Kategori: Bebek Rehberi
Yeni doğmuş bebeğinizle ilk birkaç ay, ilk kez anne-babalar için kaotik ve bunaltıcı olabilir. Yeni doğan bebek rehberi konusunda herkesten çelişkili her türlü tavsiye alacaksınız. Yenidoğan bakımı ile ilgili olarak hangi tavsiyeye uyulacağına karar vermek kafa karıştırıcı olabilir. Yeni doğmuş bir bebeğe bakmak yorucu ve zordur, ancak aynı zamanda hayatınızın en harika ve ödüllendirici deneyimlerinden biridir. Yeni doğmuş bir bebeğe bakmak, ilk seferiniz olduğunda açıkçası bir zorluktur. İşte size yeni doğmuş bir bebeğe bakmanıza yardımcı olacak birkaç ipucu var.
Besleme
Bebeği zamanında beslemek çok önemlidir. Yenidoğanın her 2-3 saatte bir beslenmesi gerekir, bu da onu 24 saat içinde 8-12 kez emzirmeniz gerektiği anlamına gelir. Bir bebeğe ilk 6 ay sadece anne sütü verilmelidir. Anne sütü, bebeğin hayatta kalması ve büyümesi için gerekli olan hayati besinleri ve antikorları içerir. Bebeği en az 10 dakika emzirin. Sıkıca kavranıp emmeye başlayana kadar memeyi bebeğinizin dudaklarının yakınında tutun. Bebek doğru bir şekilde kavrandıysa, anne meme uçlarında herhangi bir ağrı hissetmez. Bebek emzirmeyi bitirdikten sonra meme daha az tok hissetmelidir. Bu, bebeğin yeterince süt aldığının bir göstergesidir. Anne sütünün bir seçenek olmaması durumunda, bebeği doktor tarafından önerilen bir formülle besleyin. Bebek her beslenmede 60 ila 90 ml mama almalıdır.
Geğirme
Bebek beslendikten sonra geğirilmesi gerekir. Bebekler beslenirken hava yutarlar, bu da midelerinde gaz ve kolik oluşumuna neden olur. Geğirme bu fazla havayı dışarı atar, böylece sindirime yardımcı olur ve tükürük ve mide koliklerini önler. Bir elinizle bebeği nazikçe göğsünüze doğru tutun. Çenesi, omzunuza yaslanmalıdır. Diğer elinizle geğirene kadar hafifçe vurun veya okşayın.
Yeni Doğan Bebeğinizi Nasıl Tutarsınız?
Bebeğinizi tutarken tek elinizle başını ve boynunu desteklemeniz çok önemlidir. Bunun nedeni, boyun kaslarının henüz başını bağımsız olarak kaldıracak kadar güçlü olmamasıdır. Omurga da büyümeye ve güçlenmeye devam ediyor. Boyun ancak 3 aylık olduktan sonra başı tek başına destekleyebilecektir. Bu nedenle, yeni doğmuş bir bebeğe bakarken bebeğinizin başını ve boynunu desteklemeye dikkat edin.
Bebek Bezi
Doğumdan sonra yeni doğmuş bir bebeğe bakarken bez değiştirmek önemli bir husustur. Bebeğiniz yeterli anne sütü veya mama alıyorsa, düzenli bağırsak hareketleriyle birlikte günde en az 6 ila 8 çocuk bezi ıslatacaktır. Dolu hissettiği anda bezini sık sık değiştirin. Hatta günde en az 10 kez değiştirmeniz gerekebilir. Kirli bir bebek bezini değiştirmek için alt değiştirme çarşafına, yumuşak bez bezlerine, pişik kremine veya bebek pudrasına ve yeni bezlere ihtiyacınız olacaktır.