Hamilelikte anemi (kansızlık) yaygın ve endişe verici sonuçlar yaratabilecek bir durumdur. Bu nedenle aneminin nedenlerini, belirtilerini anlamak ve buna uygun tedavi yöntemlerini belirlemek hem anne hem de bebek için hayati öneme sahip.
Hamilelikte Anemi Nedir?
Anemi, vücudumuz için önemli bir mineral olan demirin kandaki eksikliğidir. Hamilelik sırasında görülen anemi ise hamilelik nedeniyle ortaya çıkan birçok fiziksel ve hormonal değişime bağlı olarak gebe kadınlarda sık görülmektedir. Demir, oksijeni ve diğer besin maddelerini vücudun farklı bölgelerine taşımak için gerekli olan kırmızı kan hücreleri ve hemoglobin üretimi açısından önemli bir mineraldir. Büyüyen fetüsün ihtiyaçlarını karşılamak için daha fazla besin ve mineral alınması gereken hamilelik süresinde ise demir, fetüsün gelişimi için gerekli besin düzeylerini sağlamak açısından bakıldığında çok daha önemli bir işleve sahiptir. Özellikle hamileliğin ilk ve üçüncü evrelerinde anemi oldukça riskli sonuçlara neden olabilir. (sağlık )
Hamilelikte Aneminin Nedenleri
Hamilelik sırasında aneminin nedenleri arasında kan kaybı, bebeğin doğal gelişimi, zayıf beslenme ve önceden var olan kronik hastalıklar öne çıkmaktadır.
Kan Kaybı
Ağır menstrüasyondan muzdaripseniz veya kanama bozukluğunuz varsa hamilelik sırasında çok daha yüksek bir anemi riski altındasınız demektir. Temelde kan kaybına yatkın olmak, vücudun daha fazla hemoglobin ve kırmızı kan hücresi üretmesini gerektirecek ve demir rezervlerine ekstra bir yük getirecektir.
Yetersiz Beslenme
Vücudunuzdaki ana demir kaynakları yiyecekler yoluyla aldığınız demir mineraliyle beslenir. Bu nedenle protein bakımından düşük ya da şeker ve yağlar açısından yüksek bir beslenme rejimi, besin dengenizi bozarak anemiye neden olabilir.
Bebeğin Doğal Gelişimi
Fetüsün rahim içinde büyümesi, anneden bağımsız olarak kendine ait bir kan kaynağını gerektirir. Bu annenin sahip olduğu demir kaynağı için büyük bir gider anlamına gelir. Hamilelik sırasında bu kaçınılmaz bir durum olsa da aneminin birincil nedenidir.
Kronik Hastalıklar
Kanser, diyabet, Crohn hastalığı, ülseratif kolit ve diğer enflamatuar durumlar gibi belirli kronik hastalıklar vücudunuzun hemoglobin üretme yeteneğini azaltabilir ve bu da anemiye neden olabilir.
Hamilelikte Anemi Belirtileri
Gebelik sırasında aneminin en yaygın belirtilerinden bazıları arasında yorgunluk, nefes darlığı, sinirlilik, baş dönmesi, kas zayıflığı, düzensiz kalp atışı ve tırnak diplerinde soluklaşma sayılabilir. Bu belirtilerin büyük bir kısmının hamileliğin erken döneminde de normal olarak görülebilen yakınmalar olduğu göz önünde bulundurulmalı ve emin olmak için mutlaka kan testi yaptırılmalıdır.
Tedavi Yöntemleri
Kadınların hamilelik sırasında anemi yaşamasının ne kadar yaygın olduğu göz önüne alındığında, bu durumu önleyebilecek veya etkili bir şekilde tedavi edebilecek ev yapımı ilaçların yanı sıra tıbbi ve doğal tedavi yöntemleri vardır.
Demir Mineral Desteği
Bu, hamilelik sırasında anemiyi tedavi etmek için tercih edilen en kolay ve en yaygın uygulamadır. Demir takviyeleri vücuttaki demir konsantrasyonunu artırabilse de vücutta demir emiliminin yetersiz olması daha büyük sorundur. Bu sorun C vitamini alımıyla azaltılabilmektedir.
Doğum Öncesi Vitaminler
Bir önlem olarak ele alındığında doğum öncesi vitaminler demir düzeyinizin hamilelik süresince yeterli kalmasını sağlayabilir.
Demir Bakımından Zengin Beslenme
Beslenme seçenekleriniz vücudunuzun demir alımında önemli role sahiptir. Hamilelik sırasındaki beslenme rejiminize ıspanak, kırmızı et, baklagiller, yüksek nişastalı gıdalar ve kurutulmuş meyve gibi gıdaları ekleyin.
https://kadincaozel.com.tr/hamilelik-catlaklari-nasil-gider/