Her gün yüzümüze, vücudumuza, saçımıza çeşitli kozmetik ürünler uyguluyoruz. Güzelleşmek için kullandığımız ve büyük oranda cildimiz tarafından emilerek vücudumuza karışan bu ürünlerin, sağlığımızı tehdit edecek oranda pek çok zararlı kimyasal içerdiğini biliyor muydunuz?
KOZMETİK ÜRÜN SEÇERKEN UZAK DURULMASI GEREKEN İÇERİKLER
- Sentetik boyalar,
- Parfümler,
- Mineral yağlar ve parafinler,
- Silikon,
- Petrokimyasal bileşenler,
- Bitki ve böcek ilacı kalıntıları,
ve ürünün raf ömrünü uzatan kimyasal koruyucular insan sağlığını önemli ölçüde tehlikeye atmaktadır.
Denetimin yetersiz kaldığı kozmetik sektöründe, ürünlerin içinde bulunan bu kimyasalların, kanser ve üreme problemleri gibi uzun süreli ve yıkıcı hastalıklara neden olduğu ciddi bir tatışma konusudur.
Günlük rutinimizin vazgeçilmez bir parçası olan kozmetik ve cilt bakım ürünlerini seçerken bu toksik içeriklerden kaçınabilmenin en iyi yolu ise, şüphesiz ki, ürün etiketlerini iyi okuyabilmektir. Fakat ne yazık ki, ürün etiketlerini okumak bazen yeni bir dil öğrenmek kadar karmaşık olabiliyor. Alacağımız ürünün temiz içerikli olup olmadığını anlamak konusunda işimizi biraz da olsa kolaylaştırabilmek adına özellikle dikkat etmemiz gereken birkaç zararlı içeriği derledik:
Paraben (Methyl- Ethyl- Propyl- Butyl – Isobutyl)
Ürünün raf ömrünü arttırmak amacıyla anti fungal ajan olarak yaygın bir şekilde kullanılan kimyasal bir koruyucudur. Parabenler cilt tarafından kolayca emilir ve östrojen hormonunu taklit edebilir. Meme kanseri ve göğüs tümörü vakalarından alınan biyopsi öneklerinin çoğunda parabene rastlanmaktadır.
Coral Tar
Genellikle kepek önleyici şampuanlarda ve kuru cilt bakım ürünlerinde kullanılan bir kanserojen ve ağır metaldir.
Sulphates (Sodium Laurate, Lauryl Sulphate, SLS, SLES)
Ağırlıklı olarak şampuanların , yüz temizleyicilerin , banyo ürünlerinin , ev ve mutfak temizlik deterjanlarının içeriklerinde köpüren madde olarak kullanılılmaktadır. Kansere ve sinir sistemi hastalıklarına neden olabildiği tespit edilmiştir.
Formaldehyde
Koruyucu olarak kullanılan, kanserojen maddelerden biridir. Sıklıkla takma kirpik yapıştırıcısı, oje ve saç boyalarında bulunur. Formaldehitler solunum yolu tahrişleri, bağışıklık sistemi tahribatı ve kanser gibi hastalıklara yol açabilmektedir.
BHA – BHT (Butylated Hydroxyanisole – Butylated Hydrocytoluene):
BHA ve BHT, genellikle ruj ve nemlendiricilerde koruyucu olarak kullanılan sentetik antioksidanlardır. Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı tarafından kanserojen olarak sınıflandırılan BHA ve BHT akciğer fonksiyon bozuklukluklarına, pıhtılaşma problemlerine ve alerjik reaksiyonlara yol açabildiği gibi östrojeni taklit ederek üreme problemlerine de sebep olabilmekte ve tümör büyümesini tetikleyebilmektedir.
DEA Compounds (Dıethanolamine)
DEA ve DEA bileşikleri, krem veya köpük yapımında kıvam düzenleyici olarak kullanılır. Karaciğer ve tiroid kanserlerine neden olabilmekte ve hormonal sistemi bozabilmektedir.
Fragrance / Parfum
Parfüm ve deodorantlarda kullanılmasının yanında neredeyse her türlü kişisel bakım ürününde de kullanılırlar. Kokularda kullanılan binlerce kimyasaldan çoğu, toksisite açısından test edilmemiştir. Sentetik kokular üretmek için 3000’den fazla kimyasal kullanılmaktadır.
Mineral Oil
Nemlendiricilerde, cilt bakım yağlarında ve şekillendirici ürünlerde kullanılan bir petrol ürünüdür. Cildin toksinlerini atmasına engel olan bir film tabakası oluşturur.
Oxybenzone
Genellikle güneş kremlerinin aktif maddesi olarak karşımıza çıkan oxybenzone yağ dokularında birikerek hücresel hasarlara, hormonal bozulmalara ve alerjiye neden olmaktadır.
Silicone
Ürünün yapısının yumuşak hissedilmesi için kullanılar. Gözenekleri kapatarak cildin nefes almasına engel olur. Tümör büyümesine ve cilt tahrişlerine neden olabilir.
Talc
Pudra, allık,göz farı, fondoten gibi daha çok pudra içerikli ürünlerde kullanılan talc yumurtalık kanseri ve solunum problemleri ile ilişkilendirilmektedir.
Petrolatum
Çeşitli nemlendiricilerde cildin nemini kitlemek için bariyer olarak kullanılır.Ancak petrol terimine dikkat edilmelidir. Avrupa Birliği petrolatum’u kanserojen olarak değerlendirir ve kozmetikte kullanımını kısıtlar.