Vajinal Hijyen Nasıl Sağlanır?

Bazı kişiler, cinsel organların vajinanın girişini çevreleyen dış kısmı olan vulvayı temizlemek isteyebilir. Vajinal hijyen, birçok insanın kendilerini daha temiz ve sonuç olarak daha güvenli hissetmesine yardımcı olabilir. Bu durumda vulva dudaklarını nazikçe temizlemeleri gerekir. Aşırı temizliğin olumsuz etkileri olabilir.

Vajinayı duşlarda veya benzeri ürünlerle temizleme girişimleri iltihaplanmaya neden olabilir ve vajinal pH’ı değiştirebilir. Bu yazıda vajinanın anatomisini, vulvanın nasıl güvenli bir şekilde temizleneceğini ve hangi temizlik yöntemlerinden kaçınılması gerektiğini tartışıyoruz.

vajinal hijyen

Vajina Ve Vulva Arasındaki Fark

Vajinal hijyen, kadın cinsel organlarının iç kısmıdır. Vulva, klitoris, labia majora gibi yapıları ve vajinal açıklığı içeren dış kısım anlamına gelir. Vajina bir iç organdır ve diğer iç organlar gibi temizlik gerektirmez.

İyi bakteri ve diğer mikroplardan oluşan karmaşık bir koloni vajinanın sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Özellikle sert sabunlar veya suyla yıkamak vajinal pH dengesini bozarak enfeksiyon ve hoş olmayan koku riskini artırabilir.

Vajinanın Temizlenmesi Gerekiyor Mu?

Vajina ve vulva, genel sağlık için önemli olan çeşitli sıvılar üretir. Kişiler vajinayı yıkayarak tüm vajinal kokuyu gidermeye çalışmamalıdır. Sağlıklı bir vajinanın doğal olarak hafif bir kokusu vardır.

Vajinayı yıkamak vajinal enfeksiyonları da ortadan kaldırmaz. Bazı durumlarda onları daha da kötüleştirebilir. Sert sabunlar kullanmak hassas vajinal dokuyu kurutarak tehlikeli bakterilerin vajinayı enfekte etmesini kolaylaştıran minik yırtıklara neden olabilir.

Riskler

Araştırmalar, sürekli olarak vajinanın yıkanmasının çok çeşitli sağlık sorunları riskini artırdığını bulmuştur. Sık sık duş alan kadınlarla ilgili yapılan bir araştırma, uygulamanın erken doğum ve pelvik inflamatuar hastalık riskini artırdığını buldu. Kişi vulvasını temizleyebilse de vajinaya yakınlığı, herhangi bir temizlik ürününün vajinaya girebileceği anlamına gelir. Sert temizlik ürünleri de vulvayı tahriş edebilir.

Vulva Nasıl Güvenle Temizlenir?

Vajina kendi kendini temizleyen bir organdır ve insanların onu temizlemesine gerek yoktur. Düzenli duş yapmak gereksizdir. İnsanlar şu yollarla bölgenin temiz ve sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir;

  • Cinsel bir partnerle hamilelik ve riskini azaltmak için prezervatif gibi bariyer yöntemleri kullanmak
  • vajinal bölgeyi olabildiğince kuru tutmak, ter, adet kanı veya diğer sıvılarla ıslanırsa iç çamaşırını değiştirmeyi içerebilir
  • Bakterileri anüsten vajinaya yayabileceğinden, anal seksten hemen sonra vajinal seks yapmaktan kaçınmak

Vulvayı temizlemek için insanlar dış alanı ılık suyla yıkayabilir. İsterlerse yumuşak, kokusuz bir sabun kullanabilirler. Daha sonra vulvayı iyice durulamalı ve ardından bölgeyi kurulayın. Vajinaya sabun koymamak önemlidir ve üreticilerin cinsel organlar için özel olarak etiketledikleri sabunları kullanmak gerekli değildir.

Kaçınılması Gereken Temizlik Stratejileri

Enfeksiyonlardan, ağrıdan ve tahrişten kaçınmak için aşağıdaki ürünleri kullanmamak önemlidir;

  • kadınsı deodorant spreyler
  • parfümler
  • deterjan sabunları
  • parfüm içeren sabunlar

Vajinal Buharlama

Bazı alternatif sağlık siteleri, çeşitli bitkilerle bir buhar banyosunda oturmayı içeren vajinal buharlamayı savunur. Bu bitkiler sözde vajinayı temizler ve rahim sağlığını iyileştirir.

Vajinal buharlamanın etkili olduğunu gösteren çok az kanıt vardır. Buhar vajinal dokuya nüfuz edemez veya rahim yakınında herhangi bir yere ulaşamaz. Ek olarak, bitkiler vajina veya vulva dokusunu tahriş edebilir ve çok sıcak buhar ciddi yanıklara neden olabilir. Bir başka makaleye göre, bir kadın vajinal sarkmayı azaltmak için vajinal buharlama kullanmaya çalıştı. Sonuç olarak, ikinci derece yanıklara maruz kaldı.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Kadinca Özel - Doğada seçimi kadın yapar !

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok

Giriş Yap