Egzama belirtileri ve Egzama rahatsızlığına neyin neden olduğunu ve egzamanın nasıl tedavi edileceğini öğrenmek için bu yazımızı mutlaka okuyun.
Egzama Nedir?
Atopik dermatit olarak da adlandırılan egzama, cildin kaşıntılı ve iltihaplı lekeler üretmesi sonucu meydana gelen bir cilt rahatsızlığıdır
Egzama genellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda görülmekle birlikte, bebeklerin yüzlerinde sıkça görülmektedir. Ancak egzama; çocuklarda, gençlerde ve yetişkinlerde çeşitli tiplerde görülebilmektedir.
Egzama Türleri Nelerdir?
Egzama genellikle kırmızı döküntü ile ortaya çıkan, kuru, şiddetli kaşıntılı, bulaşıcı olmayan türlerdedir.
Egzama belirtileri egzamaya yol açan diğer nedenler ise;
Egzamanın ana belirtileri kaşıntı, deride kuruma, pürüzlü deri, pullanma, iltihaplı ve tahriş olmuş deridir. Egzama mevsimsel ve hormonel değişimlerden dolayı zaman zaman artabilir veya azabilir.
Egzama vücudun her yerinde ortaya çıkabilir ancak, genellikle kolları, iç dirsekleri, dizlerin üzerinde ve kafa derisini etkiler. Bulaşıcı değildir ve bazı durumlarda yaşla birlikte daha az görülebilir.
Egzamanın diğer belirtileri şunlardır:
- Yoğun kaşıntı.
- Kırmızı veya kahverengimsi gri yaralar.
- Küçük kabartı şeklinde noktalar.
- Enfeksiyona işaret edebilen kalınlaşmış pullu cilt.
Egzama cildi daha da tahriş eder ve iltihaplandırır. Egzama antibiyotiklerle tedavi edilmesi gereken enfeksiyonlara neden olabilir.
Egzamaya Ne Sebep Olur?
Egzamanın nedeni tam olarak anlaşılamamıştır. Ancak, tahriş edici maddelere maruz kaldığında hızlı bir şekilde çoğaldığı gözlenmiştir. Bir diğer araştırma konusuysa bağışıklık sistemindeki ani değişimler egzamanın başlamasına yol açmaktadır.
Egzamanın şiddetlenmesi, deride bir veya daha fazla egzama semptomunun ortaya çıkmasıdır. Egzamanın şiddetlenmesinin yaygın tetikleyicileri şunları içerir:
- Cildi kurutan temizleyiciler ve deterjanlarda bulunan kimyasallar.
- Yün gibi kalın malzemeler.
- Sentetik kumaşlar.
- Yükselen vücut sıcaklığı.
- Terlemek.
- Ani sıcaklık değişiklikleri.
- Ani nem düşüşü.
- Stres.
- Yiyecek alerjisi.
- Hayvan tüyleri veya hayvan kepeği.
- Üst solunum yolu enfeksiyonları.
Egzamanın Risk Faktörleri Nelerdir?
Çeşitli faktörler vücudunuzda egzama gelişme riskini artırabilir.
Egzama, astım veya saman nezlesi olan çocuklarda veya genellikle 30 yaşına gelmemiş yetişkinlerde daha yaygındır.
Egzama görülen aile üyeleri olan insanlarda egzama görülme riski daha yüksektir.
Egzama Nasıl Teşhis Edilir?
Egzama teşhisi için kullanılabilecek belirli bir test yoktur. Doktorunuz durumu daha önce görmüşse, belirtilerinize bakarak tanıyabilir.
Bir yara testi, kontakt dermatit (bir tür egzama) ile ilişkili cilt alerjileri gibi semptomları tetikleyen bazı alerjenleri saptayabilir.
Bir yara testi sırasında, ciltte oluşmuş yaraya bir alerjen uygulanır. Bu alerjene alerjiniz varsa, cildiniz iltihaplanır ve tahriş olur.
Egzama Nasıl Tedavi Edilir?
Bir dermatolog, alerji uzmanı veya uzman doktor, egzama için doğru tedaviyi belirlemenize yardımcı olabilir. Birden fazla tedaviyi birleştirmeyi de yararlı bulabilirsiniz.
Bazı seçenekler şunları içerir:
Egzama İlaçları
Reçetesiz oral (OTC) antihistaminikler kaşıntıyı hafifletebilir. Alerjik reaksiyonları tetikleyen histamin bloke ederek egzamayı hafifletebilirler. Örnekler:
- Setirizin (Zyrtec)
- Difenhidramin (Benadryl)
- Feksofenadin (Allegra)
- Loratadin (Claritin)
Birkaç antihistaminik uyuşukluğa neden olabilir, bu yüzden uyanık olmanız gerekmediğinde alınması önerilir.
Kortizon (steroid) kremleri ve merhemleri kaşıntı ve dağılmayı hafifletebilir. Ancak, uzun süreli kullanımdan sonra aşağıdakileri içeren yan etkileri olabilir:
- Cildin incelmesi.
- Tahriş.
- Solma.
Hidrokortizon gibi düşük güçlü merhemler eczanelerden temin edilebilir. Vücudunuz düşük merhemlere cevap vermiyorsa, yüksek güçlü kremler uzman doktor tarafından reçete edilebilir.
Ağır vakalarda, doktor oral kortikosteroidler reçete edebilir. Bunlar kemik kaybı da dâhil olmak üzere ciddi yan etkilere neden olabilir.
Bir enfeksiyonu tedavi etmek için, doktor oral antibiyotik reçete edebilir.
İmmünsüpresanlar, bağışıklık sisteminin aşırı reaksiyona girmesini önleyen reçeteli ilaçlardır. Bu egzama artışını ve yanmalarını önler. Yan etkiler arasında kanser, enfeksiyon, yüksek tansiyon ve böbrek hastalığı geliştirme riski vardır.
Egzama İçin Tedaviler
Işık terapisi veya fototerapi, egzamayı tetikleyen bağışıklık sistemi sorunlarını önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca güneş koruyucu kullanılarak bakteriyel cilt enfeksiyonlarını önleyebilir.
Yaşam tarzı değişiklikleri
Stres semptomları egzamayı tetikleyebilir veya şiddetlendirebilir. Stresi azaltmanın yolları şunlardır:
- Derin nefes egzersizleri yapmak.
- Yoga.
- Meditasyon.
- Rahatlatıcı müzik dinlemek.
- İyi bir gece uykusuna önem vermek.
- Soğuk kompres ya da ılık bir suda 15 ila 20 dakika beklediğiniz banyo kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
Egzama Kaşıntısı İçin Alternatif Tedaviler
Alternatif tedaviler egzama semptomlarını sakinleştirmeye yardımcı olabilir. Potansiyel yan etkiler nedeniyle, bitkisel bir takviye kullanmadan veya bir egzersiz rutinine başlamadan önce daima doktorunuza danışın. Popüler doğal egzama ilaçları şunlardır.
- Yeşil, siyah veya oolong çayı.
- Hindistancevizi, ayçiçeği, hodan ve çuha çiçeği yağları.
- Akupunktur.
- Aromaterapi.
- Meditasyon, yoga, progresif kas gevşemesi veya yönlendirilmiş görüntüler gibi gevşeme teknikleri.
Egzama Nasıl Önlenir?
Stresin azaltılması ve daha iyi uyku gibi yaşam tarzı değişiklikleri, egzama olasılığını azaltabilir. Kalın kumaşlar, sert sabunlar ve deterjanlar gibi tahriş edici maddelerden kaçının. Soğuk hava da ayrıca cildi kurutabilir ve egzamanın şiddetlenmesini tetikleyebilir.
Kuru cilt egzama yanmasını tetikleyebileceğinden, dermatolog cildinizi rahatlatmaya yardımcı olacak bir merhem veya krem bazlı nemlendirici önerebilir.