Kaygı ve Stres Yönetiminde İyi Beslenmenin Faydaları.
Hepimiz bir zamanlar hayatımızdaki kaygıların ve stresin acısını hissettik. Böylece, hepimiz yaşam koşullarına uymaya ve içlerindeki iniş çıkışları kabul etmeye başladık ancak kaygılar ve stresle yüzleşmek, bazı insanlar için diğerleri kadar kolay değildir. Bazıları inişler ile biraz daha iyi başa çıkabilirken, bazıları da kaygı ve streslerini yönetemiyor. Ancak bazı insanlar, iş yerinde veya yaşamın farklı yönlerinden yaptıkları değişikliklerle hayatlarında inişlerden kurtulup çıkışlara geçebilmektedir.
Zamanla, küçük hayal kırıklıklarının birikmesi, zihinlerimizde gereksiz stresi ortaya çıkarmaya başlar. Bu stres genellikle kaygıya neden olur ve çoğu insanın genel yaşam kalitesini azaltır. Bazen, günlük stresin bu talihsiz kurbanları, ağrılarını hafifletmek için farklı yollara başvurarak sağlıklarında uzun süreli hasara neden olabilirler. Bunlar sigaraya veya uyuşturucu başlamak gibi olabilir. Daha hafif vakalarda, insanlar stresi hafifletmek ve zihinlerini rahatlatmak için tasarlanmış takviyeler alırlar ama takviyeler nasıl fayda sağlıyor? Kaygı ve stres yönetmek için alternatifler veya vitaminler var mı? Bu problemlerle ilgilenmenin en sağlıklı yolu nedir? Bugün, bu soruları ele alacağız ve kaygı ve stres yönetmede iyi beslenmenin faydalarını araştıracağız.
Kaygı ve stres yönetmede iyi beslenmek oldukça önemlidir. Bilim insanlarının yapmış oldukları onlarca çalışma ve kanıtlanan faydalar sayesinde bugün dünyada binlerce kişi iyi beslenmenin kaygı ve stres yönetmede oldukça faydalı olduğunu deneyimlemektedir.
Şimdi Kadınca Özel okurları için yaptığımız kaygı ve stresi yönetmede iyi beslenmenin faydalarına birlikte göz atalım. Bu konuda ele aldığımız başlıklar ise;
- Temel Nedenler
- Beyni Anlamak
- Nörotransmitter Düzeylerinde Dengesizlik
- Stres ve Kaygının Olası Sebepleri
- Kaygı için Takviyeler ve Vitaminler Nasıl Yardımcı Olabilir?
- Stresi Azaltmaya Yardımcı Olabilecek Vitaminler ve Mineraller
- Tedavi Olarak İyi Beslenme
Kaygı ve Stres Yönetimi – Temel Nedenler
Vücudumuz çoğunlukla farklı kimyasallardan oluşur ancak en çok odaklanacağımız, beynin salgıladığı, farklı duyguları kontrol eden kimyasallardır. Örneğin, beyindeki melatonin salgısının artması uyku hâline, dopamin ise daha çok zevk hissine neden olur.
Beyni Anlamak
Genellikle, kimyasalların bazıları birbirine karşı çıkmak için çalışır. Örneğin, asetilkolin salgılandığında, melatoninde genel bir azalma görülür ve bu tersi durumda da geçerlidir. Çünkü melatonin beyni rahatlatmak için asetilkolin ise beyni heyecanlandırmaktan sorumludur. Bu ikisi birbirine zıttır ve bu nedenle beyin, salgılarını bir şekilde düzenler, böylece bu tür çelişkili hormonlar birbirini ezmez.
Bununla birlikte, bazı durumlarda, bu kimyasal salgılar bazı dış değişiklikler nedeniyle dengesizdir. Dengesizliğin bazı nedenleri uyku eksikliği, yanlış beslenme, uyuşturucu kullanımı vb. olabilir. Beyinde kimyasal bir dengesizlik olduğunda hasta, bilişsel kalıplarını bozan ve hem zihinsel hem de fiziksel sağlıklarını olumsuz etkileyen farklı durumlardan muzdarip olur.
Nörotransmitter Düzeylerinde Dengesizlik
Bu kimyasalların bazıları nörotransmitter olarak bilinir. Beyinde iletişim kanalları oluşturarak nöron liflerini birbirine bağlayarak çalışırlar. Dikkate değer nörotransmitterlerin bazı örnekleri serotonin ve norepinefrindir. Stres ve kaygının kesin nedeni sinirbilimi tarafından henüz tam olarak anlaşılmasa da, düşük seviyelerde nörotransmitterlerin stresle ilişkili depresyon ve kaygının ana nedenleriyle ilişkilendirilebileceği varsayılmaktadır.
Bu teori psikolojide eyleme dayalı ödül sistemi kavramı ile örtüşmektedir. Temel olarak, kavramın konuştuğu şey, bir kişi yeni bir şey denediğinde ve görevi yerine getirmeyi başardığında, başarı duygusundan belirli bir düzeyde tatminlik hisseder. Bu coşku duygusu başarının ödülüdür.
Stres ve Kaygının Olası Sebepleri
Her insan bir şey yaptığında, beyin belirli bir miktar mesolimbik dopamini serbest bırakır ve bu da ona bir zevk hissi verir ancak, kişi aynı görevi başarısızlıkla tekrar tekrar tamamlayabildiğinin farkındaysa, bu başarı hissi zamanla kaybolur.
Basitçe söylemek gerekirse, o kişi için görevi tamamlamak artık ‘önemli değil’dir. Bu genellikle yorucu veya telaşlı bir yaşam tarzının sonucudur. Kişi günlerce tekrar tekrar aynı işi yaptığında, artık görevi tamamlama başarısını kaybeder. Yani, bu koşullar altında, beyindeki mezolimbik dopamin sekresyonlarında önemli bir düşüş yaşanır.
Aynı şey, farklı zamanlarda yeni ve / veya farklı şeyler denemeye devam ederse ancak çoğunda çok az başarı elde etmeyi başarırsa da olur. O kişinin hayatındaki pek çok başarısızlık ya da “iniş”, beyinleri tarafından salgılanan yeterli mezolimbik dopamin almadıkları anlamına gelir.
Belirgin bir nörotransmitter olan dopamin seviyelerinde bir düşüş ile kimyasal bir dengesizlik meydana gelir. Dopamin düzeyindeki bu kimyasal dengesizlik depresyon, kaygı ve strese yol açabilir.
Kaygı için Takviyeler ve Vitaminler Nasıl Yardımcı Olabilir?
Diyet takviyeleri, tüketiciye uygun olmayan bir diyetten aldıkları beslenmedeki eksikliklerini tamamlar. Bu kaygı ve stres vakaları için, bu takviyeler benzer şekilde çalışırlar. Problem için gerekli tedaviyi sentezlemesine yardımcı olabilecek vücuda gerekli beslenmeyi sağlarlar. Bu nedenle, bazı kaygı vitaminleri ve stresli zihni sakinleştirmek için kullanılan mineraller gerçekten yardımcı olabilir.
Stresi Azaltmaya Yardımcı Olabilecek Vitaminler ve Mineraller
Genellikle, stres ve kaygı takviyeleri, beynin tükenmiş nörotransmitterlerin üretimi için ihtiyaç duyduğu bu gerekli vitamin ve besinlerle birlikte gelir. Bununla birlikte, organik olmayan takviyelerin gelebileceği yan etkilerden kaçınmak için bir kişinin bu besinleri doğrudan gıdadan alması da mümkündür. Strese yardımcı olan minerallere ve vitaminlere bir göz atalım.
Magnezyum:Bu hayati mineral, beyin aktivitesini azaltabilen ve sinir sistemini gevşetebilen, böylece kullanıcı üzerinde sakinleştirici bir etkiye sahip olan gama-aminobutirik asit seviyesini artırabilir.
B Vitamini Kompleksi: B vitamininin, stres ve kaygı problemlerinden muzdarip olan herkes için yararlı olduğu kanıtlanmıştır. B Vitamini Kompleksi, Tiamin (B1), Riboflavin (B2) ve Niasin (B3) gibi farklı B vitamini tiplerinden oluşur. B vitamini kompleksi kaygı için vitamin olarak test edilmiştir ve ruh hâlini iyileştirdiği, böylece dopamin salgılarını desteklediği, kullanıcıların genel mutluluğunu artırarak ve nörotransmitterin düşük seviyelerini dengelemiştir.
Amino Asitler: Amino Asitler, proteinleri oluşturan temel bileşiklerdir. Bu yapı taşlarından bazıları vücutta üretilirken, diğerlerinin diyetten alınması gerekir. Theanine, L-Arginine ve Lysine gibi son amino asitlerin bazılarının beyin üzerinde sakinleştirici etkileri olduğu ve kullanıcının stresini ve endişesini azalttığı bilinmektedir. Bilimsel topluluk tarafından toplanan kanıtlar kesin olmak için yeterli olmasa da, bu amino asitlerin birkaç durumda etkili olduğu bulunmuştur.
Stres ve Kaygı – Tedavi Olarak Beslenme
Diyet takviyeleri aslında vücudunuzun eksik olabileceği bazı ek besinler vermekten başka bir şey yapmaz. Çoğu durumda, daha sağlıklı bir yaşam tarzı ve diyetle daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Her şey, vücudunuzdaki beslenme eksikliklerini ortadan kaldırarak endişe ve doğal tedavi için vitaminlerle ilgilidir.
Sorunun beslenme ve fiziksel yönlerinden ayrı olarak, zihninizin de soruna bir çözüm bulma konusunda oynayacağı bir rolü vardır. Unutmayın, çoğu durumda, iyimser bir bakış açısı ve güçlü bir irade, stresli günlerinizde herhangi bir takviyeden veya vitaminden daha iyi olabilir.