C Vitamini’nin sağlığımıza faydaları nelerdir? Vitamin C nasıl kullanılmadır?
C vitamini faydaları, kan antioksidan seviyenizi artırabilecek güçlü bir antioksidandır.Bu, kalp hastalığı gibi kronik hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
C vitamini önemli bir vitamindir. C vitaminini özel kalın, vücudumuz tarafından üretilmiyor olmasıdır.
C vitamini suda çözünür ve portakal, çilek, kivi, biber, brokoli, lahana ve ıspanak gibi birçok meyve ve sebzede bolca c vitamini bulunur.
C vitamini için önerilen günlük alım miktarı kadınlar için 75 mg ve erkekler için 90 mg’dır.
C vitamininizi gıdalardan almanız genellikle tavsiye edilirken, birçok insan ihtiyaçlarını karşılamak için takviyelere başvurur.
İşte C vitamini takviyesi almanın bilimsel olarak kanıtlanmış 7 faydası.C vitamini faydaları ;
-
Kronik hastalık riskine karşı c vitamini kullanımı
C vitamini, vücudunuzun doğal savunmasını güçlendirebilen güçlü bir antioksidandır.
Antioksidanlar bağışıklık sistemini güçlendiren moleküllerdir. Bunu, hücreleri serbest radikaller olarak adlandırılan zararlı moleküllerden koruyarak yaparlar.
Serbest radikaller biriktiğinde, birçok kronik hastalığa bağlı oksidatif stres olarak bilinen bir durumu teşvik edebilirler.
Çalışmalar, daha fazla C vitamini tüketmenin kan antioksidan seviyenizi %30’a kadar artırabileceğini gösteriyor. Bu, vücudun doğal savunmalarının mikroplarla savaşmasına yardımcı olur.
Yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olabilir
Amerikalı yetişkinlerin yaklaşık üçte biri yüksek tansiyona sahiptir. C vitamini takviyelerinin hem sağlıklı yetişkinlerde hem de yüksek tansiyonu olanlarda kan basıncını düşürdüğü görülmüştür.
Yüksek tansiyon, sizi kalp hastalığı riskine sokar.
Çalışmalar, C vitamininin yüksek tansiyonu olan ve olmayanlarda kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Ayrıca, 29 kişi üzerinde yapılan çalışmasının bir analizi sonucu, C vitamini takviyesi almanın sağlıklı yetişkinlerde sistolik kan basıncını (üst değer) 3.8 mmHg ve diyastolik kan basıncını (düşük değer) ortalama 1.5 mmHg azalttığını yönünde bulgulara ulaşmıştır.
Yüksek tansiyonu olan yetişkinlerde, C vitamini takviyeleri sistolik kan basıncını 4.9 mmHg ve diyastolik kan basıncını ortalama 1.7 mmHg azalmıştır.
Bu sonuçlar umut verici olsa da, kan basıncı üzerindeki etkilerin uzun vadede olup olmadığı net değildir. Dahası, yüksek tansiyonu olan insanlar tedavi için sadece C vitaminine güvenmemelidir.
3. Kalp hastalığı riskinizi azaltabilir
Kalp hastalığı dünya çapında önde gelen ölüm nedenidir.
Yüksek tansiyon, yüksek trigliserit veya LDL (kötü) kolesterol seviyeleri ve düşük HDL (iyi) kolesterol seviyeleri gibi birçok faktör kalp hastalığı riskini artırır.
C vitamini faydaları, kalp hastalığı riski faktörlerini azaltmaya yardımcı olabilir.
Bununla birlikte, bilim adamları, C vitamini yönünden zengin yiyecekleri tüketen kişilerin, takviye alanlardan daha sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olup olmadıklarından emin değildirler.
13 farklı çalışmanın sonucunda, günde en az 500 mg C vitamini almanın, kan kolesterolü ve trigliserit seviyeleri gibi kalp hastalığı için risk faktörleri üzerindeki etkilerini inceledi.
Analiz, C vitamini takviyesi almanın LDL (kötü) kolesterolü yaklaşık 7.9 mg / dL ve kan trigliseritlerini 20.1 mg / dL azalttığını buldu.
Kısacası, günde en az 500 mg C vitamini almanın veya tüketmenin kalp hastalığı riskini azaltabileceği görülmektedir. Bununla birlikte, zaten C vitamini yönünden zengin yemekler tüketiyorsanız, ekstra c vitamin takviyeleri kalp sağlığı için fayda sağlamayabilir.
4.Kan ürik asit değerlerini düşürebilir ve gut hastalığını önlemeye yardımcı olabilir
Gut hastalığı İnanılmaz derecede acı vericidir ve eklemlerin, özellikle de büyük ayak parmaklarının iltihaplanmasını neden olur. Gut hastaları şişlik ve ani, şiddetli ağrı atakları yaşarlar.
Gut belirtileri kanda çok fazla ürik asit olduğunda ortaya çıkar. Ürik asit vücut tarafından üretilen bir atık üründür. Yüksek seviyelerde, eklemlerde kristalleşebilir ve birikebilir.
İlginç bir şekilde, çeşitli çalışmalar C vitamininin kandaki ürik asidi azaltmaya ve sonuç olarak gut ataklarına karşı korunmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Örneğin, 1.387 erkeği içeren bir çalışma, en fazla C vitamini tüketenlerin, en az tüketenlere göre kandaki ürik asit seviyelerinin önemli ölçüde daha düşük olduğunu bulmuştur.
Başka bir çalışma, C vitamini alımının gut gelişmesi ile bağlantılı olup olmadığını belirlemek için 20 yıl boyunca 46.994 sağlıklı erkeği izledi. C vitamini takviyesi alan kişilerin %44 daha düşük gut riskine sahip olduğu bulundu.
C vitamini alımı ve ürik asit seviyeleri arasında güçlü bir bağlantı olduğu görülmekle birlikte, C vitamininin gut üzerindeki etkileri hakkında daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
5. Demir eksikliğinin önlenmesine yardımcı olur
Demir, vücutta çeşitli işlevlere sahip önemli bir besindir. Kırmızı kan hücreleri yapmak ve vücuda oksijen taşımak için gereklidir.
C vitamini takviyeleri, demirin besinlerden emilimini artırmaya yardımcı olabilir. C vitamini, bitki bazlı demir kaynakları gibi zayıf emilen demiri, emilmesi daha kolay bir forma dönüştürmeye yardımcı olur.
Bu, etin önemli bir demir kaynağı olduğu için özellikle etsiz diyet yapan kişiler için yararlıdır.
Aslında, sadece 100 mg C vitamini tüketmek demir emilimini %67 artırabilir.
Sonuç olarak, C vitamini demir eksikliğine eğilimli insanlar arasında anemi riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Bir çalışmada, hafif demir eksikliği anemisi olan 65 çocuğa C vitamini takviyesi verildi. Araştırmacılar, takviyenin tek başına anemilerini kontrol etmeye yardımcı olduğunu buldular.
Düşük demir seviyeleriniz varsa, daha fazla C vitamini açısından zengin gıdalar tüketmek veya C vitamini takviyesi almak kan demir seviyenizi iyileştirmeye yardımcı olabilir.
6.C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir
İnsanların C vitamini takviyeleri almasının ana nedenlerinden biri, C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirmesidir.
İlk olarak, C vitamini, vücudu enfeksiyona karşı korumaya yardımcı olan lenfositler ve fagositler olarak bilinen beyaz kan hücrelerinin üretimini teşvik etmeye yardımcı olur.
İkincisi, C vitamini, kan hücrelerinin daha etkili bir şekilde işlev görmesine yardımcı olurken, serbest radikaller gibi potansiyel olarak zararlı moleküllerin zarar vermesini engeller.
Üçüncüsü, C vitamini cildin savunma sisteminin önemli bir parçasıdır. Aktif olarak cilde taşınır ve antioksidan görevi görebilir ve cildin bariyerlerini güçlendirmeye yardımcı olabilir.
Çalışmalar ayrıca C vitamini almanın yara iyileşme süresini kısaltabileceğini göstermiştir.
Dahası, düşük C vitamini seviyeleri kötü sağlık sonuçlarıyla ilişkilendirilmiştir.
Örneğin, pnömonisi olan kişilerin daha düşük C vitamini seviyelerine sahip olma eğilimindedir ve C vitamini takviyelerinin iyileşme süresini kısalttığı gösterilmiştir
C vitamini, beyaz kan hücrelerinin daha etkili çalışmasına yardımcı olarak, cildinizin savunma sistemini güçlendirerek ve yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olarak bağışıklığı artırabilir.
Bu yazı araştırma konuları ve bilimsel veriler ışığında hazırlanmıştır. Kullanılan kaynaklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.