Probiyotikler nelerdir?Probiyotik zengini besinler ile bağırsak sisteminizi güçlendirin.Probiyotikler ne işe yarar ve nasıl kullanılmalıdır? İşte listesi.
Probiyotikler ve doğal probiyotik kaynakları.Yılın büyük bir zamanı sağlığınız her zaman yerinde ancak ara sıra karın rahatsızlığınız veya kolayca soğuk algınlığı eğilimi mi gösteriyorsunuz?Bunun sebebi probiyotiklerde eksikliğinizin olması olabilir. Sağlık durumunu korumak için probiyotik takviyeleri almak kolay ve kullanışlı bir yoldur.
Probiyotikler vücutla uyumlu bir şekilde çalışır ve diyetinizdeki eksikliklerle beslenerek sağlıklı gastrointestinal floranın yanı sıra birçok konuda sağlığınıza iyi gelmektedir.
Bugün bu yazımızda Kadınca Özel okurları için probiyotiklerin ne olduklarını ve hangi öğelerin gerçekten en iyi probiyotikler olduklarını araştırdık. Gelin öncelikli olarak probiyotiklerin neler olduklarını bir inceleyelim…
Probiyotikler nelerdir?
Probiyotikler, zihin sağlığından, beslenme yararlarına kadar birçok konuda sağlığa faydalıdır. Probiyotikler kesinlikle iyi sağlığı teşvik eder.
Probiyotikler temelde bakterilerdir. Ellerinizi yıkayarak ve hatta dezenfekte ederek yok ettikleriniz de aslında birer probiyotiktir ancak probiyotikleri standart bakterilerden ayıran şey, probiyotiklerin sağlığınız için iyi olmasıdır. Aslında sağlık için o kadar iyidir ki, diğer koşulların semptomlarını hafifletebilir ve sağlığınızı iyileştirebilirler.
Probiyotikler sadece koşulları hafifletmekle kalmaz aynı zamanda vücudun genel işlevini de teşvik etmek için mükemmeldir. Sindirimden bağışıklık sistemine ve hatta beyin sağlığına kadar oldukça faydalıdır. Probiyotik takviyeleri almak hayatınızı iyi yönde değiştirebilecek bir etkendir.
Peki probiyotik takviyelerinin faydaları nelerdir sorusunu merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin…
Probiyotik Takviyelerinin Faydaları Nelerdir?
Bazen hastalandığınızda en kötü senaryolardan birisi de ishal olmaktır. Ve ne yazık ki antibiyotiklerin koruyucu bağırsak bakterilerini yok etme gibi bir alışkanlığı vardır. Bu durum bağırsaklarınıza zarar verebilir. Probiyotik takviyelerinden bazılarının kullanılması, bağırsak bakterilerinin kaybını engelleyebilir. Bu sayede de ishal olmaktan kurtulabilirsiniz.
Probiyotikleri antibiyotiklerle almanın ayrıca başka faydaları da vardır. Mesela, C.difficile enfeksiyonu olarak adlandırılan enfeksiyonun gelişimini de engelleyebilirler. C.difficile enfeksiyonu, koruyucu bakterilerle kaplanmadığında bağırsak duvarlarını enfekte edebilen potansiyel ölümcül bakterilerdir. Yani probiyotikleri, antibiyotiklerle birlikte almak potansiyel olarak hayat kurtarabilen bir karar olabilir. Probiyotikler ayrıca vücuttaki zararlı bakterileri de öldürür ya da durdurabilir. Bu sayede bağışıklık sisteminizin işlevselliği korunmaya devam eder, sizi sağlıklı ve formda tutar.
İshal konusuna geri dönecek olursak, hastalığınızın bulaşıcı suşlarını hafifletmeye de yardımcı olur. Probiyotikler aslında o kadar etkilidir ki, semptomları bir gün içinde hafiflettikleri kanıtlanmıştır. Okuldaki çocuklar, sürekli olarak bir yerlere ve birbirlerine temas ettikleri ve kötü bir hijyen standartları nedeniyle oldukça hassastırlar. Bu nedenle bir doz probiyotik sayesinde daha güvenli olmaları sağlanabilir.
Probiyotikler, doktorlar tarafından güvenli bulunup sıkça tavsiye edilirler. Ayrıca doktorlar genellikle prematüre bebeklere de probiyotik vermeyi tavsiye ederler.
Yapılan araştırmalarda probiyotik kürü ile etkili bir şekilde tedavi uygulandığında laktoz intoleransı ve ülseratif kolit, mide rahatsızlığında belirgin bir düşüş gözlemlenmiştir.
Peki probiyotik gıdalar nelerdir ve bunları ne kadar tüketmelisiniz gelin birlikte göz atalım…
Probiyotik Gıdalar Nedir ve Ne Kadar Yenmelidir?
İki ana tür probiyotik vardır, bunlar;
- Lactobacillus
- Bifidobacterium.
Bu iki türün de çeşitli yararları olan bir dizi suşu vardır.
1) Lactobacillus
Lactobacillus’un çok sayıda farklı suşu vardır. Bakterilerin kendisi sonuç olarak vücutta birkaç yer işgal etme eğilimindedir. Buna sindirim sistemi, idrar yolu ve ayrıca insanların genital organları da dâhildir.
Lactobacillus, laktozun işlenmesine yardımcı olur ve ayrıca bağırsaktaki karbonhidrat fermantasyonunun önemli rolünü yerine getirir. Karbonhidrat fermantasyonu, alkali ortam yerine asidik oluşturarak kötü bakterilere karşı savaşmaya yardımcı olan entegre bir vücut işlemidir. Asidik ortam kötü bakterilere düşmanca davranır. Anlaşılacağı gibi iyi şeyler; lactobacillus gibi büyür. Bu nedenlerden dolayı, lactobacillus’un sadece sindirim sağlığına değil, bağışıklık sistemine de fayda sağladığı düşünülmektedir…
2) Bifidobacterium
Hepimizin gastrointestinal sistemimizde ve ağzımızda yaşayan bazı Bifidobacterium var. Kadınlar ayrıca vajina içinde de bakterilere sahiptir. Üç potansiyel lokasyonda da bakteriler aynı amacı yerine getirirler. Zararlı bakterileri korur ve laktik asit üretirler. Aynı zamanda B ve K vitamini de üretirler.
Laktik asit, kolondaki hücreler için yaklaşık %70 oranında enerji sağlar ve bu da onu hayati bir hâle getirir. Sağlıklı vücut fonksiyonu için bir kaynaktırlar. Böylece, genel olarak bu şeyler size fazladan vitamin sağlar, bağışıklık sisteminizi kötü bakterilere karşı koruyarak güçlendirir. Hücrelerinize sağlıklı çalışması için ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlar.
Probiyotikler bakımından zengin yiyecekler düşündüğünüz kadar az değildir. Probiyotik açısından zengin gıdalar genellikle ucuzdur ve kolayca erişilebilir olduğundan, alımınızı artırmaya odaklandığınızda, faydalarınızı en üst düzeye çıkarmak için biraz diyet değişikliğine gitmeniz sağlığınız için yeterli olabilir.
İşte probiyotik seviyesi en yüksek ve en çok önerilen ilk üç gıda kaynağı;
- Kefir
- Fermente Sebzeler
- Kombucha
Gelin şimdi bu yiyeceklere yakından bir göz atalım…
Probiyotik Zengini Gıdalar Nelerdir?
1) Kefir
Kefir, Avrupa ve Asya dağ sıralarında keşfedilen fermente bir süt içeceğidir.
Kefirler, yüksek miktarda canlı bakteri ve maya içeren jelatinimsi lor görünümlü kümelerdir. Bu tanelere süt eklenir ve fermantasyona bırakılırlar. Bu, kefirin bir gün içinde üretilmesi ile sonuçlanır! Kimi için oldukça lezzetli sayılırken kimiler ide tadını pek sevmez. Kefiri bir süt ya da yoğurtla yapmak oldukça basittir. Ayrıca, tahıllar probiyotikleri entegre etmek için ekonomik bir yol hâline getirerek tekrar tekrar kullanılabilir. Kefir ile ilgili olarak bilinen en pozitif şey, yaklaşık 30 probiyotik içermesidir!
Not: Eğer evinizde kendi kefirinizi yapmak istiyorsanız, iyi bir araştırma yapmalısınız. Kuşkusuz, evinizde yanlış bir şekilde yapacağınız kefir sizi hasta edecektir.
2) Fermente Sebzeler
İnanması zor olsa da fermente sebzeler özellikle Almanya ve de Kore’de oldukça tüketilen probiyotiklerdir ve her şeyden önce aslında oldukça lezzetlidirler. Örneğin; lahana turşusu ve Kimchi iki farklı fermente sebzedir. Her biri, bu iki ülkenin yemeklerine eşlik eden farklı bir tada sahiptir. Siz de evinizde kendi fermente edilmiş sebzenizi yapmayı deneyebilirsiniz.
3) Kombucha
Kökeni Kuzeydoğu Çin’e bağlı olan bu çay türü, daha önce denediğiniz çay türlerinden çok farklıdır. Belki tadı çok iyi olmasa da kesinlikle beslenme oldukça yararlıdır.
Kombucha, simbiyotik bir bakteri ve maya kültürünün oluşması için doğru şekilde fermente edilmiş bir çay ve şeker çözeltisi ile yapılır. Bu çözelti tabakasını çayın tepesinden çıkarırsanız, probiyotiklerle dolu, hafifçe efervesan bir sağlık keyfi yaşarsınız ancak, mağazalardan satın alacağınız çayların, taze demlenmiş karışımla aynı probiyotik seviyesine sahip olmadığını unutmayın.
Not: Kombucha’yı evde yapmak oldukça tehlikeli olabilir. Bu yüzden kendiniz evinizde denemeden önce çok dikkatli bir araştırma yapmalısınız.