KULAK ÇINLAMASI NEDEN OLUR?

Kulak çınlaması

Her beş kişiden biri kulak çınlaması ve uğultusu sorunu yaşıyor. Ancak çoğunluk bu sağlık problemini pek ciddiye almıyor. Siz siz olun bu problemi önemseyin. Çünkü önemsenmeyen bu sorun sürekli hale gelebir. Üstelik bu süreçte kesin tedavi şansınızı kaybedebilirsiniz…

Kulak çınlayınca halk arasında ‘biri seni anıyor’ klişesi var. Hatta “Sağ kulak çınlarsa biri sizi iyi anıyor, sol kulak çınlarsa birileri hakkınızda kötü konuşuyor” diye genel ve yanlış bir yargı vardır.
Sorunu basitleştiren bu söylem sizi yanıltmasın. Kulak çınlaması ve uğultusu ciddi bir sağlık problemidir. İşitme kaybına bile yol açabilir. Sorunun nedenleri ve tedavisini geçmeden önce her iki problemi tanıyalım.

Çünkü kulak çınlaması ve uğultusu farklı hastalıklardır. Kulak çınlamaları tıpta ‘tinnitus’ olarak da adlandırılır. Bu sesler dışarıdaki kaynaklardan ses dalgaları yoluyla gelmeden, kulaklarda ya da başın içinde hissedilen seslerdir.

Kulak uğultularında ise çınlamalarda olduğu gibi herhangi bir dış ses kaynağı ve ses dalgaları olmadan, kulaklarda ya da başın içinde işitilen seslerdir. Uğultunun niteliği ise su sesi, rüzgar sesi, motor sesi ya da daha farklı şekillerde tarif edilebilen bir sestir.
Yapılan araştırmalar, bu problemlere sahip kişilerden 15’te birinin medikal yardım aradığını, 20’de birinin de problemden aşırı derecede şikayetçi olduğunu ortaya koyuyor. Yetişkinlerin, yüzde 1-2’sinde çınlama/uğultu hayat kalitesini ileri derecede bozuyor.

KULAK ÇINLAMASININ NEDENLERİ

Kulak çınlamasının sebeplerinin başında enfeksiyonlar, kulak zarında delinme, orta kulak kemiklerinde yer alan eklemlerin sertleşmesi veya orta kulakta sıvı birikmesi geliyor. Kulak çınlamaları vücudun başka yerinde oluşan problemlerden kaynaklanabilir. Tiroid bezi hastalıkları ve damar sertliği çınlamaya yol açabiliyor. Bazen boyun bölgesine gelen darbeler ve travmalar yine kulak çınlamasına yol açıyor.

KULAK ÇINLAMASI NASIL TEŞHİS EDİLİR

Her iki durum için de kulak-burun-boğaz muayenesi ve tam odyolojik inceleme yapılması gerekiyor. Sonuçlara göre ileri tetkikler yapılabilir. Dahili, nörootolojik muayeneler ve ENG gibi tetkikler ile tomografi gibi tetkiklere başvurulabilir.

KULAK ÇINLAMASINDA ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİ

Erken dönemde tanı ve tedavi çok önemli. Özellikle kulak uğultuları, erken dönemde yakalanırlarsa medikal tedavilere çok iyi cevap verirler. Uğultuyla birlikte işitme kayıpları düzelebilir. Ani işitme kayıplarında (özellikle alçak frekansları tutan tiplerinde) erken dönemde kortizon ve ilaç tedavileri de yapılır. Kulak uğultusu orta kulaktaki bir probleme bağlı olabilir. Orta kulakta sıvı birikimi, kronik enfeksiyonlar ya da geçirilmiş enfeksiyonlar gibi…

BESLENMEYE DİKKAT!

Çınlama vakalarının bazıları da tedaviye olumlu cevap verirler. Ancak ilerlemesini engellemek mümkün. Bunun için belli hasta gruplarını yakın takip etmek faydalı olur. Özellikle kulak çınlaması sorunu yaşayanların, hipertansiyon, diyabet, hiperlipidemi gibi dahili sorunların yakın takibi, aşırı tuzlu beslenme, aşırı kafein alımı, sigara, alkol, yüksek sese maruz kalma gibi olumsuz yaşam koşullarının düzeltilmesi sorunun kontrolünde yardımcı olur.

YÜKSES SESLİ MÜZİK DİNLEMEYİN

Yüksek müzik yayınları kulak çınlaması sorununu tetikler. Kulaklıklarla yüksek frekansla müzik dinlemek de çınlama riskini yükseltmektedir. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, yüksek sesle müziğin dinlemenin zararlarını şöyle sıraladı:
“Bunların başında, işitmede azalma, kulak ağrısı, kulak çınlaması, yorgunluk, sinirlilik, uyku bozuklukları gibi kulak ve sinir sistemini ilgilendiren yakınmalar gelir. Araştırmalar, 85 desibelden yüksek seslerin 8 saatten fazla dinlenmesinin kalıcı sağırlığa neden olabileceğini ortaya koymuştur. Dinleyiciler, rock müzik konserlerinde 105 desibelden daha yüksek seslere maruz kalırlar.”

KULAK ÇINLAMASINA KARŞI KULLANILAN MUCİZE MEYVELER HANGİLERİDİR?

Greyfurt suyu, kulak iltihabın ve rahatsızlığın giderilmesine yardımcı olur. Antioksidan özelliği olan greyfurtun suyunu günde 2 veya 3 bardak içebilirsiniz. Böylelikle kan akışını hızlandırarak çınlamadan kurtulabilirsiniz. Bir diğer kulak çınlamasını yok etmede etkili meyve, ananas. Ananasta bulunan bromelayin enzimi, iltihabı ortadan kaldırmak için kan dolaşımını hızlandırır, virüs ve bakterilerin etkisini azaltır.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Kadinca Özel - Doğada seçimi kadın yapar !

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok

Giriş Yap