Çocuklarda gaz ağrısı normal mi? Evet, tamamen normaldir. Çocuğunuz çok fazla şikayet etmediği sürece bu durum endişelenecek bir neden değildir. Arada bir gaz sancıları olabilir. Çocuğunuzun neden gaz ağrısı olabileceğini, neler yapmanız gerektiğini ve doktorla ne zaman iletişime geçmeniz gerektiğinden bahsedeceğiz.
Yemek Sırasında
Çocuklar yemek yerken hareket ettiklerinde ve oyun oynadıklarında, hızlı yemek yeme ve yutkunma eğilimindedirler. Bu da bağırsak yollarındaki havayı artırabilir.
Çözüm: Çocuğunuzu yemek sırasında sizinle birlikte aynı masaya oturması, yemeğini iyice çiğnemesi ve yemek yerken ona zaman ayırması için bilgilendirin. Yemekten sonra oynamaya vakti olacağına dair ona güvence verin.
Yemek Sırasında Ekran Başında Vakit Geçirmek
Çocuğunuz video izlerken yemek yerse, midesinin dolu yada fazla yediğine dair sinyallerini anlamayabilir ve bu da gaza neden olabilir.
Çözüm: Çocuğunuzun yemek zamanında yemeye odaklanmasını sağlayın.
Çok Fazla Lif veya Yağ Yemek
Bazı çocukların bağırsakları tahıllar gibi yüksek lifli yiyeceklere veya patates kızartması gibi aşırı yağlı yiyeceklere karşı hassastır.
Çözüm: Hangi tür yiyeceklerin ağrılı gazlara neden olduğunu gözlemlemelisiniz ve bunları sınırlamalısınız. Veya bunlardan kaçınmalısınız. Eğer hala çözüm olmadığını düşünüyorsanız beslenme düzenini doktora danışmalısınız.
Gelişmekte Olan Sindirim Sistemine Sahip Olmak
Çocuğunuzun vücudu yiyeceklerde ve içeceklerde bulunan her maddeyi sindiremeyebilir . Bu nedenle çocuklarınızda gaz, mide bulantısı, karın ağrısı, ishal veya kusma gibi birçok belirtilere neden olabilir.
Çözüm: Çocuğunuz büyüdükçe vücudu daha farklı yiyecekleri daha iyi hazmedecektir. Böylece ara öğünlerinde küçük miktarlarda gaz üreten yiyecekleri düzenli aralıklarla beslenmesine yeniden ekleyerek bu sürece alışmalarını sağlayın. Gözlemlerinize göre miktarı yavaşça artırın.
Belirli Yiyecekleri Yemek
Fasulye, brokoli ve karnabahar gibi sebzelerin tümü gaza neden olabilecek gıdalardır.
Çözüm: Çocuğunuza bu sağlıklı yiyecekleri ara öğünlerde az miktarlarda vererek bu süreci daha hızlı atlatmalarına yardımcı olun. Çok fazla gaz oluşturan sebzeleri bir arada vermediğinizden emin olun.
İçecekler
Meyve suyu içmek aynı zamanda çocuğun sağlıklı yiyecekler yemeyecek kadar tok hissetmesine neden olabilir. Meyve suyunu vereceğiniz yaşa göre sınırlandırmanız önerilir:
- 12 aydan küçük: Meyve suyu yok
- 1-3 yaş arası: Günde en fazla 1/2 bardak
- 4-6 yaş arası: Günde en fazla 1/2 ila 3/4 bardak
- 7 yaş veya üstü: Günde en fazla 1 bardak
Çözüm: Meyve suyunu sınırlayın veya önleyin.
Gazlı içecekler veya soda gibi içecekler gaz yapar fosforik asit içerir. Soda ayrıca çocukları tok hissettirme eğilimindedir. Bu nedenle ihtiyaç duydukları suyu ve sütü içmezler. Bu yüzden ihtiyaçları olan besinleri almazlar.
Çözüm: Sodayı çocuğunuzun beslenmesinden çıkarın veya en azından özel günlerle sınırlayın.
Su Tüketimi
Çocuğunuzun sıvı alımını artırmak, genellikle gaz ve karın rahatsızlığıyla çakışan kabızlığı gidermeye yardımcı olabilir. Genel olarak, çocuklarınız yaşamlarında her yılı için en fazla 8 bardağa kadar su içmelidir. Örneğin, 3 yaşında bir çocuk günde yaklaşık 3 bardak su içmelidir. Kesin olarak suyun miktar çocuğunuzun kilosuna göre değişebilir.
Çözüm: Çocuğunuzu gün boyunca suyu su şişesinden içmeye teşvik edin.
Aşağıdaki Durumlarda Doktoru Arayın
- Çocuğunuzun enerjisi çok az görünüyor.
- Çocuğunuz normalden çok daha az hareket ediyor.
- Çocuğunuz rahat durmuyor.
- Çocuğunuz kan veya yeşil veya sarı sıvı kustu.
- Çocuğunuzun dışkısında kan var.
- Çocuğunuz iki saatten fazla ağlıyor.
- Çocuğunuzun sağ alt tarafında ağrı var.