Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, herhangi bir cinsel temas yoluyla bir kişiden diğerine geçebilen enfeksiyonlardır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, cinsel aktivite sırasında hastalığa neden olan bir organizmanın bir kişiden diğerine bulaşmasını içerdikleri için bazen cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar olarak adlandırılır. Cinsel temasın cinsel ilişkiden (vajinal ve anal) daha fazlasını içerdiğinin farkına varmak önemlidir. Cinsel temas, öpüşme, oral-genital temas ve vibratörler gibi cinsel oyuncaklar kullanımını içerir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar muhtemelen binlerce yıldır var, ancak bu koşulların en tehlikelisi olan edinilmiş immün yetmezlik sendromu (AIDS veya HIV hastalığı) ancak 1984’ten beri tanınmaktadır. İşte cinsel yolla bulaşan hastalıklar;

cinsel yolla bulaşan hastalıklar

Klamidya

Klamidya yayılma şekli, her yıl 2,9 milyon enfeksiyonun meydana geldiğini gösteriyor. Klamidya bakterisi de serviks ve üretrada bulunur. Ayrıca boğazda ve rektumda görülebilir. Bu virüs hem kadınlarda hem de erkeklerde görülür.

Frengi

Frengi, yüzyıllardır var olan bir cinsel yolla bulaşan hastalıktır. Spiroket adı verilen bakteriyel bir organizmadan kaynaklanır. Organizmanın bilimsel adı Treponema pallidum’dur. Spiroket, mikroskop altında bakıldığında kuvvetli bir şekilde kıpırdayan, kurt benzeri, spiral şekilli bir organizmadır. Ağız veya cinsel organların nemli, mukoza kaplı zarına girerek kişiyi enfekte eder. Spiroket, şans olarak bilinen klasik, ağrısız bir ülser üretir.

Genital Herpes

Aynı zamanda yaygın olarak “herpes” olarak da adlandırılan genital herpes, ağzın mukus kaplı astarları veya vajina veya genital deri ile yakın temas yoluyla bulaşan herpes simpleks virüsü tarafından viral bir enfeksiyondur. Virüs astarlara veya cilde mikroskobik gözyaşları yoluyla girer. Virüs içeri girdikten sonra omuriliğin yakınındaki sinir köklerine gider ve oraya kalıcı olarak yerleşir.

Enfekte bir kişi bir uçuk salgını yaşadığında, virüs sinir liflerini aşağı doğru ilerler ve orijinal enfeksiyon bölgesine gider. Cilde ulaştığında tipik kızarıklık ve kabarcıklar meydana gelir. İlk salgından sonra, sonraki salgınlar düzensiz olma eğilimindedir. Haftalık veya hatta yıllar arayla ortaya çıkabilirler.

İki tür herpes virüsü genital lezyonlarla ilişkilidir: herpes simpleks virüsü-1 (HSV-1) ve herpes simpleks virüsü-2 (HSV-2). HSV-1 daha sık ağız bölgesinde kabarcıklara neden olurken, HSV-2 daha sık anüs çevresindeki alanda genital yaralara veya lezyonlara neden olur. Herpes salgını, bağışıklık sisteminin işleyişi ile yakından ilgilidir. Stres, enfeksiyon veya ilaçlar nedeniyle bağışıklık sistemlerini baskılayan kadınlarda daha sık ve daha uzun süreli salgınlar görülür.

Chancroid

Chancroid, bir cinsel partnerden diğerine geçen Hemophilus ducreyi bakterisinin neden olduğu bir enfeksiyondur. En çok penis ve vulvada olmak üzere genital cildin cinsel olarak maruz kalan bir bölgesinde başlar. Chancroid, cinsel maruziyetten 3 ila 10 gün sonra (kuluçka dönemi) ortaya çıkan hassas bir yumru olarak başlar. Tümseği oluşturan hücreler daha sonra ölmeye başlar ve şişlik genellikle ağrılı olan bir ülsere dönüşür. Genellikle, kasıkta genital bölgeden lenf boşaltan bezlerde ilişkili bir hassasiyet ve şişlik vardır; ancak ağrılı ülser ve hassas lenf düğümleri enfeksiyonların yalnızca yaklaşık üçte birinde birlikte görülür.

HIV ve AIDS

İnsan immün yetmezlik virüsü (HIV) ile enfeksiyon, vücudun bağışıklık sistemini zayıflatır ve vücudun birçok farklı enfeksiyona karşı savunmasızlığını ve belirli kanserlerin gelişimini artırır. HIV, birincil olarak cinsel temasla veya iğnelerin paylaşılmasıyla veya enfekte hamile bir kadından yenidoğana bulaşan viral bir enfeksiyondur. Negatif antikor testleri son enfeksiyonu ekarte etmez. Enfekte olan çoğu insan, maruz kaldıktan sonraki 12 hafta içinde pozitif bir HIV antikor testi yapmalıdır.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Kadinca Özel - Doğada seçimi kadın yapar !

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok

Giriş Yap