Çocuklarınıza sağlıklı içecekler hazırlayarak ve bu konuda bilinçli davranarak birçok sağlık probleminden korumuş olursunuz. Peki bu sağlıklı içecekler nelerdir? Hangi içecekleri içmemeleri gerekir? Bu yazıda bu sorulara cevap vereceğiz.
Su
Su, vücut ısısını dengelemeye ve düzenlemeye yardımcı olurken aynı zamanda idrar yolu enfeksiyonlarını ve kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Sade su içmeyi sevmeyen çocuklarınıza suyu sevdirmek için aromalı sulara veya su aromalı şuruplara yönelmeyin. Bu ürünlerde şeker veya yapay tatlandırıcılar olduğu için oldukça zararlıdır. Eğer illa ki aromalı su satın almak isterseniz % 100 meyve suyu ile tatlandırılmış ve ilave şeker veya tatlandırıcı içermeyen bir marka seçin. Ya da bunların yerine evinizde, sade suya limon dilimleri veya bir damla taze sıkılmış meyve suyu ekleyerek kolayca kendiniz yapabilirsiniz.
Yağsız ve Az Yağlı İnek Sütü
Bazı araştırmalarda az yağlı sütün tam yağlı sütten daha az doyurucu olduğu açıklandı. Tam yağlı sütlerde bulunan A, D, E ve K vitaminleri yağda eriyen vitaminlerdir. Bu vitaminlerin emilebilmesi için yağ bulunması gerekir. Az yağlı sütlerde yağı alınmış olduğundan bu vitaminler bulunsa bile emilmeleri mümkün olmaz. Birçok süt ürünü, kalsiyum emilimine yardımcı olmak için önemli bir nedenden dolayı D vitamini ile güçlendirilmiştir. Tam yağlı olan süt ürünleri çocuğunuzda gelişen kemikler için önemlidir. Hatta iki yaşın altındaki çocuklar için en iyisi olduğunu bilmelisiniz.
Laktozsuz Sütler
İçeriğinde laktozsuz süt olarak yazılan içecekler aslında hiç inek sütü içermez. Bunun yerine, üreticiler süt dedikleri bir sıvıyı üretmek için soya fasulyesi, pirinç, badem ve diğer yiyecekleri kullanabilir. Bu tür laktozsuz süt ile bir bardak inek sütü içmekle aynı besinsel faydalara sahip değildir. Kalsiyum içeriğinin ne olduğunu görmek ve içerdiği kalsiyumun emilmesine yardımcı olmak için D vitamini ile güçlendirildiğinden emin olunmalıdır. Bu yüzden içindekiler kısmını iyi okumak gereklidir.
Sıcak Çikolata
Soğuk bir kış gününde güzel bir fincan sıcak çikolata içmek kulağa hoş gelse de, hazır olarak satılan toz sıcak çikolataları tercih etmemelisiniz. Onun yerine sütünüze kakao tozu ekleyerek başlayın ve bir çay kaşığı şeker ekleyin. Çocuğunuzun yaşı ilerledikçe isterseniz yavaş yavaş tadı artırabilirsiniz. Bu şekilde tatlılığı kontrol edebilirsiniz. Daha fazla lezzet katmak için bir tutam tarçın eklemeyi deneyin. Böylece daha az şeker kullanmanıza sağlar.
Meyve Suları
Meyvenin içinde bulunan lif, vitamin ve besinleri almanın en iyi yolu olduğundan meyveleri bütün olarak yemelisiniz. Taze sıkılmış meyve sularının sadece suyunu içtiğimiz için lifle dengelenmez böylece meyvede bulunan fazla şekeri çocuğunuza içirmiş olursunuz. Çocuğunuzun günde tükettiği meyve suyu miktarını 180 ml ile sınırlandırmalısınız. Marketlerde satılan meyve suyu kokteyllerin bazıları gerçek meyve suyu içermeyebilir. Genellikle raf ömürlerini artırmak için şeker, yapay tatlandırıcılar ve renklendiricilerden oluşurlar. Bu yüzden çocuğunuz için en sağlıklı yol mevsiminde çıkan taze meyveleri yedirmeniz.
Enerji İçecekleri
Enerji içecekleri genellikle kafein ve çok miktarlarda şeker gibi bazı istenmeyen bileşenler içerebilir. Enerji içeceklerin içerisinde bulunan kafein miktarı, bir fincan kahvede bulunandan çok veya daha fazla olabilir. Bu içecekler kan şekerinin yükselmesine veya düşmesine neden olur. Ayrıca uykuyu engeller ve diyabet ve obezite riskini artırır. Özellikle çocuğunuzu bu gibi içeceklerden uzak tutmalısınız.
Soğuk Şekerli Çaylar
Marketlerde satılan soğuk şekerli çay olarak satılan ürünleri içmek yerine evde yapabileceğiniz bir fincan yeşil çaydan çok daha sağlıklıdır. Tatlı çayların genellikle temelde saf şeker olduğunu söyleniyor. Bu tatlı çaylar yerine çocuklara bitkisel meyve çayları verebilirsiniz. Ve biraz tatlandırmak için içine ahududu gibi meyveler, bal veya akçaağaç şurubu ekleyebilirsiniz.