Kahvaltılık denince akla gelen ilk tariflerden biri de pankektir. Dünyanın hemen her yerinde popüler olan pankek her yerde aynı şekilde yapılmıyor. İşte dünyanın dört bir köşesinden farklı pankek tarifleri…
Bildiğimiz kek hamurunun daha sıvı bir kıvamda kızgın tavaya dökülerek yapılan pankek en sevilen kahvaltılıklardan biridir. Daha çok bal, reçel, şurup, fındık ezmesi gibi tatlılarla tercih edilirken peynir, zeytin ezmesi gibi tuzlularla da gayet güzel gider.
Dünyaca meşhur pankek pek çok ülkede farklı şekillerde yapılabiliyor. Biz de bu yazımızda klasik pankek tarifi yerine sizin için dünyadan alternatif tarifleri derledik.
JAPON USULÜ PANKEK
Malzemeler:
2 adet yumurta
3 yemek kaşığı süt
3 yemek kaşığı un
1/2 (yarım) paket kabartma tozu
1 çimdik tuz
1/2 (yarım) limonun kabuğu
1 paket vanilya şekeri
2 yemek kaşığı şeker
Sıvı yağ
Yapılışı:
Yumurta sarılarını ve beyazını ayırın. Yumurta sarısını biraz çırpın ve süt ekleyin, biraz daha çırpın. Unu ve kabartma tozunu ilave edin. Tuzu ekleyip karıştırın. Limon kabuğunu içine rendeleyin.
Yumurta beyazını köpük olana kadar makineyle çırpın. Kabı ters çevirdiğinizde akmamalı. İçine iki yemek kaşığı şekeri ve vanilini ekleyip yine çırpın.
Yumurta sarılı karışımı yumurta beyazına ekleyin ve yavaş yavaş söndürmeden karıştırın.
Kapaklı bir tavayı sıvı yağıyla yağlayın. Yağ kızdıktan sonra, karışımdan birer kaşık tava dolana kadar tavaya dökün ve kapağını örtün. Kısık ateşte 3-4 dakika kızartın.
Bir tarafı kızardıktan sonra döndürmeden önce pancakelerin üstlerine birer kaşık daha harçtan ekleyin ve hemen döndürün. Kapağını örtün ve alt tarafı da kızarana kadar pişirin. İçi pişen pankeki tavadan alın.
İSKOÇ USULÜ PANKEK
Malzemeler
2 çorba kaşığı margarin
5 adet yumurta
Yarım limonun kabuğu
Yarım su bardağı krema
1 çay bardağı tozşeker
2 adet yumurta
1,5 su bardağı tozşeker
Yarım kg krem peynir
2 çorba kaşığı kuru üzüm
Yarım su bardağı krema Ahududu
Yapılışı:
Pankek için yumurtaların beyazlarını mikserle 3 dakika çırpın. Beyaz bir köpük olunca diğer bütün malzemeleri ekleyip karıştırın. Bir tavayı ısıtıp her seferinde bu karışımdan bir kepçe koyarak pankekleri pişirin. Tatlı sos için yumurta sarılarını ve şekeri iyice çırpın. Bir tencerede yağı eritin. Yumurta sarılarını ve şekeri yağa yavaş yavaş ilave edin. Limon kabuğu ve kremayı da ekledikten sonra karıştırarak kıvam alıncaya kadar pişirin. Pankeklerin içine tatlı sosu yerleştirip kenarlarını zarf şeklinde kapatın. Kenarlarını ahududu ile süsleyip servis yapın.
HOLLANDA USULÜ PANKEK
2 yumurta
2 tatlı kaşığı esmer veya beyaz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
500 ml süt
Un (Pankek kıvamı)
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Yapılışı:
Yumurta şeker tuz bir kapta iyice çırpılır. Süt un kabartma tozu sırasıyla katılır çırpılır. Tavada az bir tereyağı eritilir. Kaşık kaşık tavaya dökülür. Tavadan pankekler hafif bir şekilde tereyağıyla yağlanır. Üzerine pekmez ve pudra şekeri dökülüp servis edilir.
SEBZELİ KORE USULÜ PANKEK
2 dal yeşil soğan
1/4 (çeyrek) parca pırasa
Yarım küçük kabak
Yarım küçük havuç
1 küçük biber, acı veya tatlı
Yarım soğan
1 mantar
1 bardaktan biraz az un
1 bardaktan biraz az su
1 çay kaşığı karabiber
1/2 (yarım) tatlı kaşığı tuz
Pul biber
Yapılışı:
Sebzeleri küçük küçük doğrayın. Mantar hariç, hepsini bir kaseye alın. İçine unu ve baharatları ekleyin. Suyu ekleyin. Hepsini iyice karıştırın. Bir tavada sıvı yağını iyice kızdırın ve harçtan tava dolana kadar koyun ve biraz bastırın.
Mantarları üzerine dizin. Ocağı orta ateşe ayarlayın. 1 dakika sonra çevirin. İki tarafı da kızarıp çıtır çıtır olunca tavadan alın.
ALMAN USULÜ PANKEK
2 yumurta
3 yemek kaşığı şeker
1 çimdik tuz
1 su bardağı süt
5 yemek kaşığı un (tepeleme)
1 çay kaşığı kabartma tozu
Tava için sıvı yağ
Yapılışı:
Yumurta ve şekeri karıştırın, şekeri yumurtada eritin. Diğer malzemeleri de ekleyip karıştırın. Krep hamurundan biraz daha koyu bir hamur elde etmelisiniz.
Tavayı ısıtıp biraz sıvı yağ damlatın. Hamurumuzdan bir kepçe alıp tavaya dökün, tavayı sağa sola eğdirerek hamuru biraz yayın. Üzeri göz göz olunca çevirin ve diğer tarafını da pişirin. Bu işlemleri tekrarlayarak hamuru bitirin.
Üzerine pudra şekeri, bal, reçel, vanilyalı sos dökebilirsiniz, sade yada meyvelerle yiyebilirsiniz.