Hafta hafta gebelik süreçleri hakkında bilgi mi arıyorsunuz? Hamilelik boyunca, size rehber olacak güzel bir program hazırladık. Gebelik başlangıcından itibaren, bebeğinizin durumu hakkında, üç aylık dönemlere bölünmüş haftalık gebelik rehberimizde pek çok yararlı bilgi mevcut.
Hamileyseniz, çocuk sahibi olmayı düşünüyorsanız, veya yalnızca gebelikle ilgili bilgi sahibi olmak istiyorsanız; bu makalemizde merak ettiklerinizi açıklıyor ve hafta hafta gebelik konusunu tüm detaylarıyla ele alıyoruz… İşte gebelik süreçleri;
İlk Üç Aylık Dönem
Döllenme ve implantasyon sürecinden sonra, bebek sadece bir embriyodur. Organlar ve gelişmeye başlayacağı iki hücre tabakası. Bu süre içerisinde bebeğiniz hızla büyüyecek ve barbunya büyüklüğüne erişecek. Kalbi hızla atmaya başlayacak ve bağırsakları oluşacak. Ayrıca bebeğinizin ağzı, burnu, kulak memeleri ve göz kapakları şekillenmeye başlayacak. İşte ilk üç aylık gebelik sürecinde yaşanacaklar:
- 2 haftalık gebelik: Potansiyel olarak hayatınızı değiştiren bir hafta olacaktır. Bu süreçte yumurta spermle karşılaştığında, hamileliğe giden yolda olacaksınız.
- 3 haftalık gebelik: Bebeğiniz, hızla çoğalan hücrelerden oluşan ve blastosist adı verilen küçük bir toptur.
- 4 haftalık gebelik: Bu süreçte bebeğiniz, iki katmandan oluşan bir embriyodur veplasentanız gelişmeye başlar.
- 5 haftalık gebelik: Küçük embriyonuz hızla büyümeye başlıyor. Göğüs ağrısı, yorgunluk bu süreçte fark edeceğiniz hamilelik belirtileri arasındadır.
- 6 haftalık gebelik: Bebeğinizde artık burun, ağız ve kulaklar şekillenmeye başlar. Ayrıca sabah bulantıları yaşayabilirsiniz.
- 7 haftalık gebelik: Bebeğinizin elleri ve ayakları oluşuyor ancak o hâlâ küçük kuyruklu bir embriyo. 7. Haftada rahminizin boyutu iki katına çıkmış olacak.
- 8 haftalık gebelik: Siz hissetmeseniz de bebeğiniz sürekli hareket etmekte.
- 9 haftalık gebelik: Bebeğiniz artık insan gibi görünmeye başlıyor.
- 10 haftalık gebelik: Bebeğiniz kritik gelişim sürecini bitirdi! Artık organlar ve uzuvlar büyümeye hazır.
- 11 haftalık gebelik: Bebeğinizin elleri yakında yumruk hâline gelecek ve minik diş tomurcukları belirecek.
- 12 haftalık gebelik: Bebeğinizin ufacık ayak parmakları kıvrılmaya başlıyor. Beyni ise hızla büyüyor ve böbrekleri idrar üretmeye başlıyor.
- 13 haftalık gebelik: Tebrikler! İlk üç aylık dönemin son haftasına ulaştınız. Artık bebeğiniz eşsiz parmak izlerine sahip.
İkinci Üç Aylık Dönem
İkinci trimesterin başında bebeğiniz yaklaşık 9 santim uzunluğuna ve yaklaşık 28 gram ağırlığına erişiyor. Kalbi artık günde 25 litre kan pompalayabiliyor. Ayrıca haftalar ilerledikçe bebeğinizin iskeleti lastiksi yapıdan kemik oluşumuna doğru evrilecek ve sertleşmeye başlayacak. Aynı zamanda duyma yeteneği de gelişmeye başlayacak. Yakında tekme atmaya başlayabilir ve daha belirgin hareketler yapabilir. İşte ikinci üç aylık gebelik sürecinde yaşanacaklar:
- 14 haftalık gebelik: Bebeğiniz artık minik yüzüyle farklı mimikler yapmaya başlıyor. Üstelik siz de kendinizi daha enerjik hissetmeye başlayabilirsiniz. Mide bulantınız azalabilir.
- 15 haftalık gebelik: Bebeğiniz ışığı algılamaya başlıyor ve tat tomurcukları oluşuyor.
- 16 haftalık gebelik: Hazır olun! Artık bebeğinizin büyüme hızı artacak. Önümüzdeki birkaç hafta içinde bebeğinizin kilosu iki katına ulaşacak. Boyu ise birkaç santim daha uzadı bile. 🙂
- 17 haftalık gebelik: Bebeğinizin iskeletinde kemik oluşumu başlıyor. Ayrıca göbek kordonu gittikçe güçlenerek kalınlaşmaya başlıyor.
- 18 haftalık gebelik: Bir güzel haber daha! Artık bebeğinizin cinsel organı ultrasonda görüntülenebilir boyuta geldi.
- 19 haftalık gebelik: Bebeğiniz sizin sesinizi tanımaya başlıyor. Durmayın, onunla iletişim kurun, ona güzel şarkılar söyleyin. Çünkü bebeğiniz sizi duyuyor.
- 20 haftalık gebelik: Artık hamileliğinizin yarısına geldiniz! 9 aylık sürecin diğer yarısını kutlamak hakkınız. Ayrıca bu süreçte bebeğiniz artık daha fazla yutkunmaya başlıyor ve mekonyum üretiyor.
- 21 haftalık gebelik: Bebeğinizin daha kuvvetli hareket ettiğini hissedebilirsiniz. Bu, ilerleyen günlerde daha kuvvetli vuruşlara dönüşecektir. Ayrıca artık bebeğinizin kaşları da çıktı.
- 22 haftalık gebelik: Bebeğiniz artık minyatür bir yenidoğan gibi görünmeye başlıyor.
- 23 haftalık gebelik: Yakında ayak bilekleriniz ve ayaklarınız şişmeye başlayabilir.
- 24 haftalık gebelik: Rahminiz artık bir futbol topu büyüklüğüne erişiyor.
- 25 haftalık gebelik: Bebeğiniz artık daha çok saç çıkarmaya başlıyor. Ayrıca sizin saçlarınız da parlamaya başlayabilir.
- 26 haftalık gebelik: Bebeğiniz 26. hafta itibarıyla küçük miktarlarda amniyotik sıvı solumaya başlayacak. Bu da solunum için oldukça yararlıdır.
- 27 haftalık gebelik: Bebeğiniz hıçkırmaya başlayabilir, bu da size gıdıklayıcı bir hissiyat yaşatabilir. Ayrıca bebeğiniz artık gözlerini açıp kapatmaya, hatta parmaklarını emmeye başlıyor.
Üçüncü Üç Aylık Dönem
Bebeğiniz üçüncü trimesterin başlangıcında neredeyse 1 kilo ağırlığa ulaşıyor. Artık kirpiklerle dolu gözlerini kırpabiliyor. Ayrıca tırnakları ve gerçek saçları hızla gelişmeye devam ediyor ve beynine milyarlarca nöron ekleniyor. Artık bebeğiniz rahminizde daha çok kilo alarak vakit geçirmeye başlayacak. Bu sürecin sonunda ortalama bir bebek 48 santimden daha uzun ve yaklaşık olarak 7 kilo ağırlığında olacaktır. İşte üçüncü üç aylık gebelik sürecinde yaşanacaklar:
- 28 haftalık gebelik: Son üç aylık döneminize merhaba deme vakti. Gelişmekte olan bebeğinizin gözleri artık rahatlıkla rahminize giren ışığı görüyor.
- 29 haftalık gebelik: 29. haftada bebeğinizin kasları ve ciğerleri olgunlaşmaya devam edecek ve başı, gelişen beynine yer açmak için büyüyecek.
- 30 haftalık gebelik: Hızla büyüyen bebeğiniz artık neredeyse 3 kilo ağırlığa ulaştı. Bu dönemde ruh hâlinizde değişimler, sakarlıklar ve yorgunluklar oluşabilir.
- 31 haftalık gebelik: Bebeğinizin güçlü tekmeleri, geceleri uykularınızı zorlaştırabilir.
- 32 haftalık gebelik: Bebeğiniz büyümeye devam ediyor. Bu sebeple, genişleyen rahminiz, mide ekşimesine ve nefes darlığına sebep olabilir.
- 33 haftalık gebelik: Bebeğiniz artık hemen hemen 4 kilodan daha ağır oldu. Siz de yatakta rahat etmekte zorlanabilirsiniz.
- 34 haftalık gebelik: Bebeğinizin merkezi sinir sistemi ve akciğerleri olgunlaşıyor. Sizde ise baş dönmesi ve yorgunluk hissiyatı artabilir.
- 35 haftalık gebelik: Bebeğiniz rahminizde kendine daha fazla alan yaratmak isteyecektir; bu yüzden tüm hareketlerini sık sık hissedeceksiniz.
- 36 haftalık gebelik: Bebeğiniz artık günde yaklaşık olarak 28-29 gram almaya başlıyor. Doğum tarihine artık çok az bir zaman kaldı.
- 37 haftalık gebelik: Bebeğinizin beyni ve ciğerleri olgunlaşmaya devam ediyor. Ancak vajinal akıntılarınızda artış olabilir ve ara sıra kasılmalar hissedebilirsiniz.
- 38 haftalık gebelik: Preeklampsi belirtilerine dikkat edin.
- 39 haftalık gebelik: Bebeğiniz artık dünyaya gelmeyi bekliyor. Suyunuz gelirse hemen hastaneye gitmelisiniz.
- 40 haftalık gebelik: Küçük bir balkabağı büyüklüğündeki bebeğiniz dünyaya gelmek için hareketlerini hızlandırabilir.
- 41 haftalık gebelik: Bebeğinize merhaba deme vakti geldi çattı. Ancak bebeğiniz rahminizde ne kadar rahat olsa da artık orada daha fazla kalamaz. Sevgi dolu ebeveynler olacağınıza eminiz. 🙂
İşte anne ve baba adayları için eşsiz bir ‘haftalık’ gebelik süreci listesi. Hafta hafta gebelik yazımızda anne ve baba adayları için gebeliğin süreçlerini ele aldık ve bilmeniz gereken gelişim süreçlerini paylaştık. Artık gebelikteki ilk üç aylık dönemden üçüncü üç aylık döneme kadar neler yaşayacağınıza ve bebeğinizin gelişim süreçlerine hakimsiniz.