Hurmalar doğal şeker bakımından yüksektir, bu nedenle birçok insan bunların kendileri için iyi olmayabileceğini düşünür. Bununla birlikte, bu tatlı meyveler bol miktarda besin içerir ve bu da onları ölçülü olarak mükemmel bir atıştırmalık yapar. Bu yazıda hurmaların hurma faydaları ve bunları dengeli bir diyete nasıl dahil edeceğiniz hakkında bilgi edinin.
Hurma Besin Bilgisi
Hurmalar, insanların süpermarkette bulabilecekleri en yaygın tarih türlerinden biridir. Aşağıda, ortalama büyüklükteki bir hurma kalori bilgileri verilmiştir;
- hurma kalori: 20
- toplam yağ: 0.03 gram
- toplam karbonhidrat: 5.33 g
- diyet lifi: 0.6 g
- şeker: 4,5 g
- protein: 0.17 g
- B-6 vitamini: 0.012 miligram
- demir: 0,07 mg
- magnezyum: 3 mg
- potasyum: 47 mg
Hurmanın Beş Faydası
Hurmalar harika bir tada sahip olmanın yanı sıra protein, vitamin ve mineral içerir. İşte hurma faydaları;
- Polifenol oranı yüksektir. Polifenoller, vücudu iltihaptan koruyabilen antioksidan bileşiklerdir. Hurma, diğer meyve ve sebzelerin çoğundan daha fazla polifenol içerir.
- Kalorili tatlılara alternatif. Hurma, bir kişinin tatlı ihtiyacını tatmin edebilir, aynı zamanda B-6 vitamini ve demir gibi temel besinleri sağlar.
- Lif içeriği yüksektir. Bir fincan hurmanın sadece üçte biri bir kişinin günlük lif ihtiyacının yüzde 12’sini karşılar. Lif, bir kişinin daha uzun süre daha tok hissetmesine yardımcı olur.
- Potasyum bakımından yüksektir. Hurma, vücudun iyi kalp sağlığı için ihtiyaç duyduğu bir elektrolit olan potasyum bakımından yüksektir. Potasyum ayrıca vücutta kas ve protein oluşturmaya yardımcı olur.
- Değişiklikler için harika. İnsanlar, rafine şekerler yerine doğal şekerler yediklerinden emin olmak için pişirme tariflerindeki şekeri, çikolata parçalarını veya şekerleri hurma ile değiştirebilirler.
Riskler Ve Hususlar
Hurmalar, besin değerlerinin geri kalanına göre çok yüksek şeker içeriğine sahiptir. Şeker hastaları gibi kan şekerini yönetmeye çalışan kişiler hurma tüketirken toplam şeker alımına dikkat etmelidir.
Hurmaları ölçülü bir şekilde yemek, şeker hastası olsa bile bir kişinin kan şekerini aşırı derecede yükseltmesi olası değildir. Bir araştırmaya göre, hurmalar, diyabeti olan veya olmayan kişilerde kan şekerinde önemli artışlara neden olmayan düşük glisemik indeksli bir besindir. Araştırmacılar yalnızca küçük bir örneklem boyutuna sahip olsalar da, bulguları, ölçülü yeme tarihlerinin bir kişinin kan şekerini önemli ölçüde etkilememesi gerektiğini gösteriyor.
Hurma Nasıl Yenir?
Hurma, kuru üzüm gibi taze veya kurutulmuş olarak yenebilir. İnsanlar bunları çeşitli tatlı veya tuzlu yemeklere de ekleyebilir. Hurma içeren bazı yemek örnekleri şunları içerir;
Doldurulmuş hurma: İnsanlar atıştırmalık olarak badem, ceviz, krem peynir veya antep fıstığı ile hurma doldurabilir.
Salatalar: Kıyılmış, dilimlenmiş veya çekirdeksiz bütün hurmalar salatalara mükemmel bir ektir.
Smoothie: Hurmaları muzlu bir smoothie ile karıştırmak, doğal tatlılık ve ekstra besin değeri katar.
Yahniler: Hurma, Fas güveçlerinde veya tagine yemeklerinde harika.
Enerji topları: İnsanlar, fırında pişirmeden enerji topları yapmak için hurmaları fındık, yaban mersini, yulaf, hindistan cevizi gevreği veya diğer çeşitli malzemelerle karıştırabilir.
Hurma için alışveriş yaparken, insanlar parlak ve kırılmamış olanları aramalıdır. Bir kişi taze hurmaları hava geçirmez bir kapta buzdolabında aylarca ve hatta dondurucuda daha uzun süre saklayabilir. Soğutulmuşsa, kurutulmuş hurmalar hava geçirmez bir kapta yaklaşık 1 yıl, dondurulmuşsa ise uzun yıllar dayanacaktır. Kişi ekşi kokusu olan, çok sert olan veya yüzeyinde kristalize şeker bulunan hurmaları yememelidir. Bu işaretler hurmanın kötü gittiğini gösterebilir. Hurma yemek, bir kişinin diyetine yeni bir meyve eklemesinin kolay bir yolu olabilir. Ölçülü olarak yenildiğinde, hurmalar potasyum, magnezyum, demir ve manganez gibi temel besin maddelerine de katkıda bulunabilir.