Aloe Vera Türleri ve Bakımı

aloe vera türleri

Aloe Vera Türleri ve Bakımı

Aloe vera, Arap Yarımadası ve Kuzey Afrika’nın bazı bölgelerine özgü büyük, kalın yapraklı etli bir bitki türüdür. Aloe vera, keşfedildiği bölgeden dışarı ilk olarak 17. Yüzyılda, Avrupa ve Çin’e götürüldü. Şimdi ise dünyanın birçok yerinde doğal bir şekilde yetişebilmektedir. Bugün, çoğunlukla Afrika yamalarında 400’den fazla aloe vera türü bulunmaktadır ve bununla birlikte, tüm bu farklı aloe bitkilerinin sadece birkaçı aslında tıbbi, mutfak ve kozmetik amaçlarla kullanılabilmektedir.

Bugün bu yazımızda, size farklı aloe vera bitki türlerini ve her birinin sağladığı farklı faydaları göstermeye çalışacağız. Ayrıca, istediğiniz güzellikte bir aloe vera bitkisi bulamıyorsanız eğer size aloe vera yetiştirmenin ve aloe vera bitki bakımının nasıl yapılacağı hakkında ipuçları vermeye çalışacağız.

Daha önceki yazılarımızda bildiğiniz gibi aloe vera hakkında merak ettiklerinizi yanıtlamaya çalışmıştık ve aloe veranın mucizevi faydalarına değinmiştik. Şimdi ise farklı aloe vera türlerinin faydalarını öğrenirken bunları evinizde nasıl yetiştireceğinizi ve aloe veranın bakımını göstereceğiz. Konuyu ayrıntılı olarak ele alabilmek adına konu başlıklarını şu şekilde sizler için ayırdık;

  • Aloe Vera Çeşitleri
  • Aloe Vera Nasıl Büyür?
  • Aloe Vera Bitki Bakımı Nasıl Yapılır?

Dilerseniz şimdi sizler için hazırladığımız aloe vera türleri ve bakımı hakkında hazırladığımız ayrıntılı yazımıza birlikte göz atalım…

Aloe Vera Çeşitleri

1. Aloe Ferox veya Cape Aloe

Aloe Ferox veya Cape Aloe
Aloe Ferox veya Cape Aloe vera türleri

Tap Aloe, Kırmızı Aloe veya Acı Aloe olarak da bilinen bu aloe vera türü, acılığı nedeniyle oldukça popüler bir hâle gelmiştir. Bu bitkiler 3 metre uzunluğa kadar erişebilmektedir ve bu tür, turuncu ve sarı-turuncu renkli ve dikenli çiçekler yetiştirir. Cape Aloe genellikle cilt bakım ürünlerinde kullanılır çünkü jel, cildi besleyebilir ve ayrıca doğal müshil özellikleri gibi tıbbi faydaları da vardır.

2. Aloe Aristata veya Dantel Aloe

Aloe-Aristata-aloe-vera
Aloe-Aristata-alo vera türleri

Bu tür aynı zamanda beyaz benekleri olan testere dişli, koyu yeşil yaprakları olan sapsız aloe veya gine tavuğu olarak da adlandırılır. Böcekler ve kuşlar, bu aloe vera türünün sağlık faydalarından yararlanmak için çiçeklerine başvurur. Hindistan’ın alt kıtasında bulunan Ayurveda da aloe veranın sağlık yararlarından faydalanmak ve yara tedavisinde kullanılmak için doğal bir ilaç olarak başvurulur. 

3. Aloe Plicatilis veya Fan Aloe

Aloe Plicatilis
Aloe Plicatilis Aloe vera türleri

Bu bitki, diğer aloe vera bitki türlerinin aksine fan benzeri yapraklara sahip olduğu için fan aloe vera adına sahiptir. Aloe Plicatilis dekoratif amaçlar için yaygın olarak kullanılmasına rağmen, aynı zamanda birçok terapötik ve kozmetik özelliğe sahiptir. Bununla birlikte, şimdi nesli tükenmekte olan bir aloe vera türü olarak kabul edilmektedir ve bu nedenle ortak kullanımları artık sınırlandırılmıştır.

4. Aloe Marlothii veya Dağ Aloe Verası

Aloe Marlothii veya Dağ Aloe Verası
Aloe Marlothii veya Dağ Aloe Verası Aloe vera türleri

Bu, 6 metre yüksekliğine kadar erişebilen bu türün dikenli yeşil yaprakları, 1,5 metre uzunluğa erişebilir. Çiçekler sarıdan turuncuya ve kırmızıya kadar çeşitli renklere sahiptir. Sadece son zamanlarda yapılan bir araştırmada Dağ Aloe Vera’sının harika bir cilt nemlendiricisi olduğu ve Aloe Vera gibi cilt sağlığını iyileştirebileceği bulundu.

5. Aloe Striata veya Mercan Aloe

Aloe Striata veya Mercan Aloe vera türleri

Aloe Striata’nın geniş ve pürüzsüz yaprakları Mercan Aloe Vera adını veren pembe bir renk tonuna sahiptir. Bu aloe vera türü, dikenleri olmadığı veya çoğu aloe vera çeşidinde yaygın olarak görülen küçük, dikenli çıkıntılar olmadığı göz önüne alındığında diğerlerinden çok farklıdır. Sağlığınız için nasıl faydalı olabileceğini mi merak ediyorsunuz? Araştırmacılar, sindirim sağlığınızı büyük ölçüde artırabileceğini buldu.

6. Aloe Humilis veya Kirpi Aloe

Aloe Humilis veya Kirpi Aloe Türleri

Bu aloe vera çeşidinin, uzun ve dar üçgen şekilli yaprakları vardır ve sapı sarı, kırmızı ve turuncu çiçek kümelerini filizlendirir. Aloe Vera jeli gibi, Aloe Humilis’in jeli güneş yanığı cildi nemlendirebilir ve rahatlatabilir.

7. Aloe Barberae veya Aloe Ağacı

Aloe Barberae
Aloe Barberae aloe vera türleri

Bu ağaçlar, kış aylarında açan yeşil lekelere sahip kırmızı çiçeklerle 18 metre yüksekliğinde ve 3 metre genişliğinde olabilir. Aloe Ağacı, Aloe Pillansii veya 30 metre boyunda ve bir kaktüs benzeri görünen Dev Titreme Ağacı gibi farklı tiptedir. Aloe dikotoma veya en büyük aloe vera bitkilerinden biri olan Titreme Ağacı da vardır. Aloe Barberae, zararlı bakterilerle mücadelede çok etkilidir ve yatıştırıcı özelliklere sahiptir.

8. Aloe Arborescens veya Torch Aloe

Aloe Arborescens veya Torch Aloe
Aloe Arborescens veya Torch Aloe

Bu tür, hem çekici çiçekler hem de çok çekici olan güzel yeşilliklere sahip olması bakımından benzersizdir. Yaprakları açık renkli dişlerle kılıç şeklindedir. 3 metre yüksekliğe ve 3 metre genişliğe kadar büyüyebilir. Farklı aloe vera bitki türlerinden bu özel olanın yaraları iyileştirmek, bakterilere karşı savaşmak, bağışıklık sisteminin işlevini desteklemek ve hatta metastatik için kemoterapinin etkinliğini artırmak da dâhil olmak üzere bir dizi sağlık faydası vardır.

9. Aloe Barbadensis veya Aloe Vera

Aloe Barbadensis veya Aloe Vera Türleri
Aloe Barbadensis veya Aloe Vera Türleri

Etli ve kalın yaprakları olan çeşitli aloe vera bitkileri arasında en popüler olanıdır ve 1 metreye kadar büyür. Diğer aloe vera türleri toksik olabileceğinden, bu tür aloe vera esas olarak terapötik ve kozmetik amaçlar için kullanılır ve sayısız sağlık yararı için tüketilir; mide ekşimesini rahatlatma, güneş yanığı rahatlatma, yaraları iyileştirmesi ve birçok cilt durumunun tedavisi, sindirim yardımı ve çok daha fazlasına iyi gelmektedir.

Aloe Vera Nasıl Büyür?

Bu popüler olan etli bitkinin faydalarından siz de yararlanmak istiyorsanız evinize dikmek ve büyütmek isteyebilirsiniz. İşte aloe vera ekimi ve aloe vera bitki bakımının tüm yönleri hakkında ipuçları;

1: Dikimden Önce

  • Toprağın sulama seansları arasında iyice kuruması için gözenekli bir malzemeden yapılmış bir kap seçin.
  • Seçtiğiniz kabın ayrıca ağır olmasına özen gösterin. Böylece bitkiniz devrilmeyecektir.
  • Tercihen sulu meyveler ve kaktüsler için yapılmış iyi drenajlı bir saksı toprağı alın. Karışımın kaba kum, lav taşı ve perlit olup olmadığını kontrol edin.
  • Kabın dibinde kil topları veya çakıllar gibi drenaj malzemelerine ihtiyaç yoktur çünkü drenaj deliği fazla suyu tahliye etmek için yeterli olacaktır ve bu malzemeler bitkinin kökünün kullanabileceği alanı kaplayacaktır.

2: Aloe Vera Dikimi

  • Kabın üçte birini toprak ile doldurun ve bitkiyi toprağa yerleştirin.
  • Toprağı bitki etrafına doldurmaya devam edin ve kabın kenarı ile toprağın yüzeyi arasında en az 7-8 santimlik bir boşluk bırakmayı unutmayın.
  • Dikimden hemen sonra bitkiyi asla sulamayın. Aslında, köklerin çürümemesi ve yeni köklerin ortaya çıkabilmesi için bir hafta boyunca sulamamalısınız.

Aloe Vera Bitki Bakımı Nasıl Yapılır?

Tüm faydalarını elde etmek için aloe vera bitkisine nasıl bakacağınızı merak ediyorsanız, bu bitki çok fazla bakım gerektirmediğinden ve neredeyse hiçbir aloe vera bakım problemi yaşatmadığından gerçekten bilmeniz gereken bir şey yoktur ama dikkat etmeniz gereken şey, aloe vera’nın ne kadar hızlı büyüdüğü olacaktır. Bu aloe vera türünün büyümesi genellikle 2-3 ay sürer ancak bitkinin tıbbi özelliklere sahip olması için en az 3 yaşında olması gerekir. Aşağıdaki adımları takip ettiğinizde bitkiniz kolaylıkla büyüyecektir.

  • Bitki dış mekanda ise parlak ve dolaylı güneş ışığına, iç mekanda ise yapay ışığa yerleştirin. Düşük ışıkta tutulan aloe vera bitkileri uzun sürede büyüyebileceğinden güney veya batı cephesinde yer alan bir pencere öneririz.
  • Bitkiyi nadiren ancak derinden sulayın. Bitkinizin suya oturmamasına dikkat edin.
  • Kış mevsiminde, her 3 haftada bir ve sulamadan önce, parmağınızı kullanarak toprağın kuruluğunu test edin. Toprağın ıslak olduğunu fark ederseniz, su vermeyin çünkü kökler çürümeye başlayabilir.
  • Ayda bir kez 1/2 kuvvetinde bir houseplant gübre uygulayın.
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Kadinca Özel - Doğada seçimi kadın yapar !

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok

Giriş Yap