istediği zamanda ve müdahalesiz dünyaya geldiği için daha az strese maruz kalır. Dış etkenlere alışması daha kolay olur.
  • Normal doğum sırasında çekilen sancılar, süt kanallarını da harekete geçirir. Böylelikle doğum sonrası süt hemen gelir ve anne bebeğini beslemek de zorlu çekmez.
  • Normal doğum yapan anneler, daha hızlı ve kolay iyileşir. Doğal hayatlarına daha erken dönerek bebekleriyle daha hızlı iletişim kurar. Ayrıca doğum sonrası egzersizlere daha erken başlayıp eski formlarına daha kısa sürede kavuşabilirler.
  • Normal doğumun gerçekleştiği sırada bebeğin doğum kanallarından geçerken birtakım bakteriler ile temasta bulunduğu ve bu bakterilerin bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirmede oldukça etkili olduğu belirlenmiştir.

Sezaryen Nedir?

Normal Doğum Nedir
Normal Doğum

Sezaryen, karın ve rahmin kesilerek bebeğin alındığı cerrahi bir işlemdir. Normal doğumun sorun yaratabileceği durumlarda sezaryen doğum seçeneği gündeme gelir.

Sezaryen Normal Doğuma Alternatif Değil

Sezaryen Alternatif
Sezaryen Normal Doğuma Alternatif Değil

Dünya Sağlık Örgütü, annenin isteğinin sezaryen için tek başına yeterli bir sebep olmadığı vurgulayıp şunları söylüyor: “Sezaryen ile doğum, cerrahi bir girişim olup tıbbi gerekçelerle yapılması esastır ve normal doğumun alternatifi değildir. Sezaryen planlanırken, hamileye özgü yararları ve riskleri göz önüne alınmalıdır. Annenin istemi, sezaryen için tek başına yeterli bir neden olmamakla beraber, kişiye ait aşırı korku, endişe, panik gibi psikolojik durumların varlığı yok sayılmamalıdır. Bu durumlarda yeterli ve doğru danışmanlık verilmelidir. Tüm tıbbi müdahalelerde olduğu gibi, sezaryen olgularında da ‘bilgilendirilmiş ve aydınlatılmış hasta onay formu’ alınmalıdır.

Sağlık Problemi Varsa Sezaryen Yapılmalı

Sezaryen Sağlık Problemi
Sağlık Problemi Varsa Sezaryen Yapılmalı

Daha önce sezaryen ile doğum yapmış hamilelere gebelik, eylem ve doğum sırasında sürekli ebe bakımı almaları önerilmelidir. Önceden hem normal doğum hem de sezaryen ile doğum yapmış olan hamilelerin normal doğuma daha yatkın olduğu bilinmelidir.

Sezaryenle doğum ancak, bebekte sıkıntı hali, çoğul hamilelikler, bebeğin anne karnında normalden farklı durması, boyunda kordon dolanması, annenin HIV taşıması gibi durumlarda tercih edilebilir.”

Sezaryenin Dezavantajları

Sezaryenin Doğum Dezavantajlar
Sezaryenin Dezavantajları
  • Anne adayı daha geç iyileşir, bebeğinin bakımını üstlenmesi zaman alır.
  • Sezaryen doğumlarda normal doğumlara göre ilk süt (kolostrum) daha geç gelir.
  • Sezaryenle dünyaya gelen bebekler, alerjik durumlara daha yatkındır. Sezaryen bebeklerin yumurta, kuruyemiş ve balık alerjisinden yakındıkları saptandı.
  • Yapılan araştırmalar sezaryenle dünyaya gelen bebeklerin normal doğumla dünyaya gelen bebeklerden bakterilere ve mikroplara karşı daha savunmasız olduklarını ortaya koymuştur. Bunun nedeni normal doğumlarda bebek, doğum kanalından geçerken pek çok bakteri ile temas etmesi ve bu yüzden de sindirim sisteminde mikroplara karşı bir savunma sistemi oluşmasıdır.
  • Sezaryen ameliyat hem anne adayı hem de bebek için cerrahi yaralanma riskini artırır. Bebeklerde solunum problemlerine ve emme zorluklarına neden olabilir. Anne adaylarında kan pıhtılaşması, felç, enfeksiyon, ağrı ve fizyolojik travma risklerini artırır.

Doğum ve Bebek

Sağlıklı Doğum
Bebek ve Leylek
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Kadinca Özel - Doğada seçimi kadın yapar !

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok

Giriş Yap