Kötü nefes olur. Bir randevuda, iş görüşmesinde ya da sadece arkadaşlarınızla konuşurken o kadar da taze olmayan bir hisse kapıldıysanız, yalnız değilsiniz. Araştırmalar, yetişkinlerin yüzde 50’sinin hayatlarının bir noktasında ağız kokusu neden olur?
Ağız Kokusuna Ne Sebep Olur?
Ejderha nefesine sahip olmanın birkaç nedeni vardır. Birçok neden zararsız olsa da, ağız kokusu bazen daha ciddi bir şeyin işareti olabilir.
Bakteri
Ağzınızda doğal olarak yaşayan yüzlerce çeşit ağız kokusuna neden olan bakteri sayesinde ağız kokusu her an ortaya çıkabilir. Ağzınız ayrıca bu bakterilerin büyümesine izin veren doğal bir sera görevi görür. Yemek yediğinizde, bakteriler ağzınızda kalan yiyeceklerle beslenir ve geride kötü kokulu bir atık ürün bırakır.
Kuru Ağız
Kavrulmuş hissediyor musun? Ağzınız yeterince tükürük yapmıyor olabilir. Tükürük önemlidir çünkü günün her saati ağzınızı yıkamak için çalışır. Yeterince içmezseniz, ağzınız olması gerektiği kadar temizlenmiyor demektir. Ağız kuruluğu bazı ilaçlar, tükrük bezi sorunları veya sadece ağzınızdan nefes almaktan kaynaklanabilir.
Diş Eti Hastalığı
Yeni gitmeyen ağız kokusu veya ağzınızda sürekli kötü bir tat, plak adı verilen yapışkan, oyuğa neden olan bir bakterinin neden olduğu ilerlemiş diş eti hastalığının bir uyarı işareti olabilir.
Gıda
Sarımsak, soğan, kahve… Nefes kesici yiyeceklerin listesi uzundur ve yedikleriniz verdiğiniz havayı etkiler.
Sigara ve Tütün
Sigara içmek dişlerinizi lekeler, ağız kokusuna neden olur ve sizi bir dizi sağlık sorunu için riske atar. Tütün, yiyecekleri tatma yeteneğinizi azaltır ve diş eti dokularını tahriş eder. Tütün kullanıcılarının diş eti hastalığına yakalanma olasılığı daha yüksektir. Sigara içmek koku alma duyunuzu da etkilediğinden, sigara içenler nefeslerinin nasıl koktuğunun farkında olmayabilirler.
Tıbbi Durumlar
Ağız enfeksiyonları ağız kokusu neden olur. Bununla birlikte, diş hekiminiz diğer nedenleri dışladıysa ve her gün fırçalar ve diş ipi kullanırsanız, kötü nefesiniz sinüs rahatsızlığı, mide reflü, diyabet, karaciğer veya böbrek hastalığı gibi başka bir sorunun sonucu olabilir. Bu durumda sağlık uzmanınızla görüşün.
Kötü Nefesi Nasıl Uzak Tutabilirim?
Fırça ve Diş ipi
Ağız kokusuna neden olan tüm bakterilerden kurtulmak için günde iki kez fırçalayın ve diş ipi ile dişlerinizin arasını temizleyin.
Gargara
Reçetesiz satılan gargaralar, bakterileri öldürmeye veya nötralize etmeye ve ağız kokusunu geçici olarak maskelemeye yardımcı olabilir. Ancak bu yalnızca geçici bir çözüm. Yiyecekleri ağzınızda fırçalamak ve diş ipi ile uzaklaştırmak için ne kadar uzun süre beklerseniz, nefesiniz o kadar rahatsız olur.
Protezlerinizi Temizleyin
Çıkarılabilir protez takarsanız, geceleri çıkarın ve ertesi sabah tekrar kullanmadan önce iyice temizleyin.
Tükürüğün Akmasını Sağla
Ağzınızda daha fazla tükürüğün hareket etmesini sağlamak için havuç veya elma gibi çok fazla çiğneme gerektiren sağlıklı yiyecekler yemeyi deneyin. Ayrıca şekersiz sakız çiğnemeyi veya şekersiz şekerleri emmeyi de deneyebilirsiniz. Diş hekiminiz ayrıca suni tükürük önerebilir.
Sigarayı Bırakmak
Bu tehlikeli alışkanlıktan vazgeçmek vücudunuz için birçok yönden iyidir. Sadece daha iyi nefes almakla kalmayacak, daha iyi bir yaşam kalitesine sahip olacaksınız.
Diş Hekiminizi Düzenli Olarak Ziyaret Edin
Nefesinizin kötü kokmasına neyin sebep olduğu konusunda endişeleriniz varsa, diş hekiminizle görüşmek için randevu alın. Düzenli kontroller, diş hekiminizin diş eti hastalığı veya ağız kuruluğu gibi sorunları tespit etmesine ve daha ciddi hale gelmeden önce bunları durdurmasına olanak tanır.