Göz Altı Morlukları ve Koyu Halkaların Sebepleri Nelerdir?

Göz altı morlukları

Göz altı morlukları toplumlarda genellikle göz altındaki halkaların, yorgunluk ve uyku eksikliğinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Elbette ki nedenlerden biri de budur ancak alerji ve yaşlanma da göz altı koyu halkalarının diğer nedenlerindendir.Hiperpigmentasyona neden olan daralmış kan damarları veya göz çevresindeki cildin incelmesi nedeniyle gözlerin altındaki alan daha koyu görünebilir. Göz altı morlukları ve koyu halkalar, ten rengine bağlı olarak mor, mavi, koyu kahverengi veya siyah görünebilirler. Bu daireler nadiren bir endişe kaynağıdır, ancak insanlar estetik ve kozmetik nedenlerden dolayı bu göz altı koyu halkalarını istemeyebilirler. 

Göz altı morlukları ve koyu halkalardan kurtulmanın basit yolları mevcuttur. Örneğin uyku alışkanlıklarında veya beslenme alışkanlıklarında iyileştirmeler yapmak etkili olabilir. Göz altıı morlukları ve gözlerin altındaki koyu halkaların tüm nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

Göz altı morlukları ve göz altındaki koyu halkaların oluşma nedenleri;

  • Uyku eksikliği
  • Yaşlanma
  • Kalıtsal (Genetik)
  • Göz altındaki cildin incelmesi
  • Göz çevresindeki azalmış yağ dokusu seviyeleri
  • Güneş ışığına aşırı maruz kalma
  • Alerjiler (Saman nezlesi v.b.)
  • Susuz kalmak
  • Sigara içmek
  • Hiperpigmentasyon (Vücudun daha fazla melanin üretmesi sonucu)
  • Demir eksikliği
  • Tiroid hastalıkları

Göz altı morlukları ve gözlerin altındaki koyu halkalar

göz altı morlukları neden olur
Göz altı morlukları ve koyu halkalar neden olur? Göz altı koyu halkaları ve göz altı morlukları ile ilgili görsel

Hem erkeklerde hem de kadınlarda alt göz kapaklarının altında koyu halkalar olması yaygındır. Genellikle göz altı torbalarıyla birlikte koyu halkalar, sizin olduğunuzdan daha yaşlı görünmenizi sağlayabilir. Göz altı koyu halkaları herkesi etkileyebilmesine rağmen daha çok şu kişilerde yaygındır;

  • Yaşlılar
  • Kalıtımsal (genetik) yatkınlık
  • Beyaz olmayan etnik gruplar (koyu ten tonları göz çevresi hiperpigmentasyonuna daha yatkındır)

Yorgunluk bu durum için en mantıklı açıklama gibi görünse de, gözlerin altındaki koyu halkalara katkıda bulunabilecek bir dizi faktör vardır. Çoğu durumda, endişe nedeni değildirler ve tıbbi yardım gerektirmezler. 

Göz altı koyu halkalarına sebep olan etkenler nelerdir?

Göz altında oluşan koyu halkalara neden olan en yaygın etkenler şunlardır;

Yaş

Yaşlanma, göz altlarında meydana gelen koyu halkaların en yaygın nedenidir. Yaşlandıkça cildiniz incelir. Ayrıca cildinizin esnekliğini korumasına yardımcı olan ana etkenlerden yağ ve kolajeni de kaybedersiniz. Bu meydana geldiğinde, cildinizin altındaki koyu kan damarları daha belirgin hâle gelir ve gözlerinizin altındaki alan kararır.

Mutlaka okuyun : Kolajen takviyeleri nelerdir? Kolajen Nedir? Kolajen ile ilgili her şey.

 Yorgunluk

Uyku eksikliğine bağlı yorgunluk genellikle gözlerinizin altında sıvı birikmesine ve kabarık görünmesine neden olabilir. Fazla uyumak, aşırı yorgunluk veya uyuduktan birkaç saat sonra kalmak da gözlerinizin altındaki koyu halkaların oluşmasındaki bir diğer neden olabilir. Uyku yoksunluğu cildinizin donuk ve solgun olmasına neden olarak cildinizin altındaki koyu dokuların ve kan damarlarının görünmesine neden olur. 

Mutlaka okuyun: Kaliteli uyku için bilmeniz gerekenler.

Genetik

Aile soyağacınız ve genetik yapınız da, gözlerinizin altındaki koyu halkaların oluşmasına neden olur. Tiroid hastalığı gibi diğer tıbbi durumlara yönelik öngörüler de gözlerinizin altında koyu halkalara neden olabilir. Çocuklukta, erken görülen kalıtsal bir özellik olabileceği gibi yaşlandıkça daha da artabilir. 

Göz yorgunluğu

Televizyonunuza veya bilgisayar ekranınıza bakmak gözleriniz üzerinde ciddi hasarlara neden olabilir. Bu durum gözlerinizin etrafındaki kan damarlarının genişlemesine neden olur ve sonuç olarak, gözlerinizi çevreleyen cildi koyulaştırabilir. 

 Alerjiler

Alerjik reaksiyonlar ve göz kuruluğu, göz altındaki koyu halkaların oluşumunu etkileyebilir. Alerjiler ayrıca göz çevresindeki kaşıntılı cildi ovalama ve çizme isteğinizi artırabilir. Bu eylemler semptomlarınızı kötüleştirebilir, iltihaplanma, şişlik ve kırık kan damarlarına neden olabilir. Bu gözlerinizin altında koyu gölgelerle sonuçlanabilir. Alerjik reaksiyonunuz olduğunda, vücudunuz zararlı bakterilere yanıt olarak histaminleri serbest bırakır. Histaminler, kaşıntı, kızarık ve kabarık gözler gibi rahatsız edici semptomlara neden olarak kan damarlarınızın genişlemesine ve cildinizin altında koyu halkaların görünür hâle gelmesini sağlar.

Güneşte fazla kalmak

Güneşin yaydığı UV ışınlarına aşırı maruz kalmak, cildinize renk veren pigmentin (melanin) fazla üretilmesine neden olabilir. Çok fazla güneş ışığı (özellikle gözleriniz için) ciltte pigmentasyonun koyulaşmasına neden olabilir.

Mutlaka Okuyun : D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Susuz kalmak

Dehidrasyon yani aşırı su kaybı, göz altlarında oluşan koyu halkaların bir diğer yaygın nedenidir. Vücudunuz yeterli miktarda su almadığında, gözlerinizin altındaki cilt donuk görünmeye başlar ve gözleriniz çökmüş görünür.

Göz altı morlukları ve koyu halkalar için çözümler

Göz altında oluşan koyu halkaların kaybolmasında ve yok edilmesinde etkili olan bazı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler;

  • Evde tedavi yöntemleri
  • Tıbbi tedavi yöntemleri olarak ikiye ayrılabilir. 

Gelin şimdi sizler için hazırladığımız tedavi yöntemlerini sırasıyla inceleyelim.

Koyu halkalar ve göz altı morlukları için evde tedaviler

Koyu göz halkalarının tedavisi altta yatan nedene bağlıdır. Bununla birlikte, bu durumun yönetilmesine yardımcı olabilecek bazı ev ilaçları vardır. Daha yaygın yöntemlerden bazıları şunlardır:

  • Uyku düzeni: İyi ve düzenli alınan bir uyku, göz altında oluşan koyu halkaların görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir. Uykusuz kalmak, cildinizin soluk görünmesine neden olacağı için göz altı koyu halkalarının daha belirgin olmasına neden olur. Koyu halkaların görünmesini önlemek için 7 ila 8 saat arası dinlenmeye özen gösterin.
  • Çay kompresi: Gözlerinize soğuk çay poşetleri uygulamak göz altı koyu halkalarının giderilmesini sağlayabilir. Çay, kan dolaşımını uyarmaya, kan damarlarınızı küçültmeye ve cildinizin altındaki sıvı tutulmasını azaltmaya yardımcı olabilecek kafein ve antioksidanları içermektedir. İki siyah veya yeşil çay poşetini beş dakika sıcak suda bekletin sonra soğumalarını sağlayın. Soğuk çay poşetlerini kapalı gözlerinize 10 ila 20 dakika kadar uygulayın. Çıkardıktan sonra gözlerinizi soğuk suyla yıkayın.
  • Soğuk kompres: Spor yapanlar da özellikle bu uygulamayı iyi bilirler. Darbe alınan yerin şişmesini ve morarmasını engellemek için uygulanan yaygın bir metoddur. Soğuk kompres, şişmeyi azaltmaya ve genişlemiş kan damarlarını küçültmeye yardımcı olacağı için şişkinliğin görünümünü azaltabilir ve koyu halkaları ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Birkaç buz küpünü temiz bir bezle sarın ve gözlerinize uygulayın. Ayrıca bir bezi soğuk suyla nemlendirebilir ve aynı etki için 20 dakika boyunca gözlerinizin altındaki cilde uygulayabilirsiniz. Bez ısınırsa veya buz erirse bu işlemi tekrarlayın.
  • Başını kaldır. Sıvının gözlerinizin altında birikmesini önlemek için gece yatarken başınızı birkaç yastıkla kaldırın. Bu yöntem gözlerinizin altındaki karanlık torbaların üretimini azaltacaktır. 

Göz altındaki koyu halkalar için tıbbi tedaviler

Göz altındaki koyu halkaların görünümünü azaltmak için bazı tıbbi tedaviler mevcuttur. Bu yöntemlerden en yaygın olanları şu şekildedir:

  • Doku dolgu maddeleri: gözlerinizin altında cilt renginin değişmesine neden olan kan damarlarını ve melanini gizlemek için uygulanır.
  • Lazer cerrahisi: Cildi onarmak ve cildi sıkılaştırmak için uygulanır. 
  • Pigment enjekte etmek: Cilde uygulanan inceltici tıbbi dövmeler.
  • Yağ alımı: Yağ giderme uygulaması, daha pürüzsüz ve daha düzgün cildi ortaya çıkarır.
  • Cerrahi implant: Yağ veya sentetik ürünlerin cerrahi implantları.

NOT: Birçok insan için koyu halkalar geçicidir ve genellikle yaşlanmanın veya uyku eksikliğinin bir göstergesidir. Gözlerinizin görünümünü iyileştirmek için bir dizi evde ve tıbbi tedavi mümkündür. Bununla birlikte, renk değişikliği veya şişlik zamanla kötüleşirse, sorunu doğru bir şekilde teşhis ettiğinizden ve en iyi tedaviyi aldığınızdan emin olmak için doktorunuzla veya dermatoloğunuzla bir ziyaret planlayın. Herhangi bir kozmetik prosedüre karar vermeden önce seçeneklerinizi bir doktorla görüşün. İnvaziv tıbbi tedaviler pahalı, ağrılı olabilir ve genellikle uzun bir iyileşme süresi gerektirir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Kadinca Özel - Doğada seçimi kadın yapar !

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok

Giriş Yap