Mide Ağrısı Neden Olur? Mide Ağrısı Nasıl Geçer?

Mide ağrısı nedenleri ve tedavisi

Mide Ağrısı Neden Olur?

Öncelikle konumuza mide ağrısı neden olur sorusunu cevaplayarak başlayalım.

Mide, karın boşluğunda diyafram kasının hemen altında, yemek borusunun devamı olarak, özellikle karnımızın sol üst tarafında bulunan organımızdır. Bu yüzden de mide kaynaklı ağrılar daha çok karnımızın sol üst tarafında kendini hissettirir. Midemiz ise doluluğuna bağlı olarak çeşitli şartlarda karnımızın orta ve alt bölgesine kadar esneyebilir.

Mide ağrısı ise genellikle mide ile bağırsak sisteminde bulunan dokuların gerilmesi sonucu oluşur. Midemiz çeşitli sebeplerle kasılır veya gerilirse eğer bu durum karnımızın sol üst tarafında oluşan ağrı ile hissedilir. Mide ağrı ilk başta tam olarak lokalize edilemez. Daha sonra doku cidarında ciddi hasar meydana gelirse eğer tam olarak noktasal tespit yapılabilir. Ancak her karın sol üst kadranında oluşan ağrı, mide kaynaklı olmayabilir. Mideye yakın diğer dokulardan da kaynaklı problemler veya sinir sisteminin yayılımı ile alakalı problemler oluşabilir. Bu bölgede oluşan ağrılar da mide ağrısı olarak hissedilebilir.

Mide Ağrısı Nedenleri!

Genellikle mide ağrısı sebepleri;

  • Reflü: Mideden yemek borusuna doğru, midenin asitli içeriğinin geri çıkması sonucu bu bölgenin tahriş olmasından kaynaklı olarak mide ağrısı oluşabilir.
  • Gıda zehirlenmesi: Çeşitli mikroorganizmalara ait veya kimyasal toksinler içeren gıdaların tüketilmesi, gastroenterite benzer şekilde mide ağrısı oluşturabilir.
  • Gastroenterit: Mide-bağırsak sisteminin çeşitli mikroorganizmalarla enfekte olması durumdur. Sonucunda ise mide ağrısı ya da ishal görülebilir.
  • Mide ve bağırsakta gaz sıkışması: Mide-bağırsak dokularında sertleşmiş dışkı veya sıkışmış bağırsak gazları mide ağrılarına sebep olabilir. En sık tarifi ise bıçak saplanması tarzında meydana gelen keskin ve şiddetli mide ağrılarıdır.
  • Mide ülseri: Yemek öncesi veya sonrasında şiddetlenen ağrılar genellikle mide ülseri yüzündendir. Mide ülseri dense de aslında bu peptik ülserdir. Mideden sonra gelen on iki parmak bağırsağında görülmektedir.
  • Böbrek enfeksiyonu: Böbrek taşı gibi böbreğin çeşitli mikroorganizmalarla enfekte olması durumunda mide ağrısı oluşabilir ve de oldukça şiddetli mide ağrıları yaratabilir.
  • Böbrek taşı: Böbrek kumu veya böbrek taşları, midede ağrı hissiyatı yaratabilmektedir.
  • Safra kesesi taşı: Safra kesesi mideye yakın olduğundan dolayı mide ağrısı gibi hissedilebilir. Bu tip ağrıların genellikle sırta vurması söz konusudur.
  • Pankreas hastalıkları: Midenin altında yer alan pankreasın safra taşı ile tıkanması veya enfekte olması gibi durumlarda oluşur. Hastalıklarda şiddetli mide ağrısı görülebilir.

Mide Ağrısı Nasıl Geçer?

Mide ağrısını ne geçir ya da mide ağrısına ne iyi gelir? Mide ağrı problemi yaşayan herkes mutlaka internetten bu soruların yanıtlarına bakmıştır. Mide ağrısı nasıl geçer tarzındaki sorulara cevap bulabilmek için öncelikle mide ağrısının hangi sebepten dolayı oluştuğunu bilmek gerekir. 

Mide ağrısı şikayeti olan hasta öncelikle uzman bir hekim tarafından detaylıca incelenmeli ve altında yatan sebebin tespiti yapılmalıdır. Doğru tespitin ardından altta yatan sebebe yönelik olarak tedavi yapılması doğru olacaktır. Bu doğrultuda mide ağrısına çözüm önerileri şu şekilde olabilir;

  • Doğru tanı: Mide ağrısının doğru tedavisi için doğru tanı konulmalıdır. Bu nedenle, mide ağrısı şikayeti nasıl başladı, hangi durumlarda arttı veya azaldı, şiddeti nedir gibi soruların belirlenmesi gerekmektedir.
  • Doğru beslenme: Mide problemleri genellikle beslenme alışkanlıkları yüzünden oluşmaktadır. Mide ağrısına ne iyi gelir sorusunun cevapları arasında ilk yapılması gereken mide ağrısı çeken kişinin yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazanmasıdır. Reflü veya ülsere neden olabilecek asitli içecekler, kahve tüketimi veya çok baharatlı yiyeceklerden uzak durulması gerekebilir.
  • Bol sıvı tüketimi: Bol miktarda ve düzenli olarak alınan sıvılar, mide-bağırsak sağlığını korumaya yardımcı olmaktadır.
  • Yatmadan önce yemek yenmemeli: Yatmadan önce yemek yeme alışkanlığı kişilerde reflü ve mide ağrısı ile sonuçlanabilmektedir. Bu yüzden derhal bu alışkanlıktan vazgeçilmelidir.
  • Sigara ve alkol tüketimi: Sigara ve alkol tüketimi mide ağrısı şikayetlerine neden olabilmektedir. Bu yüzden sigara ve alkolden uzak durmakta fayda vardır.

Bir diğer yandan ise mide ağrısına ne iyi gelir sorusunun en doğal cevaplarından birisi de doğal bitkisel gıdalardır. Bu anlamda ise mide ağrısını gidermek için aşağıdaki bitkisel gıdalar kullanılabilir. İşte mide ağrısına iyi gelen bitkisel gıdalar;

  • Taze zencefil,
  • Yoğurt veya kefir gibi probiyotik gıdalar,
  • Nane şekeri veya naneyle tatlandırılmış bitkisel çay,
  • Balla tatlandırılmış elma sirkesi,
  • Kimchi turşusu.
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Kadinca Özel - Doğada seçimi kadın yapar !

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok

Giriş Yap