Diş Beyazlatma

Diş Beyazlatma uygulamaları ile hepimiz beyaz dişlerimizin olmasını istemez miyiz ?

Aslında dişler küçükken beyazdırlar fakat büyüdükçe renkleri sarıya döner. Yaşlandığımızda neredeyse kahverengi olurlar. Diş renginin bozulma derecesi insandan insana değişir. Genelde açık sarıdan koyuya giderler ve lekeli olanları da vardır. Bazen , bozuk yüzey ve beneklerle dişlerin önünde oluşan gri çizgilere de rastlanılabilir. Rengi bozuk dişler özsaygı ve özgüven üzerinde aslında hiç diş yokmuşçasına yıkıcı bir etki bırakırlar. Bazı insanlar renk bozukluklarından dolayı dişlerini gizleme ihtiyacı duyarlar.

Rengi Bozuk Diş

Bizler her zaman anormal olanlarla karşılaşmadığımız için herkesin , beyaz , düz ve sağlıklı dişlere sahip olduğunu varsayarız. İlk olarak , çocukken çıkan dişler çok beyazdır fakat günlük kullanım , fırçalama ve dış etkenler sayesinde diş minesi aşınır. Diş minesindeki yıpranma dentinin ortaya çıkmasına neden olur ve hepimizin bildiği gibi dentin sarıdır. Biz daha sert fırçaladıkça dişler daha çok sararır ve bu çok sık yapılan bir hatadır.

Eğer dişlerinizi güvenli ve etkili bir biçimde beyazlatmak istiyorsanız son yıllarda poopülerleşen ve başarılı bir yöntem olan diş beyazlatma sizin için en iyisidir. Dişin renginin bozulmasının yada lekelenmesinin iki türü vardır . Birinci ve en yaygın görüleni profosyonel bir temizleyici ile çıkartılabilen geçici lekelenmelerdir 2. si etkili
olarak silinemeyen ve üstesinden gelmenin çok zor olduğu intrensek lekelerdir. Çok koyu dişlere sahip olanlar çocuklarından itibaren bu lekelerin farkına varabilirler.

Estetik Diş Beyazlatma

Geçici Lekeler

Geçisi lekelenme dişin rengini bozan yiyeceklerin neden olduğu dış yüzeyde oluşan çıkarılabilen lekelerdir Kahve , çay , tütün kırmızı şarap gibi ürünlerin hepsi diş lekelenmesine sebep olabilir. Bu lekeler doktor tarafından çıkarılabilir.

Klorheksidin glukonat içeren bazı gargaralar düzenli kullanımda dişte lekelenme yapabilir ama bu lekeler profosyonel olarak temizlenebilir . Günümüzdeki bir çok diş macunu diş lekelerini çıkarmaya yardımcı bileşenler içerir. Dişlerinizdeki tüm lekeleri çıkartmak çin dişlerinizi çok fırçalamanız , yıpratıcı olabilir. Zamanla lekesiz dişlerde de geçici lekelenmeler oluşur fakat dişçinize giderek onları güvenli ve çabuk bir şekilde temizletebilirsiniz.Diş polisajı dişinizden bütün lekeleri çıkartır ve gülüşünüzü yenilemenin en iyi ve en kısa yoludur.

İntrensek Lekeler

İntensek lekelenme dişler oluştuktan sonra renklerinin bozulması demektir ve basit bir
temizlikle kurtulmak mümkün değildir. Genelde dişin renkleri ırk ve cinsiyet için aynıdır fakat yaşa göre farklılaşabilir ve zamanla sarıya döner.

10 yıl boyunca diş fırçalamak diş minesinin altında yatan sarı dentinin daha belirgin hale gelmesine yol açar . Sarılık aynı zamanda dentinin renginin yoğunluğuna bağlıdır. Zamanla dişlerin sararmasındaki bir diğer etken ise dişin geçirgenliğinin salça ve körü gibi kromojenik maddelerdeki organik pigmentlerin yavaş infüzyonuna olanak
sağlamasıdır. Gıda renk infüzyonlarının birikiminin sebep olduğu sarı dişlerin renkleri diş ağartıcılar yardımıyla açılabilir ve yenilenmeleri sağlanır. Tek bir dişin daha koyu grünmesinin bir diğer nedeni ise içindeki ölü sinirlerin yarattığı çürüklüktür. buna çürük yada dolgunun altına sızan bakteriler neden olabilir.

Aynı zamanda çatlak dişlerde bakterilerin sinirlere geçisine izin verip çürümeye neden olabilirler böyle bir durumda da içeride çok fazla kalmalarına izin verilirse yan ürünler dişin yapısını lekelerler . Bu durumu terse çevirmek için ölü sinirler kanal tedavisiyle temizlenir dişin rengini temizlemek için diş ağartıcının içine konulabilir bu iç ağartma diyede bilinir ve proselen kron kaplamanın yerleşmesini gerektirir.

 

Diş Beyazlatma

Ağartma dişleri beyazlatmak için kullanılan en kolay güvenilir ve ölçülü yöntemdir beyazlatma dişi karbonit peroksid veya hidrojen peroksid maruz bırakarak yapılır bu yeni birşey değildir ve dişlere yüzyıllardır zarar vermeden beyazlatmaktadır. İlk diş beyazlatma 1848 yılında ölü sinirlerin lekelediği ölü bir diş için uygulanmıştır.
Söylendiğine göre sağlıklı sinirlerle diş ağartma ise 1868 veya ondan 20 yıl sonra yapılmıştır..1900 lerin başında , hayati dişlerin beyazlatılması ağartmayı etkili bir hale getirmek için ısı ve ışık kullanımını içerecek kadar gelişmiştir.

Diş beyazlatma ve diş estetiği
Diş beyazlatma ve diş estetiği

Beyazlatıcı ağız gargaraları % 3 ünü eter peroksid içeren gargaralar kullandığı 1893 yılından beri vardır,
içinde jel olan ağız koruyucuları , diş hekimi onaylı evde beyazlatma malzemeleri ise 1968 den beri kullanımdadır. Beyazlatma İşlemleri hdrojen peroksidin farklı yoğunlaşmalrını kullanır ve beyazlatmanın oluş biçimi organik pgimentlerin oksidasyonu gibi görünmektedir .Beyazlatıma işlemleri ndeki kimya tam olarak anlaşılmasa da
zararsızdır ve sonuçların ortlama ömrü 1*3 yıldır. Sarı dişleri beyazlatmanın sonuçları daha çarpıcıdır ama çok koyu dişler için çok da etkili değildir Dişleri beyazlatma kesin olarak dişlerin rengini açabilir ama dişhekimi tarafından uygulanan mikroobrasyon ve makroobrasyon gibi özel polizağ teknikleriyle iyileştirilebilen düzgün olmayan yüzey
doku köprü ve benekleri düzeltemez.

Dental beyazlatmadan önce en iyi temizleme çay kahve tütün vb maddelerin neden olduğu lekeleri çıkartmaktır.
Beyazlatmanın 2 ana yolu vardır peroksidin yoğunlamasına bağlı olan ve ışık kaynağı kullanımıyla yapılan.

Evde diş beyazlatma jel şeklinde reçetesiz alınabilen dişliğin içine yerleştirilen ve bir gece diş üzerinde
bırakılan maddenin genelde bir iki hafta kullanılması tavsiye edilir . Ancak sonuçlar yavaştır beyazlama kesin olamayabilir. Aynı şey oldukça düşük peroksid konsantrosyonu içerdiği ve bir ışık kaynağıla desteklenmedikleri için diş macunları içinde geçerlidir. Ancak ısrarlı davranılırsa bir sonuç elde edilebilir

60 Dakika etkili diş beyazlatma

Bu işlemde % 35 yüksek hidrojen peroksiz konsantrosyonu kullanılır ve ek olarak ağartma reaksiyonunu tetiklemek için güçlu ışık kaynağı içerir. dişler önce iyice temizlenir ağız ve dişetlerini etkiden korumak için dişler jelden yapılan diş izalosyon lastiğiyle muhafaza edilir. yüksek yoğun ışığa maruz bırakılacak olan dişlerin ön yüzeyleri jelle kaplanır jel dişlerden silinebilir ve dişin yüzeyinin flörür iyonlarla temizlenebilmesi için dişe 1 dakika flörür jel uygulanır.
Bu etkili beyazlatma işleminden sonra ilk önce hassslık hissedilebilir fakat genelde bir kaç saat içerisinde azalıp bir sonraki gün normale dönüş sağlanır. Hassasiyetin derecesi insandan insana değişiklik gösteriri ve herkesin acı eşiği farklıdır.

Çok hassas dişlere sahip olan insanlar bu süreci zamana yaymayı tercih edebilirler. Ancak her beyazlatma seansından sonra dişin kolayca yeniden lekelenebileceği unutulmamalıdır. Aynı zamanda beyazlığın uzun sürmesini istiyorsak kahve , tütün , çay vb maddelerin kullanımından kaçınılması veya azaltılması gerekir.

Ofiste beyazlatma işleminin sonuçları genelde çok etkileyicidir. Hemen sonrasında dişler çok kolay beyaz olabilir ve 1-3 yıla kadar aynı kalabilirler. İşe yaradığı ve sonrasında asla pişman etmediği için çok popüler bir yöntemdir. Bu tür kimyasallarla yapılan diş beyazlatma işlermlerinin sadece doğal dişin potansiyel beyazlığını ortaya çıkardığını ve porselen kaplama yapılan kronların sağladığı kesin beyazlıkla karşılaştırmaması gerektiği unutulmamalıdır. Mecburi diş beyazlatmanın avantajı maliyetin çok küçük bir kısmıyla ağızdaki birçok dişin beyazlatılabilmesidir.

Koyu Lekeli Dİşler

Rengi bozulmuş koyu dişlerde genellikle önceki neslin çocukluğunda almış olduğu tetraksilin grubu antibiyotik içeren ilaçlar neden olur. Ancak doktorlar günümüz çocuklarına tetraksilin ilaç yazmamaktadır ve yeni jenarasyonda böyle koyu renkli dişler yaygın değildir.

Yetişme Çağındaki aşırı flörür minerali alımı yada çok flörüre maruz kalmanın sebep olduğu floruzda daha koyu leklere sebep olur. Dünyanın bazı bölgelerinde sağlanan su her bir milyon için 6 parçaya kadar flörür içerir , orada doğup büyüyenler için fluoroz kaçınılmazdır . Dişlerin rengi ciddi şekilde koyulaşır . Küçük çocukların dişlerini
çürümekten korumak için verilen flörür hapları ve florür damlaları büyüyen dişlerin kararmasını sonlandırabilir.
Çıkan dişlere direk topikal flörür uygulanması yemekten daha güvenlidir. ( Dişlerin renginin bozulması çok nadir olarak diş minesinin veya dentinin anormalliğinden kaynaklanır) Koyu lekeli dişler için yapılabilecek çok az şey vardır.

Diş beyazlatma da tatmin edici bir sonuç vermezse tek çözüm yolu onları porselenle kaplatmak veya
kronlatmaktır. Çürümenin veya bir travma ile oluşan kırığın neden olduğu dişin içindeki ölü sinirler tdavi
edilmezse dişi koyulaştıran çürütücü kan pigmentleri üretmeye başlarlar . Tedaviden sonra diş porselen kron kaplanmadan önce içi beyazlatılabilir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Kadinca Özel - Doğada seçimi kadın yapar !

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok

Giriş Yap