Hamilelik; spermin yumurtayı dölledikten sonra oluşan bir durumdur. Döllenen yumurta daha sonra implantasyonun gerçekleştiği uterusa doğru ilerler. Başarılı bir implantasyon hamileliğe neden olur.
Korona virüsü (COVİD-19) yüzünden evde kaldığımız bu belirsiz süre zarfında hastalıklardan korunmak adına birçok vitamin yüklemesi ve sağlıklı beslenme konularının üstesinden gelmeye çalışıyoruz. Ancak karantina döneminde hamile olup olmadığınızı anlamanın ve hamilelik hakkında bilgi sahibi değilseniz eğer öğrenmek isteyebileceğiniz her şeyi bu yazıda sizler için derlemeye çalıştık.
Hamileliğiniz, son adet döneminizin ilk haftası sayılan tarihine dayanır. Son adet döneminiz, henüz hamile olmasanız bile hamileliğin 1. haftası olarak kabul edilmektedir. Ortalama olarak, tam süreli bir hamilelik 40 hafta sürer. Her ne kadar hamilelik testleri ve ultrasonlar hamile olup olmadığınızı belirlemenin tek yolu olsa da, dikkat edebileceğiniz başka belirti ve semptomlar da mevcuttur.
Hamilelik belirtileri
Birçok farklı hamilelik belirtisi mevcuttur. Özellikle hamilelikten şüphelenmeye başladığınızdaki ilk belirtilerden biri adet döneminizde yaşanan gecikmedir. Gelin şimdi hamilelik belirtileri hakkında yazdığımız yazıyı inceleyelim.
1. Adet döneminde gecikme
2. Baş ağrısı
3. Kilo alımı
4. Göğüslerde değişiklik
5. Yüksek Tansiyon
6. Mide ekşimesi
7. Kramplar
8. Kabızlık
9. Lekelenme
10. Akne
11. Depresyon
12. Stres
13. Uykusuzluk
14. Sırt ağrısı
15. Kalça ağrısı
16. Kusma
17. Anemi
18. İshal
-
Kaçırılan dönem
Adet döneminin geçmesi, hamileliğin en erken ve ilk belirtilerinden sayılır. Ancak, adet döneminin geçmesi kesin hamile olduğunuz anlamını taşımamaktadır. Özellikle adet döngünüz düzensizse.
-
Baş ağrısı
Baş ağrısı hamileliğin ilk evrelerinde oldukça yaygın bir durumdur. Baş ağrılarına genellikle değişen hormon seviyeleri ve artan kan hacmi sebep olmaktadır. Baş ağrılarınız geçmezse veya çok şiddetli bir baş ağrısı yaşıyorsanız eğer mutlaka doktorunuza başvurun.
-
Kilo almak
Hamileliğinizin ilk birkaç ayında 1 ila 4 kiloluk bir artış söz konusu olabilmektedir. Kilo artışı, ikinci üç aylık dönemin başlangıcında daha belirgin bir hâle gelecektir.
-
Göğüslerde Değişiklikler
Memelerdeki değişiklikler hamileliğin ilk belirtilerindendir. Son zamanlarda göğüslerinizi hassas, şişmiş ve genellikle ağır veya dolu hissetmeye başladıysanız hamilelik testi yapmak isteyebilirsiniz çünkü hamilelik döneminde meme uçlarınız daha büyük ve daha duyarlı hâle gelebilir.
- Yüksek Tansiyon
Hamilelik sırasında yüksek tansiyon ya da hipertansiyon meydana gelebilir. Hamilelik haricinde yüksek tansiyona yakalanma ihtimalinizi artırabilecek diğer unsurlar;
- Aşırı kilolu veya obez olmak
- Sigara içmek
- Geçmişinizde ya da ailenizde hamilelik kaynaklı hipertansiyon olması
-
Mide Ekşimesi
Hamilelik sırasında salınan hormonlar bazen midenizle yemek borusu arasındaki valfı rahatlatabilir. Bu durum da mide asidinin yukarı çıktığında bu valften sızmasına neden olur. Yani mide ekşimesine neden olabilir.
-
Kramplar
Rahiminizdeki kaslar gerilmeye ve genişlemeye başladığında, adet kramplarına benzeyen bir çekme hissedebilirsiniz. Kramplarınızla birlikte kanama olursa, düşük veya ektopik hamileliğe işaret edebilir. Böyle bir durumda hemen doktorunuzu aramanız gerekmektedir.
-
Kabızlık
Erken hamilelik sırasında hormon değişiklikleri sindirim sisteminizi yavaşlatabilir. Bu durumda sizde kabızlığa neden olabilir.
-
Lekelenme
Bazı kadınlar erken gebelikte hafif kanama ve lekelenme yaşayabilir. Bu kanama çoğunlukla implantasyonun sonucudur. İmplantasyon genellikle döllenmeden 1 ila 2 hafta sonra ortaya çıkar. Erken gebelik kanaması, enfeksiyon veya tahriş gibi durumlardan da kaynaklanabilir. İkincisi genellikle serviksin yüzeyini etkiler. Kanama bazen düşük, ektopik gebelik veya plasenta previa gibi ciddi bir gebelik komplikasyonuna da işaret edebilir. Böyle bir durum yaşarsanız eğer hemen doktorunuza başvurun.
-
Akne – Sivilcelenme
Artmış androjen hormonları nedeniyle, birçok kadın hamileliğinin ilk dönemlerinde akne sorunu yaşar. Bu hormonlar cildinizi yağlandırdığı için gözenekleri tıkayabilir. Hamilelik aknesi genellikle geçicidir ve bebek doğduktan sonra temizlenir.
-
Depresyon
Yapılan bir araştırma sonucu hamile kadınların %14 ila %23’ü gebelikleri boyunca depresyon geçirmektedirler. Yaşadığınız birçok biyolojik ve duygusal değişiklik, depresyona girmenize sebep olabilir. Eğer son zamanlarda kendinizi iyi hissetmiyorsanız doktorunuza danışmanızda fayda vardır.
-
Stres
Bebek haberini almak, bedeninizde, kişisel ilişkilerinizde ve hatta mali durumunuzda büyük değişiklikler anlamına gelmektedir. Hamilelik her ne kadar mutluluk getirse de zaman zaman da olsa stres kaynağı olabilir. Bunalmış hissetmeye başlarsanız doktorunuzdan yardım istemekten çekinmeyin.
-
Uykusuzluk
Uykusuzluk hamileliğin bir başka yaygın belirtisidir. Stres, fiziksel rahatsızlık ve hormonal değişiklikler uykusuzluğa neden olabilir. Dengeli beslenme, iyi uyku alışkanlıkları ve esneme hareketleri iyi bir gece uykusu çekmenize yardımcı olabilir.
-
Sırt ağrısı
Tüm hamile kadınların yaklaşık %50’si hamilelikleri sırasında sırt ağrı çekmektedir. Hormonlar ve kaslardaki stres, erken hamilelikte sırt ağrısının en büyük nedenleridir. Daha sonra, kilonuz ve değişen ağırlık merkeziniz sırt ağrınızın dinmesine yardımcı bulunabilir.
-
Kalça Ağrısı
Kalça ağrısı hamilelik sırasında yaygındır ve hamileliğin son dönemlerine doğru artış eğilimi göstermektedir. Kalça ağrısı aşağıdaki gibi çeşitli nedenlere sebebiyet verebilir;
- Duruşunuzdaki değişiklikler
- Bağlarınız üzerindeki baskı
- Siyatik
-
Kusma
Sabah bulantıları genellikle hamile olduğunuzun ilk belirtisidir. Kusma ise genellikle ilk 4 ay içinde ortaya çıkan yaygın bir semptomdur. Bunun sebebi hamilelik sırasında artan hormonal değişimlerdir.
-
Anemi
Hamile kadınlar, baş dönmesi gibi semptomlara neden olan artan anemi riskine sahiptir. Bu durum hamile kadınlarda erken doğum ya da düşük gibi istenmeyen sebeplere neden olabilir. Doğum öncesi tetkiklere genellikle anemi taraması da dâhildir.
-
İshal
Hormon değişiklikleri ve hamileliğin getirmiş olduğu stres genellikle ishal ve diğer sindirim sistemi bozukluklarının açıklaması olarak görülmektedir. İshal hamilelik sırasında oldukça sık görülmektedir. Bu durumun bir sakıncası yoktur ancak ishal birkaç günden fazla sürerse eğer susuz kalmamanız ve de durumunuz ile ilgili doktorunuza başvurmanızda fayda vardır.
Not: Bu yazı hamilelik sürecinde belirtilen genel yorumlar ve görülen semptomlar üzerine kaleme alınmıştır. Eğer hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız, onay için sadece bu belirti ve semptomlara güvenmemelisiniz. Önce evinizde hamilelik testi yapmak ve daha sonra doktor randevusu alarak ultrasonda bir tarama yapmak daha güvenilir bir sonuç almanıza yardımcı olacaktır.