Bilim, müziğin ruh halimiz üzerinde güçlü bir etkisi olduğunu ortaya koymuştur – bizi ağlatan müzik bile daha iyi hissetmemize yardımcı olabilir. Müzik terapisinin tıp uzmanları tarafından değerli bir araç olarak görülmesinin nedeni budur. Müzik terapisi müzik dinlemeyi, yazmayı veya müziğe geçmeyi içerebilir; geleneksel olarak, seanslar hem yatan hem de ayakta tedavi ortamlarında yetkili bir terapist tarafından yönetilir.
Müzik Terapisinin Faydaları Tam Olarak Nedir?
Müzik, belirli hastalıklarla karşı karşıya olan hastalar için bir terapi biçimi olarak kullanıldığında (ilaç tedavisi ve yaşam tarzı değişiklikleri gibi diğer geleneksel tedavilere ek olarak), aslında bazı bilim destekli faydalar sağlayabilir. İşte insanların müzik terapisinden elde edebilecekleri;
Depresyon Belirtilerini Azaltmaya Yardımcı Olabilir
Araştırmacılar tarafından müzik terapisi ve depresyon hakkında daha standart tedavilere ek olarak müzik terapisine katılan hastaların semptomlarında önemli ve kalıcı bir azalma gördüklerini buldu. Bir başka inceleme, bu, müzik terapisini psikoloji ilişkili depresyonun tedavisi olarak inceliyor, müzik terapisinin de hasta semptomlarını yönetmenin etkili bir yolu olduğunu gösteriyor.
Ağrı Seviyelerini Azaltabilir
Görünüşe göre müzik, acı algımızı büyük ölçüde değiştirebilir. İnsanların ventilatörler, ameliyat geçirmiş pediatrik hastalar, sırt problemleri, fibromiyalji veya nörolojik sorunlar nedeniyle kronik ağrıdan muzdarip hastalar ve kanser hastaları üzerine yapılan çalışmalar, müzik terapisinin katılımcıların bildirdiği ağrı seviyelerini azalttığını göstermektedir.
Uzmanlar, müziğin sihrini tam olarak nasıl işlediğinden tam olarak emin değiller, ancak potansiyel bir açıklama, strese verdiğimiz tepkileri düzenleyen alanlar dahil olmak üzere beynimizin alt korteksi üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olması ve etkileyen nörokimyasalların salınmasına veya inhibe edilmesine neden olabileceğidir.
Alzheimer Hastalığının Semptomlarını İyileştirebilir
İspanyol araştırmacılar tarafından yapılan araştırmaya göre, Alzheimer hastalarının müzik terapi seanslarına katıldıklarında biliş, ruh hali ve davranışta bir miktar iyileşme gösterdiğini buldu. Yine de inceleme, müzik terapinin neden bu gelişmelere neden olduğu ve Alzheimer hastaları için hangi tür müzik terapisinin en etkili olduğu konusunda kesin sonuçlara varmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu kabul ediyor.
Parkinson Hastalığının Fiziksel Semptomlarını Hafifletmeye Yardımcı Olabilir
Vibroakustik terapi adı verilen özel bir müzik terapisi biçimine yönelik erken araştırmalar, tedavinin titreme ve yürüme zorluğu dahil Parkinson semptomlarını hafifletmede etkili olabileceğini buldu. Vibroakustik terapi sırasında hastalar uzanır veya yerleşik hoparlörleri olan bir minder veya sandalyeye oturur; düşük frekanslı, bilgisayar tarafından üretilen ses, paspasın veya sandalyenin titremesine neden olur.
Prematüre Bebeklerin Sağlığının İyileştirilmesine Yardımcı Olabilir
En küçük hastalar bile müziğe maruz kaldıklarında büyük gelişmeler gördü. İncelemelere göre, müzikal uyarım ve müzik terapisinin erken doğmuş bebekler ve ebeveynleri üzerinde önemli etkiler gösterdiğini buldu. İncelemeye göre, önceden kaydedilmiş veya canlı müzik dinleyen prematüre bebekler daha sağlıklıydı, daha iyi uyudu ve hatta daha iyi yediler; dahası, gözden geçirilen çalışmaların birçoğu bu faydaların bebekler hastaneden taburcu edildikten sonra da devam ettiğini gösterdi.
Bu çalışmaların çoğunda ortak bir konu ortaya çıktı: hastaların dinlediği müzik türü önemlidir. Ancak bu, bir türün diğerinden daha etkili olduğu anlamına gelmez. Bunun yerine, hastalar mevcut tercihlerine uyan müziğe en iyi yanıt veriyor gibiydi.
Harekete İlham Verin
Müzik çalmak, yaşlı yetişkinleri dans ederek, alkışlayarak ve hatta ayak parmaklarına dokunarak harekete geçmeye motive edebilir. Birçok müzik terapi programı, yaşlıları katılmaya ve kendi müziklerini yapmaya teşvik etmek için davul veya tef kullanır.