Safra kesesi iltihabı ile ilgili belirtileri nelerdir?

Safra kesesi iltihabı nedir? Safra kesesi iltihabının belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır?

Safra kesesi birçok insanın varlığından bile haberi olmadı çok küçük ama çok zaruri bir organdır. Safra kesesi safra depolar ve sindirime yardımcı olur. Kadınların erkeklere göre daha fazla problem yaşadığı safra kesesi iltihabı ile ilgili 6 belirti…

Safra kesesinin amacı nedir?

Safra kesesi midenin sağında ve karaciğerin hemen altında yer alır. Karaciğerden geçen safra küçük bir torbada depolanır ve sindirim yolu ile küçük bağırsağa gider. Safra kesesinde depolanan safra yağları çözdüğünden sindirim için gereklidir. Bu bizlere sindirimde ve yağları yakmada yardımcı olur. Özellikle kadınlarda daha sık görülen safra kesesi iltihabı kilo problemi olan, sindirim problemi yaşayan ve kolesterolü yüksek kadınlarda daha sık görülür. Safra kesesi iltihabının ana nedeni safra taşlarıdır.

Safra kesesi iltihabının belirtileri nelerdir?

1. Midede şişme ve gaz

Bildiğiniz üzere, safra kesesi sindirimin bir parçasıdır. Herhangi bir problem durumunda safra düzgün akamaz, sıkışır ve iltihap oluşur. Ayrıca bu durum sindirimi yavaşlatarak, şişkin ve daha ağır hissetmenize yol açabilir. Gaz ve geğirme normaldir. Önemli olup olmadığını anlamak için, bu belirtilerin her gün sıklıkla olup olmadığına dikkat edin. Bir iki gün kötü hissetmek sorun değildir, ama karnınız 10 günün ardından hala rahatsız, sert ve şiş ise hemen doktorunuza başvurun.

safra kesesi iltihabı

2. Mide bulantısı ve baş dönmesi

Kahvaltıdan 2 saat sonra, gün ortasında nasıl hissettiğinizi düşünün. Bu zaman zarfında sindiriminiz tamamlanmış olur. Eğer baş dönmesi veya mide bulantısı hissediyorsanız, elinizi karın bölgenize koyun. Sert mi? Bastırdığınızda kolayca geğirme yaşıyor musunuz? Eğer, zayıf sindirimin yanı sıra, her gün baş dönmesi ve mide bulantısı yaşıyorsanız, safra kesesi iltihaplanması olabilir.

3. Sırtta, karın bölgesinde ve sağ kolda keskin acı

Bu safra kesesi iltihaplanmasında çok karakteristik bir belirtidir. Karın bölgesinde ağırlık hissi, sağ arka tarafında ağrı ve sağ kolda ağrı. Safra kesesinin karın bölgesinin sağ tarafında karaciğerin yanında olduğunu hatırlayın. Eğer şişerse bütün bölge etkilenir, dolayısıyla ağrıyı fark edersiniz.

Arada sırada safra kesesi taşlarından kaynaklı ağrının saldırması durumunda keskin bir acı hissedebilirsiniz. Yoğun ağrılar 15 dakikaya kadar sürebilir, ardından azalır ve yok olurlar, bu 15 saat kadar sürebilir. Nefes aldığınızda ağrı artabilir. Eğer iltihap çok ilerlemişse ve birden fazla safra kesesi taşınız varsa ağrı dayanılmz olabilir ve omuzlarınıza vurabilir.

4. İdrarınıza ve dışkınıza dikkat edin

Tuvalette olan bitene dikkat göstermek çok eğlenceli bir şey değil ancak bazı olası hastalıklardan kaçınmak için idrarınız ve dışkınızın rengine dikkat etmeniz önemli. Eğer idrarınız çok beyaz ve dışkınız gevşek ve gri renkli ise, safra kesesi problemi yaşıyor olabilirsiniz; daha da kesin konuşmak gerekirse düşük safra değerleri de yaşıyor olabilirsiniz. Safra kesesi iltihaplanması yaşayan bireylerin defalarca ishal yaşaması normaldir.

safra kesesi iltihabı

5. Ateş ve ağız kokusu

Ağzınızda kötü veya garip, ne olduğunu bilmediğiniz bir tat alıyorsanız, ne zaman ve ne kadar sürdüğüne dikkat edin. Sadece bir veya iki gün mü sürdü? O zaman sorun yok. Ama eğer, 10 günden fazla sürdüyse doktorunuza başvurun, özellikle de sabahları ateş ile uyanıyorsanız. Tüm belirtileri takip edin ve doktorunuza açıklayın.

6.  Ciltte sararma

Cildinizde hafif bir sarılık fark ettiniz mi? Ya da gözlerinizin beyazı da sarılaşıyor mu? Eğer yanıtınız evet ise, beklemeyin -en yakın zamanda doktorunuza görünün. Bu durum safra kesesi taşlarından kaynaklananan sarılık olabilir. Safrayı bloke edebilir ve çeşitli durumlarda karaciğere baskı yarabilir ve iç kanamaya sebep olabilir. Bu çok ciddi bir konu, dolayısıyla vücudunuza iyi bakmaya özen gösterin!

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Kadinca Özel - Doğada seçimi kadın yapar !

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok

Giriş Yap