Tarihin Akışını Değiştiren 8 Kadın

Tarih boyunca kadınlar sayısız zorluk ve adaletsizlikle karşı karşıya kaldılar. Güçlükleri aşan, engelleri aşan ve tarihin akışını değiştiren kadınlar tanımak için biraz zaman ayırıyoruz.

Margaret Thatcher

İngiltere’nin ilk kadın başbakanı, siyasi uyumsuzluk ve ekonomik durgunlukla karşı karşıya olduğu için ülke tarihinde huzursuz bir zamanda iktidara geldi. 1982 Falkland Savaşı ve Kuzey İrlanda’daki çatışma dahil olmak üzere etkili kariyerinin tanımlanmasına yardımcı oldu.

Diana

1981’de Diana Spencer, Galler Prensi Charles’ın İngiliz tahtına görünen varisinin ilk karısı oldu. Düğünleri 700 milyondan fazla küresel bir televizyon izleyicisine ulaştı ve 1996’da boşandıktan sonra bile medyanın ilgisini çekmeye devam etti. Hasta çocuklara yaptığı yardım çalışmaları bu konuda farkındalık yaratmasıyla uluslararası alanda tanındı.

Rahibe Teresa

Arnavutluk’ta doğan Rahibe Teresa, hayatının çoğunu Hindistan’da yaşamış bir Roma Katolik rahibesiydi. 1950’de, yoksullara Hayırsever Misyonerler’i kurdu. 130’dan fazla ülkede üstlendiği işler, ölmekte olan insanlar için evleri, aşevlerini, yetimhaneleri ve okulları yönetmeyi içeriyordu. Kürtaja muhalefeti nedeniyle eleştirilse de, hayırsever çalışmaları dünyadaki en savunmasız insanların çoğunun hayatını değiştirdi.

Ellen Johnson-Sirleaf

Ellen Johnson-Sirleaf, Ocak 2006’da Liberya başkanı olarak göreve başladı ve Afrika’da seçilen ilk kadın devlet başkanı oldu. Bir Bilgi Özgürlüğü tasarısını (Batı Afrika’da türünün ilk örneği) imzaladı ve ulusal borcun azaltılmasını başkanlığının temel taşı yaptı. Liberya iç savaşı sırasında işlenen suçları araştırmak için bir Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu kurdu. Sonuç olarak, kadınları ve kızları güçlendirerek diktatörlerle, yolsuzlukla ve yoksullukla savaşmaya olan bağlılığıyla küresel bir simge haline geldi.

Başkan Sirleaf ve diğer iki kadın lider ( Leymah Gbowee ve Tawakkol Karman ), barışı, demokrasiyi ve cinsiyet eşitliğini teşvik etmedeki şiddet içermeyen rollerinden dolayı 2011 Nobel Barış ödülüne layık görüldü.

Susan B. Anthony

Susan B. Anthony, aktivizm ve sosyal adalet alanlarında derin kökleri olan bir Quaker ailesinde büyüdü ve kadınlara oy hakkı, kadınların mülkiyet hakları ve köleliğin kaldırılması için bir savunucu olmaya ilham verdi. 1872’de, oy hakkına meydan okumak için, Anthony 1872 başkanlık seçimlerinde oy vermeye çalıştı ve tutuklandı. Anthony hiçbir zaman yasal olarak oy kullanamazken, 1920’de onaylanan 19. değişiklik, “Susan B. Anthony Değişikliği” olarak adlandırıldı.

Wangari Muta Maathai

Wangari Muaathai Kenyalı bir bilim adamı, profesör ve çevre ve politik aktivistti. Kadınları yurttaşlık eğitimi ve çevre yönetimi yoluyla güçlendirmeyi amaçlayan bir topluluk girişimi olan Yeşil Kuşak Hareketi’ni kurdu. Ayrıca Doğu veya Orta Afrika’da doktora derecesi alan ilk kadındı. 2004 yılında sürdürülebilir kalkınma, demokrasi ve barış konusundaki çalışmaları nedeniyle Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü ve ödülü alan ilk Afrikalı kadın ve ilk çevreci oldu.

tarihin akışını değiştiren kadınlar
tarihin akışını değiştiren kadınlar

Dr. Mae Jemison

Amerikalı bir doktor olan Dr. Mae Jemison, ilk Afrikalı Amerikalı kadın astronottur. 1987’de NASA’nın astronot eğitim programına kabul edildi. Beş yıl sonra, Uzay Mekiği Endeavour’da bir bilim görevi uzmanı olarak uzaydaki ilk Afrikalı Amerikalı kadın oldu. NASA’daki kariyerinden önce, Tayland’da bir Kamboçya mülteci kampında çalıştı ve Sierra Leone ve Liberya’daki Barış Gücü’nde görev yaptı.

Marie Curie

Varşova’da doğan Marie Curie, 1906’da Sorbonne’da, ilk kadın genel fizik profesörü oldu. Hem fizik hem de matematik bilimlerinde yüksek lisans derecelerine sahipti ve bilim doktorası alan ilk kadın oldu. Madame Curie aynı zamanda iki Nobel Ödülü kazanan ilk kişiydi.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok

Giriş Yap