Kış geldi ve öğünlerimiz biraz daha içimizi ısıtacak cinsten çorbalar olmaya başladı.
Mevsim geçişlerinde hasta olmayanımız yoktur. Yazdan bahara, bahardan da kışa geçiş grip ya da nezle ile mücadele ederek geçiyor. Çorbaya hep şifa niyetine baktığımızdan mıdır bilmem ama yaparken genelde içinde kullandığımız malzemelerin sağlığa iyi gelecek şeyler olmasına özen gösteriyoruz.
Günün malzemesi tam da sezonuyken balkabağı olsun istedim. Renginin güzelliği dışında faydası da çok. Mesela en çok antioksidana sahip beta karoteni bulunduran sebzelerden biri, iyi bir lif kaynağı olduğu için bağırsak sağlığına iyi geliyor ve sindirimi kolaylaştırıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve daha pek çok şey…
Şimdilerde herkes mevsimi olan güzel kabakları alıyor, fakat içini oyup halloween partiler için dekor haline getiriyor.
Bana sorarsanız kabağın iki güzel hali var biri bizim oraların yani Hatay’ın çıtır kabak tatlısı, diğeri de misss gibi bir kabak çorbası.
Çıtır kabak tatlısının en önemli olayı büyük ve beyaz kabaklardan yapılıyor olması. Bunun detayını zaten sonra ki yazılarda anlatırım.
Gelelim bu yazımızın konusu olan balkabağı çorbasına; yapımı bence oldukça kolay, rengi gerçekten dikkat çekici ve cezbedici. Özellikle de üzerini bir parça krema ile süslerseniz değmeyin güzelliğine. Tabii kabağın çekirdekleri ile süsleyerek kasenizi taçlandırabilirsiniz.
Verdiğim tarifin lezzeti de bence görüntüsü kadar iddialı, o halde şimdiden afiyet olsun…
Balkabağı Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
2 yemek kaşığı zeytinyağı
700 gr soyulmuş balkabağı
5 adet havuç
1/2 adet kuru soğan
600 ml su (dilerseniz tavuk suyu veya et suyu da kullanabilirsiniz)
2-3 adet kakule
Tuz
Karabiber
2 yemek kaşığı tereyağı
Balkabağı Çorbasını Süslemek için;
Krema
Kabak çekirdeği
Balkabağı Çorbası Hazırlanışı;
Balkabağını dörde bölün, çekirdeklerini çıkararak soyun ve orta boy küpler olacak şekilde dilimleyin. Havuçları ve soğanı da soyup kabaklarla aynı boyutlarda doğrayın.
Tencerenizi ocağa alın ve önce kabakları ve havucu zeytinyağında bir tur kavurun, ardından soğanları ilave edin ve kavurmaya devam edin. Diğer tarafta kakulenin kabuklarını ayıklayın ve içinin tohumlarını havanda güzelce ezin. Tenceredeki sebzeleri tuz, karabiber ve kakule ile lezzetlendirin. İçerisine suyu ilave edin.
Kaynayana kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra orta ateşte sebzeler tamamen yumuşayana kadar pişirin. Sebzeler yumuşadıktan sonra ocaktan alın, bir blender ile pürüzsüz olana kadar çekin. İki yemek kaşığı tereyağını ekleyip yağ tamamen eriyene kadar karıştırın. Tereyağı sayesinde hem çorbanızın kıvamı biraz bağlanmış olacak hem de görüntüsü daha parlak ve daha lezzetli olacak.
Hazır olan çorbanızı kaselere koyduktan sonra bir parça krema koyup şekil verin. İç kabak çekirdeği ile süsleyerek servis edin.
Geçen hafta sizinle siyez unundan ekmek yapmıştık, bu güzel çorbanın yanında kendi yaptığımız bir dilim sıcak ekmeği servis etmeyi unutmayalım 🙂