Ağız ve diş tedavilerini yapan, diş sağlığının korunması için uygulamalar yapan kişilere diş hekimi denilmektedir. Diş hekimliği son derecede önemli mesleklerden bir tanesidir ve birçok görevi bulunmaktadır. Bu kişiler öncelikli olarak kendilerine görünen hastaların şikayetleri dinlemekte ve daha sonrasında ise gerekli olan muayeneyi yapmaktadırlar. Daha sonraki adımda eğer gerek var ise röntgen çeker ve bu röntgeni inceleyerek sorunun ne olduğunu anlar. Bu kişiler dişlerde sorunu anladıklarında eğer tedavisi mümkün bir durumsa gerekli tedavi işlemlerini uygular. Eğer tedavi mümkün olmayan bir durum ise dişi çeker ve apse oluşumu var ise de antibiyotik gibi gerekli reçeteleri yazar. Bir başka görevi de çekilmiş olan dişlerin yerine protezle ya da köprü yöntemi ile yenilerin takmaktır. Kanal tedavisi uygulamalarını gerçekleştirir ve ağız ile diş hastalıklarını tedavi eder.Tüm bu görevlerinin yanı sıra kişilere ağız bakımı ve ağız temizliğinin önemi hakkında gerekli olan bilgileri vermektedirler.
Diş Hekimi Kullandıkları Malzemeler
Diş hekimi olarak görev alan kişiler gerek tedavileri gerek ise de muayene yapmaları esnasında birtakım alet ve edevatlar kullanmaktadır. Dişçilerin genel olarak kullandıkları malzemeler şunlar olmaktadır;
- Tedavilerde acıyı duymayı kesmek adına hastalara anestezi solüsyonu uygulanmaktadır.
- Dişçi kerpeteni yani davye kullanmaktadırlar.
- Dişçi koltuğu yani fotey koltukları kullanmaktadırlar.
- Simen ve porselen gibi dolgu malzemeleri kullanmaktadırlar.
- Diş çürüğünden koruyan dolgu malzemeleri ve diş temizleme aletleri kullanmaktadırlar.
İyi Diş Hekimleri
Her meslekte de olduğu gibi Diş hekimliğinin de gerektirdiği birtakım özellikler söz konusu olmaktadır. Bir diş hekiminin de sahip olası gereken birtakım özellikler bulunmaktadır. Bu özellikler şu şekilde sıralanabilir;
- Diş hekimlerinin her şeyden önce üst düzeyde bir yeteneğe sahip olmaları gerekmektedir. İyi diş hekimleri ancak üst düzey yeteneğe sahip olan kişiler olmaktadır.
- Diş hekimleri gün içerisinde birçok farklı insanla muhatap olacaklarından dolayı sabırlı, dikkatli, hoş görülü ve dikkatli kişiler olmalıdırlar.
- Estetik cerrahisi konusunda kendini geliştirmek isteyen hekimlerin de iyi bir estetik anlayışlarının olmaları gerekmektedir.
- Bu mesleği yapan kişilerin el becerilerinin de iyi olması gerekmektedir. Bu kişilerin parmaklarını ve ellerini de son derecede usta bir şekilde kullanmaları gerekmektedir.
- Uzay ve şekil ilişkilerini görebilme yeteneği de bu mesleği yapan kişilerde olması gereken önemli özelliklerden bir tanesi olmaktadır.
Diş Hekimlerinin Çalışma Alanları
Diş hekimleritercihlerine göre farklı yerlerde ve koşullarda çalışabilmektedirler. Genellikle özel kliniklerde ve hastanelerde çalışmaktadırlar. Bunun yanı sıra tercihe göre de kişiler mahalle, köy ve okul gibi yerlerde diş sağlığı bakımından taramalar da yapabilmektedirler. Tüm bu çalışma alanlarının yanı sıra diş hekimleri kendi kliniklerini açarak hizmetlerini bu alanlarda da verebilmektedirler. Bu noktada hekimlerin işlerini iyi bir şekilde yapabilmeleri adına uygun koşulların da bulunması gerekmektedir. Bu noktada gerekli sağlık ekipmanları son derecede önemli bir durum olmaktadır. Diş hekimlerinin iyi bir şekilde işlerini gerçekleştirebilmeleri adına gerekli çalışma malzemelerine ulaşmaları son derecede önemli bir durumdur. Bu noktada steril olan bir yer ve gerekli hijyenin sağlanması da oldukça önemli durumlar arasında yer almaktadır.
Diş ve ağız hastalıkları tedavisi yapan bu kişiler mesleklerinde kesinlikle iyi bir deneyime sahip olmalıdırlar. Dikkatli ve sorumluluklarını yerine getirmeyi bilen kişiler bu mesleği yaparak birçok kişinin sorunlarını ve rahatsızlıklarını giderebilmektedirler. Hastalar bu noktada genellikle iyi diş hekimlerine muayene olmak isteyeceklerinden dolayı kişilerin kendilerini de en iyi şekilde geliştirmiş olmaları da oldukça gereklidir.