Protez Uygulamaları

Diş kayıpları yaşanmasında protez uygulamaları, Protez uygulamaları, Diş protezleri, Diş protezi, Bölümlü protez

Dişlerde zaman içerisinde eksilmeler meydana gelmektedir. Bu eksilmelerin meydana gelmesi çiğnemede zorluk gibi durumlara sebep olmaktadır. Bu sebepten dolayı da diş kayıpları yaşanmasında protez uygulamaları yapılarak dişleri eksilen kişilerin normal hayatlarına devam edebilmeleri sağlanmaktadır. Bu sayede kişiler eskisinde de olduğu gibi son derecede rahat bir şekilde çiğneme eylemlerini gerçekleştirerek hayatlarına kaldıkları yerden devam edebilmektedirler. Diş kayıpları yaşanmasında protez uygulamaları hastalara sabit protez ve hareketli protez olmak üzere iki farklı şekilde uygulanabilmektedir. Hastalara yapılmakta olan bu uygulamalar ise dişlerde meydana gelmiş olan eksikliklere göre belirlenmektedir. Yine bu uygulamalar total protezler, hassas bağlantılı protezler ve bölümlü protez uygulamaları olarak kendi içlerinde ayrılmaktadır.

Diş Protezleri

Diş eksiklikleri meydana gelmesi durumunda hastaların çiğneme gibi eylemleri rahat bir şekilde gerçekleştirebilmeleri adına protez uygulamaları yapılmaktadır. Bu protezler her zaman asıl dişlerin yerini tutmasa bile yine de hastalara son derecede büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Dişlere yapılmakta olan protezlerin uygulanması şu şekillerde gerçekleştirilmektedir.

Protez Uygulamaları

  • Total protezler diş kaybı yaşayan hastaların tüm dişlerini kaybettikleri durumlarda uygulanmakta olan protezlerdir. Bu diş protezleri dokulardan destek almakta ve bu şekilde tutuculuk özellikleri kazanabilmektedir. Tüm dişlerin kaybedilmesi durumunda yapılmakta olan bu uygulamalar diğer bütün protezlerden çok daha zor bir şekilde kullanılmaktadırlar. Bu protezlerin diğer isimleri ise takma damak ve takma diş de olmaktadır.
  • Hassas bağlantılı protezler bölgesel olan diş eksikliklerinde gerçekleştirilmekte olan bir uygulama olmaktadır. Tutuculukları ve de kullanımları son derecede kolay diş protezi olmaktadır. Aynı zamanda bu protezlere kroşelerin kullanılmamasından dolayı da estetik bakımından da son derecede iyi bir görünüme sahip olmaktadırlar. Hassas bağlantılı protezlerde tutuculuğu sağlamak adına çıtçıtlar ya da sürgüler kullanılmaktadır. Ancak tutuculuk için bu sistemler diğer sistemler göre biraz daha pahalı olan sistemler olmaktadır. Bu sistemler ile tutuculuk sağlanmasından dolayı çıtçıtlı protezler olarak da isimlendirilmektedirler.
  • Bölümlü protez uygulamaları da hastaların dişlerinde oluşan eksikliklerin göre uygulama şekli belirlenmektedir. Bu diş protezleri de eksik olan dişlerin yerlerini doldurabilmek için metal teller ile geriye kalan dişlerden destek alınarak uygulanmakta olan protezler olmaktadır. Bu diş protezleri de takılıp çıkarılabilmektedir. Bunların sağlamakta oldukları bir avantaj da doğal olan dişlerin kaymalarının önlenmesi olmaktadır. Eğer boş taraflar doldurulmazsa yerlerinde duran dişlerde boş olan taraflara doğru bir yönelme söz konusu olmaktadır. Bu hem estetik açıdan hem çiğnemede güçlük olmasından hem de konuşma fonksiyonu bakımından hastalara büyük ölçüde sorun yaratabilen bir durum olmaktadır. Bu durumun beraberinde getirmekte olduğu sorunlardan bir tanesi de boş olan taraflarda diş etlerinde problem meydana gelmesi, dişlerde çürük oluşumunun meydana gelmesi ve kullanılan dişlere daha fazla yük binmesi gibi sorunlar olmaktadır. Diş protezleri yapılarak bu sorun kolaylıkla giderilebilmektedir.

 

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Kadinca Özel - Doğada seçimi kadın yapar !

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok

Giriş Yap