Doğum Sonrası Bakım Önerileri

Doğum yapmak vücudunuzun yaşayabileceği en zorlu şeylerden biridir, bu da daha sonra bazı değişiklikler ve rahatsızlıklar fark edeceğiniz anlamına gelir. İşte doğum sonrası bakım hakkında neler bekleyeceğiniz ve kendinize nasıl iyi bakacağınız hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kanama

Ya normal ya da sezaryen doğumla, kan, bakteri ve dökülen uterus astarından oluşan ekstra ağır bir adet akışı gibi olan lochia denen şeye sahip olacaksınız. İlk başta parlak kırmızı görünecek, pembeye dönüşecek ve sonraki birkaç hafta içinde beyazımsı olacaktır. Özellikle doğumdan hemen sonraki günlerde büyük olasılıkla bazı pıhtılar fark edeceksiniz. Enfeksiyona neden olabileceğinden, lochia için tampon kullanmayın. Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz doktorunuzu arayın;

  • Doğumdan dört gün sonra hala parlak kırmızı olan Lochia
  • Kötü bir koku
  • Ateş ve titreme
  • Bir saatte bir pedi emen kanama
doğum sonrası bakım

Ağrı

Perine (vajinanız ile anüsünüz arasındaki bölge), özellikle herhangi bir yırtılma yaşadıysanız, ağrılı ve şişmiş olabilir. Bölgeye soğuk kompres veya ılık banyo yapmayı deneyin. Ağrınız zamanla kötüleşirse, hoş olmayan bir koku fark ederseniz veya kabızlık veya ishal ile ilgili sorun yaşarsanız, doktorunuzu arayın. Dikişleriniz varsa, bunlar iki ila üç hafta içinde kendiliğinden kaybolur.

Ayrıca, özellikle daha önce doğum yapmışsanız, rahminiz kasılırken adet krampına benzer bir ağrı yaşayabilirsiniz. Bir ısıtma yastığı veya sıcak su şişesi size biraz rahatlama sağlayabilir veya doktorunuzdan reçetesiz bir ağrı kesici almasını isteyebilir.

Göğüsler

Doğumdan yaklaşık iki ila üç gün sonra sütünüz gelir ve şişmiş, dolgun göğüslere neden olabilir. Emziriyorsanız, kan dolaşımını hafifletmek için sık sık yapın; kısa bir süre içinde süt kaynağınız bebeğinizin ihtiyaçlarına göre ayarlanacaktır.

Emzirmeyi planlamıyorsanız, sıkı oturan bir sütyen giymeyi veya havluları göğsünüze sıkıca tutmayı deneyin. Meme ucu stimülasyonu veya sütünüzü sağma gibi süt üretimini tetikleyen her şeyden kaçının. Gerçekten rahatsızsanız, eğilip göğüslerinizi ılık suya daldırabilirsiniz; bir süre sonra süt uyarı olmadan çıkacaktır.

Hemoroid

Hemoroitler, hamilelik ve doğum sırasında bebeğinizin ağırlığı ve basıncından kaynaklanan rektum ve anüs varisleridir. Hemoroid ayrıca doğum sırasında veya bağırsak hareketi sırasında sertçe bastırmaktan kaynaklanır.

Doğum yaptıktan hemen sonra kabız hissedebilirsiniz. Bol miktarda lif tüketin, bol sıvı tüketin, hafif yürüyüşle aktif olun. Bir bağırsak hareketinin geldiğini hissederseniz, onu geri tutmayın. Bundan korkabilirsiniz, özellikle dikişleriniz varsa, ancak onu tutmak sorunu daha da kötüleştirir.

Mesane

Hamilelik ve doğum sırasında mesaneniz değişmiş ve sıkışmıştır, bu nedenle doğumdan sonraki ilk birkaç gün içinde idrara çıkmanız daha zor olabilir. Gerçekten dürtü hissetmeseniz bile, bol miktarda sıvı alın ve sık sık idrara çıkın. İdrar yaparken ağrı veya yanma hissederseniz ya da ani şiddetli dürtüleriniz varsa, idrar yolu enfeksiyonunuz olabilir ve doktorunuzu aramalısınız.

Adet

Emzirmiyorsanız, adetiniz genellikle yaklaşık dört ila sekiz hafta içinde geri döner ve ilk başta normalden daha ağır olabilir. Emziren anneler genellikle regllerini bundan daha geç geri alırlar ve geri döndüğünde, süt miktarlarını biraz azaltabilir. Emzirme güvenilir bir doğum kontrol yöntemi değildir. Her durumda, altı haftalık yeni anne muayenenizde doktorunuz doğum kontrol seçenekleriniz hakkında konuşmak iyi bir fikirdir.

Diğer Fiziksel Değişiklikler

Doğum sonrası bakım ve haftalarda, dalgalanan hormonlar ayrıca terleme (özellikle geceleri), saç dökülmesi (endişelenmeyin, tekrar uzar), sıvı tutulması, cilt kuruluğu, vajinal kuruluk ve idrara çıkma artışına neden olabilir. Bunların hepsi geçicidir ve birkaç hafta içinde kendinizi bebek öncesi gibi hissetmelisiniz.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Kadinca Özel - Doğada seçimi kadın yapar !

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok

Giriş Yap