Guggul nedir?
Guggul, çeşitli bitkilerden elde edilen bir tür sakız reçinesidir. Bu sakız reçinesi, Hindistan, Bangladeş ve Pakistan’a özgü bitkilerden yapılmaktadır. Guggul’a verilen isimler arasında gum guggul, guggula veya gugulipid de yer almaktadır.
Guggula; steroidler, uçucu yağlar, lignanlar, flavonoidler, karbonhidratlar ve amino asitler de dâhil olmak üzere birçok bitki bileşiklerinin karışımını içermektedir.
Antiinflamatuar ve antioksidan özelliklere sahiptir. Bu yüzden çeşitli hastalıklara karşı korunmak için reçetelerde yer almıştır. Guggul, obezite, artrit ve iltihaplanma gibi çeşitli sağlık problemlerini iyileştirmek amacı ile yüzyıllardır Ayurveda tıbbında etkin olarak kullanılmaktadır. Tüm bunlar haricinde gum guggul antienflamatuar özellikleri yüzünden farklı alanlarda da kullanılmaktadır. Yapılan ön araştırmalar akne, egzama, sedef hastalığı ve artrit gibi belirli anti-enflamatuar durumların tedavisine kullanılabildiğini göstermiştir.
Guggul Faydaları
- Kilo kaybı: Genellikle yağ kaybını teşvik ederek obezite tedavisinde yardımcı olabilmektedir. Guggul, yağın parçalanmasını sağlar ve kilo kaybını teşvik eder. Böylece yağ dokusunun hacmi azalmaktadır.
- Akne: Sivilce ve akneleri tedavi etmede faydalıdır. Yüz, göğüs ve sırt bölgelerinde yer alan akne türü olan ‘nodülokistik akne’ için tamamlayıcı ve tedavi edici olduğu bilinmektedir.
- Egzama, Sedef Hastalığı ve Cilt Problemleri: Egzama ve sedef hastalığı, bulaşıcı olmayan ve ciltte oluşan iltihaplanmanın neden olduğu bir hastalıktır. Guggul bazlı kremlerin sedef ve egzamalı kişilerde kaşıntı, kızarıklık veya ciltte oluşan renk değişikliğini ve iltihabı iyileştirdiğini göstermiştir. Ayrıca yapılan bir araştırma sonucu guggul bazlı kremlerin meme kanseri için alınan radyoterapi tedavisinin yan etkilerinden cilt reaksiyonlarını tedavi ettiğini de bulmuştur.
- Kireçlenme: Diz osteoartriti olan 30 kişi üzerinde yapılan bir çalışma, diz ağrısı ve diz şişmesinin yanı sıra artmış diz fleksiyonunda da iyileşme görüldüğünü göstermiştir. Ayrıca tedavi sonucu bu kişilerin yürüme mesaferinin arttığı da görülmüştür.
- Hipotiroidizm: Hipotiroidizm, tiroid bezinizin vücudunuzun normal çalışmasını sağlamak için yeterli tiroid hormonunu üretemediği bir durumdur. Yapılan bir çalışma, Triphladya Guggulu tabletlerinin zayıflık, yorgunluk ve kas ağrıları gibi hipotiroidizm ile ilişkili belirtileri ve semptomları iyileştirdiğini göstermiştir.
- Hiperlipidemi: Hiperlipidemi, kolesterol ve trigliserit seviyelerinin aşırı derecede yüksek olması durumudur. Guggul ise hiperlipidemi durumlarında popüler olarak kullanılan doğal tedavi yöntemlerinden bir tanesidir.
Yan Etkileri
Doz aşımı olmadığı sürece kullanımı güvenli kabul görmektedir. Tabii ki her ilaç gibi bazı yan etkiler gösterebilmektedir. Yan etkileri arasında ise deri döküntüsü, ishal, mide bulantıları, hıçkırık ve düzensiz adet döngüleri yer alabilmektedir. Yüksek dozlarda alındığında ise karaciğer hasarlarına neden olabileceği görülmüştür. Bu yüzden, karaciğer hastalığı olan kişilerin guggul kullanırken oldukça dikkatli olmaları önerilmektedir.
Dozajı Nedir ve Nasıl Alınmalıdır?
Guggul takviyeleri, internetten ve sağlıklı gıda takviye mağazalarından bulunabilmektedir. Piyasada kapsül, öz, toz ve losyon olmak üzere çeşitli formlarda yer almaktadır. Farklı markalarda ve farklı formlarda olduğu için dozajları markalar ve ürünler arasında büyük ölçüde değişiklik göstermektedir. Oral olarak alındığında günlük dozajı genellikle 6.25-132 mg arasında değişkenlik gösterebilmektedir. Guggul ayrıca diğer doğal bitkiler veya özlerle kombinasyon hâlinde de satılabilmektedir.
Etkileşimler
Guggula, karaciğerinizin bazı ilaçları metabolize etme hızını artırabilmektedir. Karaciğer enzimleri tarafından metabolize edilen ilaçlarla birlikte guggul almak bu ilaçların etkinliğini azaltabilir.
Guggul’un östrojen reseptörleri üzerindeki etkisine bağlı olarak, doğum kontrol hapları veya meme kanseri gibi östrojene duyarlı kanserleri önlemek için kullanılan hormonal ilaçlar ile de etkileşime girebilmektedir.
Saklama Koşulları
Genellikle piyasada, losyon, öz ve toz hâlinde bulunan bu takviyeler orijinal kaplarında oda sıcaklığında ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Ürünü ışığa, sıcağa ve neme maruz bırakmaktan kaçınmalısınız.
Hamile ve Emziren Kadınlar
Guggul, uterus kasılmalarına ve erken doğuma neden olabilmektedir. Bunun sebebi uterus uyarıcısı görevi göstermesidir. Bu sebepten dolayı hamile ya da emziren kadınların bu takviyelerden uzak durmaları tavsiye edilmektedir.