Olduğun yerden başla ve gerçek ol!

Sağlıklı olmak, enerjik olmak zinde kalmak nasıl olur? Sağlıklı olmak hem fiziksel hem de psikolojik olarak bir çok etkeni içerisinde barındırmaktadır. Kadınca Özel köşe yazarlarından Elvan Songun‘un yazısında tüm bu soruların cevaplarını ve daha fazlasını bulabilirsiniz. İşte o yazı…

“Her yolculuk atılan ilk adımla başlar ve ardından pek çok başka adım gelir.”

‘Bugünlerde çevremdekilerden en çok duyduğum şey: “Sendeki bu enerji hiç bitmez mi, kaynağı ne? Ne zaman görsem hep çok fit sağlıklı ve zindesin. Sağlıklı olmak ne demek? Nasıl daha sağlıklı olabilirim?” oluyor.

Sağlık, insan ve yaşam… Bu o kadar derin ve kocaman bir konu ki nasıl ki her beden kendine özgü ise herkesin de bu konuda kendi için yapabileceği sınırsız farklı yöntemi eminim vardır. Bu nedenle ben de sadece kendi yolumda doğru hissettiklerimi, bugüne kadar aldığım tüm eğitimler, deneyimlerim, kendi üzerimde bizzat uygulayıp hissederek yaptıklarımdan aldığım sonuçlardan öğrendiklerimi paylaşmak istedim. Umarım ucundan bir yerden güzel yüreklere ufacık da olsa dokunabilirim ve ilham kaynağı olabilirim.

En başından başlamak isterim;

‘Canlılık’ kavramı çoğu bilim dalının, insanlığın, varoluşun çıkışıdır. Düşünebilen bizler, hepimiz, tabi ki özelizdir. Fakat yaşayan canlıların homo sapiens türü olarak bizlerde bir takım somut ve soyut ortak özelliklere sahibiz. Mesela hücrelerden yapılmışızdır ya da varoluşsal sorunlarımız vardır: özgürlük, anlam, yalnızlık, ölüm ya da tam tersi; esaret, anlamsızlık, birliktelik ve yaşam.

“Her insanda bütün insan halleri vardır.” Montaigne

“Öğret bana nasıl öğrenilir düşünmemek.” Shakespeare

Bu iki güzel söz ne zaman aklıma gelse gülümserim. Korkma, her ne ve nasıl hissedersen hisset yalnız değilsin derim kendi kendime.

Günlük hayatımızda hiç susmayan zihnimiz bize sürekli sorular sormaya devam eder. Her kafadan başka bir ses çıkar ve hemen yanıtlar almak isteriz;

‘Yaşamak’ ve ‘Kaliteli Yaşamak’ arasındaki fark ne?
Hayatın amacı ne?
Ben kimim?
İnsan olmanın diğer canlılardan farkı ne?
İçimdeki bu boşluk hissi..?
Aşk ne? Güç ne?Ne için yaşarız?
Sağlık ne? Sağlıklı olmak ne demek?…

Sağlığın bedensel, zihinsel ya da psikolojik açıdan çok çeşitli tanımlamaları vardır. Örneğin, DSÖ sağlığı; “sadece hastalığın veya sakatlığın olmaması değil, zihinsel ve sosyal açıdan, bir bütün olarak iyi olma hali” olarak tanımlar. Başka bir açıdan, özü bütünleşmek ve büyümek olan Geştalt terapi yaklaşımına göre ise sağlıklı kişiler ‘kendi sorumluluklarını üstlenebilen, kendilerini gerçekleştirebilen, otantik ve olgun kişiler’dir. Bir diğer yandan ise otuz yılı aşkın süre boyunca psikolojileri sağlıklı insanlar üzerinde incelemeler yapan ABD’li ünlü psikolog Abraham Maslow, insanın içinden gelen ve bitmek bilmeyen ihtiyaçlara odaklanmış ve her birimizin içgüdüsel olarak hayatımız boyunca kendini gerçekleştirme arayışında olduğumuzu söylemiştir. Maslow, sağlıklı insanların “gizli güçlerini, kapasite ve yeteneklerini; bir görev (veyaçağrı, kader, kısmet veya ilahi tutku) olarak gerçekleştirmesi veya kendi doğasını daha iyi anlaması ve kabul etmesi ya da kendi içinde birlik, bütünleşme ve sinerji eğitiminin artması aracılığıyla” “kendini gerçekleştirme” yöneliminde olduklarını fark etmiştir.

Sağlıklı olmak istiyorsak, sağlıklı seçimler yapmamız yeterlidir.Sağlığımızın iyi, hatta ideal düzeyde olmasını istiyorsak, bu dört şeyin olması gerekir: “Pozitif zihinsel tavır”, “Sağlıklı Yaşam Tarzı: Egzersiz, Uyku ve Sağlık Alışkanlıkları”, “Sağlıklı Beslenme”” ve “İlave destekler”. İlerleyen zamanlarda tüm bunlara teker teker değineceğim.
Akıl, beden ve ruhumuzu bir bütünden fazlası hissedebilmek için analitik ve duygusal frekansımızı dengeleme ihtiyacı hissederiz. Hareket bedenimizin doğasıdır. Beynimiz, yani Merkezi Sinir Sistemimiz karar verir ve bedene omurilik kanalı aracılığıyla sinyaller gönderir ve hareket ederiz. Aklın bedene hükmedebilme gücünü kullanabilen kişi daha farkında, daha sağlıklı, daha keyifli, beş duyusu daha güçlü, daha kaliteli bir yaşama sahip olabilir.
İlk adım kendini her şeyinle kabul etmek.

Olduğun yerden başla. Ve hareket et. Mutlaka hareket et. Erteliyorsan bugün hemen şu anda –kendin için- spor yapmaya başla. Her günün belirli bir anında kendin için yaptığın belirli ritüellerin olsun. Bu senin kendi iç disiplinini oluşturabilmen için yapabileceğin en güzel şey olur. Meditasyon yap. Dua et. Şükret. Zihini tanı ve bedenini tanı. Ve ruhunu tanı. En azından tanımak iste ve bunun için emek ver ve zaman harca. Bedenini tanımak için zaman yarat. Oku. Dinle. Müzik dinle. Hisset. Yarat. Ayağa kalk ve dans Et. Gerçekten dans et. Odaklan. Yaptığın şeyle bütünleş. Farkında ol. Ve Sev. Daha çok sev. Sevmeyi öğren ama önce kendini sev.

Senin neye ihtiyacın var? Bunu kendine ne kadar yeterli tanımladın?

“Unutma ki ne zaman kendini yorgun hissetsen, enerjinin kaynağı senin içinde. Gözlerini kapat ve içeri gir. Hayat içerideki o kaynatan çıkar ve dışarıdaki gökyüzüne yayılır.” Osho
Çoğumuz özgürlük istiyoruz fakat kendi bedelerimize hapsedilmiş gibi yaşıyoruz.Özgürleşmek, kendimizikeşfedebilmekvesınırsızlığımızıfarkedebilmekiçinbirazcesurolupkendiiçokyanusumuzadalmayacesaretetmemizgerekmiyormu?Haydibugünayağakalkveertelemeden tam daşuandahemenkendiniçinküçücük de olsafarklıbirşey yap!

“… Ne yapabiliyorsanız veya yapabileceğinizi hayal edebiliyorsanız, hemen başlayın. Cesarette deha, güç ve sihir vardır. Hemen başlayın.!” Goethe ‘

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

“Hayat bir sabah yürüyüşe çıkmaktan ibarettir.”O.
Eczacı, Dansçı, Master Pilates/Latin Dansı/Fitness Eğitmeni, Milli Sporcu, Milli Antrenör, Hakem
“Her zerremle; zihin, beden ve ruhumu bir bütünden fazlası hissettiğim, bir spor ve sanat aşığı… Düşünmeyi, sorgulamayı ve öğrenmeyi seven ve ‘ben’ den yola çıkarak varoluşu merak eden bir hayat aşığı…”
“Nitelik nicelikten üstündür. Denge ve esneklik üzerine kurulu yaşamda ‘yaşamak’ ya da ‘kaliteli yaşamak’ arasındaki fark hissedebilmekten geçer. Sanat ve spora aşık ruhum bana hazzı ve hissedebilmeyi öğretti. Ve sonra her şey anlamlanmaya başladı. Ve anladım ki: ‘hissetmek’ sadece.. ‘Yaşam’ olmalı adı.”
Sanat, Spor, Estetik, Güzellik, Dans, Aşk, Meditasyon, Müzik, Kahve, Kitap, Sağlık, Fitness, Spor Bilimi, Egzersiz Fizyolojisi, İnsanoğlu, Yazmak, Gün doğuşu, Gün batımı gibi gibi… güzele aşıktır ruhum .

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok

Giriş Yap