Kokan ayaklar, aşırı terleme sonucu insan ayağından hoş olmayan bir koku çıkması durumudur. Nemli ayaklar, gözeneklerden dışarı çıktığı anda ter parçacıklarını parçalayan bakterilerin gelişmesi için bir ortam yaratır. Bu ayrışma, genellikle kokulu ayaklar veya Bromodoz olarak bilinen kötü koku oluşumuna yol açar. Peki ayak kokusu nasıl geçer?
Kokulu Ayaklar İçin Önleme İpuçları
Terleme, durdurulamayan ancak önlenebilen doğal bir vücut olgusudur. Ayak terlemesini önlemeye yardımcı olacak bu birkaç ipucunu gözden geçirin.
- Ayaklara antiperspirant püskürtün.
- Banyodan sonra, o bölgede maksimum gözenek sayısı olduğundan ayak kokusunu önlemek için ayak parmakları arasındaki alanı uygun şekilde hafifçe vurun.
- Çıkarılabilir bir iç taban kullanın, böylece her gün değiştirebilir ve ayakların kokmasını önleyebilirsiniz.
- Her gün yeni çorap giyin veya maksimum havalandırma sağlayan çorapları seçin.
- Deri veya kanvas ayakkabılar yazın en iyisidir veya açık burunlu ayakkabı kullanmayı tercih edin.
- Antibakteriyel sabunlar kullan.
- Ayakkabı giymeden önce pudra sürün.
- Dar ayakkabılar giymekten kaçının.
Yazın Neden Daha Fazla Terliyoruz?
Terleme oranı vücut ısısı ile doğru orantılıdır. Uyku sırasında bile her zaman terleriz. Yaz aylarında, vücut ısımız, sonuçta ter bezinin vücudu soğutmak ve vücudun dengeli bir sıcaklığını korumak için daha fazla ter üretmesini tetikleyen dış sıcaklık nedeniyle yükselir. Bu nedenle terleme, iyi bir sağlık belirtisi olarak kabul edilir.
Ayak Kokusu İçin Evde Çözümler
Birkaç basit çözüm, kokan ayaklardan kurtulmanıza yardımcı olabilir. Bu kokulu ayak ev ilaçları kolayca bulunur ve en iyi sonucu verir.
Eksfoliasyon
Eksfoliat, ölü derileri vücuttan çıkarma işlemidir. Ayakları ovalamak ve tüm ölü derileri temizlemek için bir süngertaşı kullanın, böylece hiçbir bakteri onları besleyemez. İşlemi haftada 2-3 kez tekrarlayın.
Elma Sirkesi
Ilık suda elma sirkesi veya beyaz sirkeyi 2: 1 oranında karıştırın. Ayaklarınızı karışıma 15-20 dakika batırın ve harika sonucu görün.
Tuzda Bekletme
Tuz banyosu en iyi terapidir! Az miktarda Epsom tuzunu (magnezyum ve sülfat içerir) ılık suda karıştırın ve ayakları 15-20 dakika bekletin. Bu terapi aynı zamanda kas ağrısından kurtulmaya da yardımcı olacaktır.
Karbonat
Karbonat, nemi emdiği ve vücuttan salgılanan terin pH’ını nötralize ettiği bilinmektedir. Suya karbonat koyun ve her gece 15-20 dakika ayakları ıslatın. Ayakkabının içine karbonat da serpilebilir.
Siyah Çay
Siyah çay, tanik asit içerir ve büzücü özelliklere sahiptir. Bakterileri öldürür ve ayrıca ter gözeneklerini kapatır. Siyah çay poşetlerini suya demleyin ve ayağınızı 15-20 dakika ıslatın ve tatmin edici sonuçlar alın.
Lavanta Yağı
Suya birkaç damla lavanta yağı dökün ve ayaklarınızı 15-20 dakika daldırın. Ayakların güzel kokmasını sağlar ve ayrıca bakterileri öldürür. Lavanta yağı, antioksidan ve antifungal özelliklere sahiptir.
Sedir Ağacı Yağı
Sedir ağacı yağı, antibakteriyel ve antiseptik özelliklere sahip olan ve aromaterapide de kullanılan ilk uçucu yağdır. Daha iyi sonuçlar için birkaç damla suya dökün ve ayaklarınızı ıslatın.
Kokan Ayaklar İçin Tıbbi Tedaviler
İyontoforez
İyontoforez, cilt yüzeyine su yoluyla hafif bir elektrik akımı geçirme işlemidir. Bu süreçte Asetik asit ve Kalsiyum Klorür gibi iltihap önleyici ilaçlar suya karıştırılır ve ardından hafif elektrik akımı ile ciltten geçer. Cilt karışımı emer ve fazla terlemeyi durdurmaya yardımcı olur. Bu yöntem, ağır ter koşullarında kullanılır.
Botoks Enjeksiyonu
Botoks enjeksiyonu, ayaklara Botoks enjekte etme işlemidir. Bu ağrılı bir tedavidir ve 3-4 ay sürer.